ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Δεν δέχομαι την πολιτική των κανονιοφόρων

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2019, 18:12
Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Δεν δέχομαι την πολιτική των κανονιοφόρων
Facebook Twitter Whatsapp

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Τη δέσμευσή του στην στήριξη της νέας προσπάθειας του ΓΓ των ΟΗΕ σε σχέση με το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, εξέφρασε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Πρόκειται σημείωσε για έναν ιστορικό συμβιβασμό της πλευράς μας, μετά από 45 χρόνια στάτους κβο που προκάλεσε η τουρκική εισβολή το 1974 και η κατοχή.

Ο κ. Αναστασιάδης, αναφέρθηκε σε  συναντίληψη που είχαν οι δύο ηγέτες μετά το κάλεσμα του ΓΓ των ΗΕ σε ότι αφορά στους όρους αναφοράς  που περιλαμβάνουν την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντανά και τα έξι σημεία του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ σε ασφάλεια και εγγυήσεις, στρατεύματα, αποτελεσματική συμμετοχή, εδαφικές αναπροσαρμογές, περιουσιακό όπως παρουσιάστηκαν την 30η Ιουνίου του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Αυτή η συναντίληψη σημείωσε, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη διευθέτηση στη βάση ΔΔΟ. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι για την πλευρά μας η μόνη οδός για συνέχιση των προσπαθειών είναι μέσω των ΗΕ και των καλών υπηρεσιών του ΓΓ.