ΔΙΕΘΝΗ

Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Ποιος ήταν ο ηγέτης «φάντασμα» του ISIS – Η ιστορία της τζιχαντιστικής οργάνωσης

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 27 Οκτωβρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 27 Οκτωβρίου 2019, 19:32
Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Ποιος ήταν ο ηγέτης «φάντασμα» του ISIS – Η ιστορία της τζιχαντιστικής οργάνωσης
Facebook Twitter Whatsapp

Η άνοδος και η πτώση του αρχηγού των τζιχαντιστών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έπειτα από αναζητήσεις πολλών ετών και αφού έδωσε εντολές για δεκάδες σφαγές, ο ηγέτης του ISIS, της χειρότερης τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που γνώρισε η ανθρωπότητα, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έπεσε νεκρός έπειτα από επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Τις επίσημες ανακοινώσεις έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως η εν λόγω εξέλιξη ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για την οριστική επικράτηση κατά Ισλαμικού Κράτους, έγινε.

«Ο αρχηγός του ISIS είναι νεκρός, πέθανε σαν το σκυλί», ήταν η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξήγησε πως ο Μπαγκντάντι ανατίναξε το «γιλέκο» του που ήταν γεμάτο εκρηκτικά. «Πέθανε κλαίγοντας» είπε ο Τραμπ προσθέτοντας ότι αφενός κανείς Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και αφετέρου ότι στο σπίτι που εντοπίστηκε ήταν 11 παιδιά που εκκενώθηκαν χωρίς να τραυματιστούν.

Ο θυμόσοφος λαός, λέει πως η νίκη έχει πολλούς πατέρες. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση, αφού όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές – Κούρδοι, Τούρκοι και Ιρακινοί- ερίζουν για την πατρότητα των πληροφοριών που οδήγησαν σε αυτή την ιστορική στρατιωτική επιχείρηση.

Οι Ιρακινοί ισχυρίζονται πως πληροφορήθηκαν σε ποιά τοποθεσία βρισκόταν ο Μπαγκντάντι αφού συνέλαβαν δύο άτομα, έναν άνδρα και μια γυναίκα, που βρίσκονταν στον «εσωτερικό κύκλο» του ηγέτη του ISIS και παρείχαν πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν σε μυστική τοποθεσία στη δυτική έρημο του Ιράκ όπου βρέθηκαν έγγραφα που περιείχαν την πληροφορία.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους, αναφέρουν πως αυτοί ήταν που έδωσαν τις επίμαχες πληροφορίες. Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των SDF ανέφερε πως η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία ευθύνεται για το γεγονός ότι η επιχείρηση εναντίον του Μπαγκντάντι καθυστέρησε περισσότερο από έναν μήνα.

Ποιος ήταν όμως ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκάντι;

Με καταγωγή από τη Σαμάρα του Ιράκ, είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς το 2004. Μετά τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, το 2010 ανέλαβε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Η ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία τον έφερε σε ανταγωνισμό με το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, την οργάνωση Αλ Νούσρα. Όταν η Αλ Κάιντα ζήτησε από τον Αλ Μπαγκντάντι να περιορίσει τη δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

Από τις 4 Οκτωβρίου 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν κατατάξει τον αλ Μπαγκντάντι στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ μάλιστα έχει ανακοινωθεί και η αμοιβή των 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στην αιχμαλωσία του ή τον θάνατό του. Στις αρχές του Ιουλίου του 2014, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο αλ Μπαγκντάντι είχε καλέσει τους απανταχού Μουσουλμάνους να γίνουν «πρωταθλητές στη θρησκεία του Αλλάχ» και στον ιερό πόλεμο, καθώς και να μεταναστεύσουν στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο χαρακτήρισε ως «Σπίτι του Ισλάμ».

Στις 11 Ιουλίου του 2017, το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Το ρώσικο υπουργείο Άμυνας είχε ειδοποιήσει το Ισλαμικό κράτος για επίθεση του ρωσικού στρατού από αέρος εναντίον του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνάντι. Ο διάδοχός του στην εξουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ο γιος του Αμπού Ομάρ αλ-Μπαγκντάντι. Ο θάνατος του Αμπού Μπακρ δεν επιβεβαιώθηκε με επίσημα στοιχεία καθώς το αμερικανικό κράτος δεν αποδεχόταν τότε το ενδεχόμενο του θανάτου. Με ένα ηχητικό απόσπασμα με τη φωνή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 28/9/2017 σε ένα προπαγανδιστικό μέσο που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση, σε μια πρώτη εμφάνιση του Μπαγκντάντι έπειτα από έναν χρόνο.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2019, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωνε τις φήμες: Ο Αμπού Μπακρ, ο διαβόητος ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που λίγο έλειψε να δημιουργήσει το δικό της κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, έπεφτε νεκρός, αφού ανατινάχτηκε μαζί με τρία παιδιά σε ένα τούνελ, αρνούμενος να παραδοθεί στις ΗΠΑ.

Η ιστορία του ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος [ISIS] παρότι «γεννήθηκε» πριν τον Συριακό εμφύλιο, αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην πιο σκληρή και αιματηρή μάχη που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα. Γεννημένο στις στάχτες που άφησε πίσω της η αμερικανική εισβολή στο γειτονικό στη Συρία Ιράκ το 2003 και κυρίως από το χάος που προκάλεσε η κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, μέχρι το 2011 η παρουσία του ΙΚ ήταν μεν ενεργή αλλά περιοριζόταν σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο συριακός εμφύλιος ωστόσο υπήρξε ο καταλύτης – μαζί με τις άτσαλες βεβαίως προσπάθειες πρωταρχικές της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας να μετατρέψουν τον συριακό εμφύλιο σε θρησκευτική σύγκρουση, πράγμα που εν μέρει κατάφεραν.

Τον Μάρτιο του 2013, λίγους μήνες μετά την εμφάνισή του ως παρακλάδι του Μετώπου αλ Νούσρα, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε [όπως ήταν η αρχική του ονομασία], καταφέρνει να καταλάβει την πόλη Ράκα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία και έγινε η ανεπίσημη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου». Στις σκληρές μάχες με τις συριακές δυνάμεις οι μαχητές του ΙΚ θα αποκτήσουν πολεμική εμπειρία και θα δημιουργήσουν τη φήμη της ανελέητης οργάνωσης που σπέρνει τον τρόμο σε όσες περιοχές κατακτήσει. Οι τζχαντιστές εγκαθιδρύουν ταυτόχρονα τις πιο σκληρές εκδοχές της Σαρίας (ισλαμικού νόμου), που περιλαμβάνει απαγόρευση αναπαραγωγής μουσικής, αλλά και περιορισμούς στον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες.

Σταδιακά θα καταστεί μία εκ των πιο σκληροτράχηλων και αντάρτικων ομάδων που μάχονταν το καθεστώς Άσαντ. Το Ισλαμικό Κράτος, μετατράπηκε σε έναν κανονικότατο στρατό, άρτια εξοπλισμένο και με σύγχρονο στρατό που θα μαζέψει στις τάξεις του ξένους μαχητές κατά δεκάδες χιλιάδες που προέρχονται από τη Συρία, το γειτονικό Ιράκ, από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ευρωπαϊκές χώρες, λιποτάκτες από άλλες οργανώσεις καθώς και πρώην στελέχη του ιρακινού και του συριακού στρατού.

Αποτέλεσμα της γιγάντωσης του ΙΚ ήταν να διαχυθεί ο συριακός εμφύλιος και στο γειτονικό Ιράκ. Καθ όλη τη διάρκεια του 2014, όταν και πλέον οι τζιχαντιστές έγιναν ευρύτερα γνωστοί, προχώρησαν σε μία σειρά από επιθέσεις στο Ιράκ, καταλαμβάνοντας σημαντικές πόλεις, και κυνηγώντας τα πανικόβλητα κυβερνητικά στρατεύματα.

Φρικτά βασανιστήρια σε αιχμάλωτους στρατιώτες και άτυχους πολίτες διαφορετικού θρησκεύματος μπαίνουν στην καθημερινότητα της εμπόλεμης Συρίας και του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, το ΙΚ έφτασε σε σημείο να ελέγχει τεράστιες εκτάσεις εδαφών σε αυτές τις δύο χώρες, και μαζί τους, τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν εκεί. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία [οι ρώσοι πριν συμμαχήσουν με τους τούρκους, είχαν δώσει επανειλημμένως στοιχεία] είναι ακόμα και τώρα από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις των τζιχαντιστών, μαζί με τις απαγωγές και την πώληση αρχαιοτήτων από αρχαιολογικούς χώρους που πέφτουν στα χέρια τους.

Οι περιοχές που ήλεγχε το ISIS για περισσότερα από δύο χρόνια είχαν μετατραπεί σε μία «μαύρη» τρύπα τρομοκρατών που μπορούσαν να σχεδιάζουν ανενόχλητοι τα τρομοκρατικά τους χτυπήματα, να επιλέγουν τους στόχους τους και να εκπαιδεύουν νέες γενιές μαχητών.

Από το 2016 και έπειτα όταν στον συριακό εμφύλιο εισήλθε στο πλευρό του Άσαντ η Ρωσία, καθώς επίσης και με τη συνδρομή των ιρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων αλλά και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, σταδιακά η επιρροή του ISIS περιορίστηκε. Σε συνδυασμό με τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Άσαντ και των Κούρδων, και την αλλαγή στάσης –έστω και καθυστερημένα- του τουρκικού καθεστώτος του Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν, οι τζιχαντιστές έχασαν τα ερείσματα τους στη Συρία, τα εδάφη που ήλεγχαν και τις πηγές εσόδων τους, με αποτέλεσμα να περιοριστούν δραματικά.

Τώρα, μένει να φανεί εάν με τον θάνατο του Αμπού Μπακρ, οι τζιχαντιστές θα μετατραπούν σε παρελθόν…