ΔΙΕΘΝΗ

Σήμερα η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης: Τα φαβορί - Στη λίστα υποψηφίων και ο Τσίπρας

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2019, 08:37
Σήμερα η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης: Τα φαβορί - Στη λίστα υποψηφίων και ο Τσίπρας
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιοι βρίσκονται ψηλά στις εταιρείες στοιχηματισμού

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από την Επιτροπή των Νόμπελ στο Όσλο ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2019.

Το βραβείο κερδίζει κάθε χρόνο το άτομο ή ο οργανισμός που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Φέτος υπάρχουν 304 υποψηφιότητες (219 προσωπικότητες και 85 οργανισμοί).

Το νούμερο ένα φαβορί φέτος είναι η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Γεννήθηκε το 2003 στη Σουηδία και είναι ακτιβίστρια. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Η Γκρέτα έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα παγκόσμιου ακτιβισμού, ιδιαίτερα για τους νέους και κέρδισε την προσοχή του κόσμου όταν τον Αύγουστο του 2018 αντί να πάει σχολείο, στάθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας προκειμένου να στρέψει τα βλέμματα στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. ν καταφέρει να κερδίσει θα είναι το νεαρότερο κορίτσι που βραβεύεται με Νόμπελ.

Δεύτερο φαβορί είναι ο Αιθίοπας Πρωθυπουργός Abiy Ahmed. Σύμφωνα με αγγλική στοιχηματική εταιρία ο άνθρωπος που σταμάτησε τον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας είναι ο δεύτερος πιο πιθανός υποψήφιος νικητής του αυριανού Νόμπελ.

Ο Βραζιλιάνος Ιθαγενής Αρχηγός, Raoni Metuktire, έχει ξοδέψει τη ζωή του προστατεύοντας το σπίτι του, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Το 2019 ταξίδεψε στη Σύνοδο των G7, προκειμένου να συζητήσει με τους παγκόσμιους ηγέτες για τον Αμαζόνιο, ύστερα από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη ύστερα από μια σειρά πυρκαγιών.

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern εκτοξεύτηκε στο διεθνές παρασκήνιο, ύστερα από την επίθεση ενός μαζικού σκοπευτή τον Μάρτιο, κατά την οποία 50 άτομα πέθαναν και ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν. Κάποιες εβδομάδες μετά την επίθεση ασχολήθηκε με την έγκριση μιας νομοθεσίας που θα απαγόρευε τα αυτόματα και τα ημι-αυτόματα όπλα. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε να μην συμβάλλει στην προώθηση της φήμης του σκοπευτή και αρνήθηκε να επαναλάβει το όνομά του. Παράλληλα αποτελεί πρότυπο για όλες τις γυναίκες-μητέρες του κόσμου αφού γέννησε την κόρη της κατά τη διάρκεια της θητείας της σε δημόσιο νοσοκομείο. Αποτελεί την δεύτερη εν ενεργεία πρωθυπουργό που γίνεται μητέρα, μετά την Μπεναζίρ Μπούτο του Πακιστάν.

Ανάμεσα στους υποψηφίους είναι και οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή. Οι δύο ηγέτες κατάφεραν να λήξουν μια διαμάχη πολλών ετών με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ορίστηκαν υποψήφιοι από ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται, ότι την υποψηφιότητα Τσίπρα - Ζάεφ για τον Νόμπελ Ειρήνης είχε στηρίξει εξαρχής ο πάπας Φραγκίσκος.