current views are: 8

19 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση05:16

Brexit: Πέρασε τροπολογία “μαχαιριά” για τον Μπόρις Τζόνσον-«Δεν διαπραγματεύομαι νέα παράταση»

Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία Λέτγουϊν

Δημοσίευση 05:16’

Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία Λέτγουϊν

Με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετατίθεται η έγκρισης της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον, έξαλλος με το αποτέλεσμα, τόνισε ότι δεν θα διαπραγματευτεί παράταση με τις Βρυξέλλες και ότι η χώρα θα προετοιμαστεί για έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. «Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω», είπε. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό». «Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ, αλλά δεν με υποχρεώνει και ο νόμος να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Εν αναμονή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κατέγραψε» την ψήφο των Βρετανών βουλευτών που μεταθέτουν την απόφαση για τη συμφωνία του Brexit και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να της κοινοποιήσει τα επόμενα βήματα «το ταχύτερο δυνατό».

«Επαφίεται στη βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε σε ένα τουίτ η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγο μετά την ήττα που υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιό του.

Η πορεία προς την κοινοβουλευτική ήττα

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε σήμερα από τους βουλευτές να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση τη συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες, κατά την έναρξη μιας ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία για το Brexit είναι ένας «νέος τρόπος να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός εν μέσω μιας ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας. Επιχειρηματολογώντας πως η συμφωνία είναι «η καλύτερη δυνατή λύση», είπε πως το κείμενο επιτρέπει στη χώρα, που είχε διχαστεί πολύ για το Brexit, αφότου ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016, να επανενωθεί. «Ας εγκρίνουμε μια συμφωνία που μπορεί να γιατρέψει τη χώρα», είπε.

Αυτή η νέα συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε in extremis έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, θεωρείται πως διευθετεί τους όρους του διαζυγίου έπειτα από 46 χρόνια κοινής ζωής, επιτρέποντας μια ήπια έξοδο μαζί με μια μεταβατική περίοδο που φθάνει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2020.

Οι βουλευτές απέρριψαν τρεις φορές την προηγούμενη συμφωνία εξόδου που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στην πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η Βουλή των Κοινοτήτων, που συγκαλέστηκε για πρώτη φορά Σάββατο μετά τον πόλεμο στα Φόκλαντς το 1982, ξεκίνησε τη συνεδρίασή της στις 08:30 ώρα Γκρίνουιτς (12:30 ώρα Ελλάδας).

Ο Μπόρις Τζόνσον κατέβαλε κάθε προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία του, κάνοντας διαδοχικά τηλεφωνήματα και εμφανίσεις στην τηλεόραση.

Τα επιχειρήματά του φαίνεται να έπεισαν τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του Brexit στο Συντηρητικό κόμμα του. Ένας από αυτούς, ο Στιβ Μπέικερ, δήλωσε μάλιστα ότι θα την ψηφίσει.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σε πείπτωση απόρριψης, όπως και έγινε, δήλωνε πάντα ότι προτιμά μια έξοδο χωρίς συμφωνία από μια νέα παράταση, καθώς το Brexit έχει ήδη παραταθεί δύο φορές. Όμως ο νόμος που έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και πέρασε, τον υποχρεώνει να ζητήσει μια παράταση τριών μηνών από την ΕΕ ώστε να αποφευχθεί μια «μη συμφωνία».

Ο Συντηρητικός ηγέτης μπορεί να αναγκαστεί να ζητήσει μια παράταση, ακόμη και σε περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας, αν οι βουλευτές υποστηρίξουν μια τροπολογία που κατέθεσε ο Συντηρητικός Όλιβερ Λέτουιν. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι οι οπαδοί του Brexit, αφού δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία, δεν θα σαμποτάρουν τον εφαρμοστικό νόμο που πρέπει να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε μια «μη συμφωνία».

 «Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και βαθιά καταστροφική για την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης», προειδοποίησε ο Μπόρις Τζόνσον. 

Η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία φοβίζει τους οικονομικούς κύκλους, επειδή μπορεί να οδηγήσει όπως προβλέπει και η ίδια η κυβέρνηση σε ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων ακόμη και φαρμάκων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα την καταψηφίσουν: το κεντρώο κόμμα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (19 ψήφοι) και οι Σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP (35 ψήφοι) τάσσονται κατά του Brexit, το Εργατικό Κόμμα (242 ψήφοι) εκτιμά πως η νέα συμφωνία καθιστά πιο ευάλωτα τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι Πράσινοι (μία ψήφος) ότι δεν σέβεται το περιβάλλον….

Κυρίως όμως οι Βορειοϊρλανδοί Ενωτικοί του DUP (10 ψήφοι), αν και σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον στο Ουέστμινστερ, θεωρούν απαράδεκτο το διαφορετικό καθεστώς που αποδίδει το κείμενο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Κόρμπιν: Ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο

Ο ηγέτης των Βρετανών αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit, προσθέτοντας πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

 «Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δεν θα δώσει τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Κόρμπιν στο Κοινοβούλιο.

«Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η προειδοποίηση Γκοβ 

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

 Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Λονδίνου 

Την ώρα λοιπόν που εντός της Βουλής, τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί «συγκρούονταν» για το Brexit, στους δρόμους του Λονδίνου διαδήλωναν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι ζητούσαν να γίνει νέο δημοψήφισμα.

Οι διοργανωτές της καμπάνιας «People’s Vote», δήλωσαν ότι το μόνο που θέλουν είναι λαός να επιβεβαιώσει ότι συμφωνεί με την αποχώρηση από την ΕΕ, υπό τους όρους που τέθηκαν από τον Τζόνσον.


σχετικα αρθρα