ΔΙΕΘΝΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Οι πρόωρες εκλογές, η επόμενη μέρα και οι κίνδυνοι

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2019, 07:26
Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία: Οι πρόωρες εκλογές, η επόμενη μέρα και οι κίνδυνοι
Facebook Twitter Whatsapp

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναταραχή επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου, που αποφασίστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στον απόηχο του «φρένου» που έβαλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.

Όπως δήλωσε ο Ζάεφ μετά το πέρας της συνάντησης, «η δική μας (σ.σ.: του κόμματός του, SDSM) πρόταση ήταν οι πρόωρες εκλογές να γίνουν στις 22 ή στις 29 Δεκεμβρίου, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κάτι σημαντικό για τη χώρα. Η αντιπολίτευση προέβαλε αντιρρήσεις και στο τραπέζι έπεσαν και οι εξής ημερομηνίες: 22 Μαρτίου, 29 Μαρτίου και 12 Απριλίου». «Τελικά, όλοι συμφωνήσαμε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 12 Απριλίου 2020», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο λόγος που η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε τις αρχικές ημερομηνίες που πρότεινε ο Ζάεφ ήταν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, επειδή δεν θα μπορούσε να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημερών.

«Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει τη διακυβέρνηση στις 3 Ιανουαρίου και θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές», είπε ακόμα ο Ζόραν Ζάεφ, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο και για αλλαγή του εκλογικού νόμου στη χώρα. «Είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό», τόνισε ο απερχόμενος, πλέον, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, σημείωσε πως «η 12η Απριλίου είναι μια αποδεκτή ημερομηνία για εμάς και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε μια δημοκρατική διαδικασία. Συζητήσαμε και παραθέσαμε όλες τις διαφωνίες μας. Αποφασίσαμε από κοινού για την ημερομηνία των εκλογών». 

Τι έγινε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Χθες, οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο των Σκοπίων χρειάστηκαν αρκετή ώρα για να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς η σύσκεψη ξεκίνησε στις 6 μ.μ. της Κυριακής. Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Σέβο Πενταρόφσκι, δήλωσε ότι στο πρώτο μέρος της συνάντησης ξεκαθαρίστηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η δέσμευσή τους να συνεχιστεί η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ, έστω και μετά το βέτο που τέθηκε κυρίως από την πλευρά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Έχουμε μια συναίνεση, ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μια συμφωνία όλων των παρόντων, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη νέα μεθοδολογία που απαιτείται (σ.σ.: για την ένταξη στην ΕΕ). Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», είπε ο Πενταρόφσκι. Και συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι, είτε βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση, υποσχέθηκαν να εργαστούν για την ένταξή μας στην Ευρώπη κατά την επόμενη περίοδο».

'Οσο για τις πρόωρες εκλογές, ο Σκοπιανός πρόεδρος προειδοποίησε τους αρχηγούς των κομμάτων ότι από τη στιγμή που και τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στη Συμμαχία, θα φροντίσει ώστε οι κάλπες να μην αποτελέσουν αιτία για περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί η ανοιχτή πρόταση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για διενέργεια πρόωρων εκλογών, ύστερα από το αναπάντεχο «μπλόκο» για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες για τη Ελλάδα

Ήδη, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι η Ευρώπη πορεύεται σε αχαρτογράφητα νερά μετά το διπλό «όχι» σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, ενώ αναλυτές σε Αθήνα και Σκόπια δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των εθνικιστικών τάσεων στη γειτονική χώρα.

Σε περίπτωση που το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και ο ηγέτης του Κριστιάν Μικόβσκι κερδίσουν τις εκλογές, είναι πιθανό να έχουμε ανατροπές στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν και δεν μπορεί να ακυρωθεί, μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, όχι, όμως, με πανικό. Δεν επιθυμεί την επιστροφή μίας εθνικιστικής ρητορικής που θα σηματοδοτούσε η νίκη του VMRO. Επιπλέον, ανεπιθύμητα είναι και τα πιθανά προβλήματα εσωτερικής συνοχής της γείτονικής χώρας.

Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να ανοίξει και στην Ελλάδα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως πάγια θέση της Ελλάδας είναι η μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και έκανε σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Ελλάδα ενθαρρύνει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους».

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από νωρίς στην αντεπίθεση, σημειώνοντας πως «ορισμένοι στην Ελλάδα, που ανοήτως μιλούσαν για επιζήμια συμφωνία και για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους, σε λίγο θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδερφό τους κόμμα, VMRO, και τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών».