ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές στη Βολιβία: Νικητής αλλά πάει σε δεύτερο γύρο ο Μοράλες

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2019, 08:50
Εκλογές στη Βολιβία: Νικητής αλλά πάει σε δεύτερο γύρο ο Μοράλες
Facebook Twitter Whatsapp

Ο 59χρονος Μοράλες δηλώνει βέβαιος πως οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν σε αγροτικές περιοχές — όπου ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας έχει υψηλότερα ποσοστά — θα του εξασφαλίσουν μία ακόμη «ιστορική» νίκη.

Νικητής του πρώτου γύρου, αλλά με ιστορικό χαμηλό σε επίπεδο ποσοστού, αναδείχθηκε ο Έβο Μοράλες, την πρώτη εβδομάδα των προεδρικών εκλογών στη Βολιβία.

Ο Μοράλες φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από το αποτέλεσμα του 45,26%, καθώς θεωρούσε σίγουρο ότι θα εξασφάλιζε ποσοστό 50%+ που θα επέτρεπε την ανάδειξη νικητή από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο διεκδικητής του προεδρικού θώκου, Κάρλος Μέσα, συγκέντρωσε ποσοστό 38,16%, με καταμετρημένο το 83% των ψήφων.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο στη Βολιβία, πρόεδρος μπορεί να αναδειχθεί ένας υποψήφιος με το 50% συν μία ψήφο ή με το 40% και πάνω, αν η διαφορά από τον δεύτερο είναι μεγαλύτερη του 10%.

Στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ο Έβο Μοράλες είχε συγκεντρώσει ποσοστό 54,64% και 61%. Οι απώλειες για τον πρόεδρο της Βολιβίας είναι μεγάλες, παρ' ότι διατήρησε την πρωτιά.

Συνεχίζει να… αισιοδοξεί

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δήλωσε πεπεισμένος ότι θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, παρά το ότι το αποτέλεσμα με το 84% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο υποδεικνύει ότι θα αναγκαστεί να αναμετρηθεί με τον κεντρώο Κάρλος Μέσα σε δεύτερο γύρο τη 15η Δεκεμβρίου.

Ο 59χρονος Μοράλες εξήγησε ότι είναι βέβαιος πως οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν σε αγροτικές περιοχές — όπου ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας έχει υψηλότερα ποσοστά — θα του εξασφαλίσουν μία ακόμη «ιστορική» νίκη και την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών στην παράταξή του, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS).

Ο Μοράλες χρειάζεται το 50% συν μια ψήφο ή τουλάχιστον το 40% και διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Το ακόμη μη οριστικό αποτέλεσμα φέρει τον Μοράλες να κερδίσει περίπου το 45% των ψήφων έναντι 38% του Μέσα, ο οποίος ήδη πανηγύρισε την προοπτική της συμμετοχής του στον δεύτερο γύρο.

Ο Μοράλες, ο πρώτος αρχηγός του Κράτους που προέρχεται από τις τάξεις των αυτοχθόνων, κέρδισε και τις τρεις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στις οποίες πήρε μέρος από τον πρώτο γύρο.