ΔΙΕΘΝΗ

Γιούνκερ: Πρωθυπουργοί μου έλεγαν να μην ασχοληθώ με την Ελλάδα

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2019, 09:22
Γιούνκερ: Πρωθυπουργοί μου έλεγαν να μην ασχοληθώ με την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν έκανε τον απολογισμό της θητείας του

«Η Ελλάδα ήταν μία επιτυχία» ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας ότι στην περίοδο της κρίσης «είχε ποδοπατηθεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού» και «θέλαμε να επαναφέρουμε μια τάξη».

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου τόνισε ότι θυμάται «τις μακρές νύχτες με τους κυρίους Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη- όταν δεν είχε αναλάβει ακόμη- προσπαθώντας να λύσουμε το ελληνικό πρόβλημα».

Στη συνέχεια ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι πολλές κυβερνήσεις, τις οποίες πάντως δεν κατονόμασε, δεν ήθελαν να ασχοληθεί η Κομισιόν με το θέμα της Ελλάδας. «Θυμάμαι τηλεφωνήματα πρωθυπουργών που έλεγαν ότι αυτά είναι ζητήματα των εθνικών κυβερνήσεων». Όπως λέει ο ίδιος, τους απαντούσε ότι «πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες. Και τι λένε οι συνθήκες; Ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με το γενικότερο συμφέρον της Ευρώπης. Το να αποφύγουμε την αποσύνθεση ειναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, επομένως σωστά κάναμε ό,τι κάναμε...»

«Απογοήτευση» για το Κυπριακό

Στα θετικά της θητείας του ο ίδιος ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ περιλαμβάνει την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ, την επιτυχία του αποκαλούμενου «σχεδίου Γιούνκερ» για τη μόχλευση επενδυτικών κεφαλαίων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες.

Από την άλλη πλευρά παραδέχθηκε ότι αισθάνεται «απογοήτευση» γιατί δεν κατάφερε να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου. Στα αρνητικά στοιχεία του απολογισμού συγκαταλέγεται και η έλλειψη προόδου στις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. 

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr