ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας ζητεί συγγνώμη από τους Πολωνούς για την εισβολή των ναζί

Δημοσίευση 1 Σεπτεμβρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 1 Σεπτεμβρίου 2019, 21:10
Ο πρόεδρος της Γερμανίας ζητεί συγγνώμη από τους Πολωνούς για την εισβολή των ναζί
Facebook Twitter Whatsapp

Ογδόντα χρόνια μετά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τους Πολωνούς, θύματα της ναζιστικής επίθεσης που ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια, ενώ ο πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να κατηγορήσει την Ρωσία για «ιμπεριαλιστικές τάσεις»

Ο πρόεδρος αναγνώρισε για μία ακόμη φορά την γερμανική ευθύνη για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρώτα, κατά την διάρκεια της τελετής στο Βιέλουν, στις 04.40 τα ξημερώματα, ακριβώς την ώρα που έπεσαν οι πρώτες γερμανικές βόμβες στην μικρή αυτή πόλη της Πολωνίας, και στην συνέχεια κατά την διάρκεια της διεθνούς τελετής στην Βαρσοβία.

«Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων της επίθεσης στο Βιέλουν. Υποκλίνομαι ενώπιον των Πολωνών, θυμάτων της γερμανικής τυραννίας. Και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε στα γερμανικά και τα πολωνικά ο πρόεδρος Στάινμαϊερ, παρουσία του πολωνού ομολόγου του.

Η Πολωνία επλήγη σφοδρά από τον Β' παγκόσμιο Πόλεμο, χάνοντας έξι εκατομμύρια πολίτες, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια εβραίους. Ο πόλεμος άφησε 40 έως 60 εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είναι οι Γερμανοί που διέπραξαν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην Πολωνία. Οποιος ισχυρίζεται ότι έχει τελειώσει, ότι η κυριαρχία του τρόμου των εθνικοσοσιαλιστών στην Ευρώπη είναι ένα περιθωριακό γεγονός στην γερμανική ιστορία, έχει την ευθύνη της κρίσης του», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας.