ΔΙΕΘΝΗ

Πατάει το κουμπί ο Τραμπ; «Προσεύχομαι να μη χρησιμοποιήσω πυρηνικά κατά του Ιράν»

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2019, 22:03
Πατάει το κουμπί ο Τραμπ; «Προσεύχομαι να μη χρησιμοποιήσω πυρηνικά κατά του Ιράν»
Facebook Twitter Whatsapp

«Προσευχόμαστε στον Θεό» οι ΗΠΑ να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μια δήλωση που προκαλεί ρίγη τρόμου προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις αμερικανοϊρανικές σχέσεις.

«Προσευχόμαστε στον Θεό» οι ΗΠΑ να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, όμως το οπλοστάσιο έχει αναβαθμιστεί και είναι έτοιμο, ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση για το Ιράν. «Δεν υπήρξε ποτέ άλλη χώρα πιο προετοιμασμένη» από τις ΗΠΑ για να εξαπολύσει στρατιωτικά πλήγματα», συνέχισε. «Αυτή θα ήταν η εύκολη λύση για μένα (…) να πλήξω 15 σημαντικούς στόχους στο Ιράν (…) θα έπαιρνε μόλις ένα λεπτό» και «θα ήταν μια πολύ κακή ημέρα για το Ιράν», εξήγησε. «Αλλά δεν είναι αυτό που προτιμώ, αν είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ανακοινώνοντας τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η αυτοσυγκράτηση είναι «καλό πράγμα» και ότι δείχνει «δύναμη» και όχι αδυναμία.

Και τις προηγούμενες ημέρες ο Τραμπ είχε προχωρήσει σε ανάλογες πολεμοχαρείς δηλώσεις, ενώ την Τετάρτη είχε διατάξει το Πεντάγωνο να ετοιμάσει σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράν.

Δύο Αμερικανοί αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πεντάγωνο διατάχθηκε να καταρτίσει ένα “ σχέδιο” αντίδρασης στην διάρκεια της συνάντησης στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, τόνισαν ότι δεν έγινε μία λεπτομερή παρουσίαση των διαθέσιμων αμυντικών επιλογών που υπάρχουν. Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει την αίσθηση πως ο χρόνος είναι με το μέρος της, καθώς αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της κατά του Ιράν. Από την άλλη μεριά, η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις.