ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος σε σχολείο της Κύπρου - Διευθυντής έδιωξε μαθήτρια επειδή φορούσε μαντήλα - Τι δηλώνει η κοπέλα

Δημοσίευση 6 Σεπτεμβρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 6 Σεπτεμβρίου 2019, 18:02
Σάλος σε σχολείο της Κύπρου - Διευθυντής έδιωξε μαθήτρια επειδή φορούσε μαντήλα - Τι δηλώνει η κοπέλα
Facebook Twitter Whatsapp

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι μαθητές μετά την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας να αλλάξει σχολείο η μαθήτρια!

 

Δεν πρόλαβε καλά καλά να χτυπήσει το σχολικό κουδούνι και ο αγιασμός σε σχολείο της Κύπρου αμαυρώθηκε από ένα ρατσιστικό περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, Διευθυντής Λυκείου έδιωξε από τον αγιασμό μαθήτρια επειδή φορούσε μαντήλα με την δικαιολογία πως δεν θα δεχτεί στο σχολείο θρησκευτικά σύμβολα. Μάλιστα συμμαθητές της κοπέλας δήλωσαν ότι ο Διευθυντής μετά το περιστατικό τους υπέδειξε ότι δεν θα δεχθεί στην περιβολή των μαθητών ούτε σταυρούς, ούτε κομποσχοίνια, ούτε άλλα θρησκευτικά σύμβολα.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε πως, «ο συγκεκριμένος Διευθυντής προέβη σε άσχημους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο ίδιος». «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι Διευθυντές θα πρέπει να σέβονται επιτέλους τους Κανονισμούς των σχολικών μονάδων και να προσέχουν τι λένε στα παιδιά», είπε.

Τι δηλώνει η μαθήτρια

Από την πλευρά της η μαθήτρια μιλώντας στο philenews, περιέγραψε το περιστατικό που εκτυλίχτηκε κατά την είσοδο της στη σχολική αυλή με τον διευθυντή, ο οποίος χωρίς καν να τη χαιρετήσει, την ρώτησε εάν είναι μαθήτρια. Όταν αυτή απάντησε καταφατικά, ο διευθυντής της υπέδειξε να αποχωρήσει από την αυλή του σχολείου, να αφαιρέσει την μαντήλα και να εισέλθει ξανά με ακάλυπτο κεφάλι, επικαλούμενος τους κανονισμούς του Υπουργείου Παιδείας που αναφέρουν πως οι μαθητές δεν θα πρέπει να καλύπτουν την κεφαλή τους.
Μάλιστα η μαθήτρια υπογράμμισε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια που φοιτά σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης δεν ήρθε αντιμέτωπη με απαγόρευση της ενδυμασίας της με μαντήλα.

Στη συνέχεια, η μαθήτρια αποχώρησε από το σχολείο, επικοινώνησε με τον πατέρα της, ο οποίος επισκέφθηκε τον διευθυντή, προκειμένου να ζητήσει το λόγο για το περιστατικό, με τον διευθυντή να του υποδεικνύει πως δεν δέχεται οποιοδήποτε θρησκευτικό σύμβολο στο σχολείο.
Ακολούθως, η μαθήτρια με τον πατέρα της προχώρησαν σε καταγγελία του περιστατικού στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έδωσε ως εναλλακτική λύση στην μαθήτρια την αλλαγή σχολείου. Αίσθηση προκαλεί μάλιστα και το γεγονός ότι φρόντισαν να της προσκομίσουν και τα σχετικά έγγραφα της διαδικασίας.

Η μαθήτρια, κατόπιν παραίνεσης και των συμμαθητών της, την Δευτέρα θα προσέλθει κανονικά στο σχολείο της, καθώς δεν επιθυμεί να αλλάξει σχολικό περιβάλλον. Τόνισε πως η φετινή είναι η τελευταία της χρονιά στο σχολείο και θέλει να είναι με τους φίλους, τους συμμαθητές της, αλλά και τους υπόλοιπους καθηγητές της.

Εξάλλου συμμαθητές της μαθήτριας δήλωσαν πως μετά το περιστατικό, ο διευθυντής μάζεψε τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου και τους υπέδειξε ότι δεν θα δεχθεί στην περιβολή των μαθητών ούτε σταυρούς, ούτε κομποσχοίνια, ούτε άλλα θρησκευτικά σύμβολα.

Υπουργείο Παιδείας: Απαράδεκτες συμπεριφορές 

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το περιστατικό, το Υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για απαράδεκτες συμπεριφορές και υπογράμμισε ότι θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή.

Σε επικοινωνία του philenews με μαθητές του σχολείου, αναφέρθηκε πως το θέμα συζητήθηκε έντονα στο σχολείο σχετικά με τη συμπεριφορά του διευθυντή απέναντι στη συμμαθήτρια τους. Μάλιστα, την Δευτέρα, οργανώνουν διαμαρτυρία και αποχή από τα μαθήματα όλες τις διδακτικές περιόδους, με αίτημα να μετακινηθεί ο διευθυντής από το σχολείο τους και να μην πάει σε κανένα άλλο σχολείο, διότι κρίνουν πως τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση.

Με πληροφορίες από sigmalive και philenews.com