ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστά ως τις 5 Νοεμβρίου τα σχολεία στο Νέο Δελχί λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Δημοσίευση 1 Νοεμβρίου 2019, 23:00 / Ανανεώθηκε 1 Νοεμβρίου 2019, 21:22
Κλειστά ως τις 5 Νοεμβρίου τα σχολεία στο Νέο Δελχί λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Facebook Twitter Whatsapp

O επικεφαλής της ινδικής πρωτεύουσας χαρακτήρισε την πόλη «θάλαμο αερίων»

Τα σχολεία στο Νέο Δελχί θα παραμείνουν κλειστά ως τις 5 Νοεμβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πρωτεύουσας της Ινδίας, εξαιτίας της ιδιαιτέρα αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στη μεγαλούπολη και η οποία ανάγκασε τις Αρχές να κηρύξουν υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πυκνός καπνός από τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων που γίνονται σε γειτονικά κρατίδια καλύπτει το Νέο Δελχί, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της ινδικής πρωτεύουσας Αρβίντ Κεζριουάλ να ζητήσει το κλείσιμο των σχολείων, μέσω ανάρτησής του στο Twitter. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πόλη «θάλαμο αερίων», ενώ λίγο πριν ανακοινώσει την απόφασή του αυτή, 5 εκατομμύρια μάσκες είχαν μοιραστεί στα σχολεία του Νέου Δελχί.

Βασική αιτία της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που καταγράφεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο Νέο Δελχί είναι οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στα κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τη χρήση πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της ινδουιστικής γιορτής Ντιουάλι.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια γεωργοί καίνε 23 εκατομμύρια τόνους υπολείμματα από τις σοδιές τους, σε μια έκταση 80.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βόρεια Ινδία κάθε χρόνο.

Σήμερα περιβαλλοντικό πάνελ που έχει οριστεί από την κυβέρνηση, η Υπηρεσία Ελέγχου Περιβαλλοντικής Μόλυνσης, χαρακτήρισε την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον επικίνδυνη και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όλων, και κυρίως των παιδιών», αναφέρει η υπηρεσία σε επιστολή της.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας έφτασε το 500 στον δείκτη που μετρά τη συγκέντρωση στον αέρα των μικροσωματιδίων PM 2,5 που φτάνουν βαθιά στους πνεύμονες των ανθρώπων.

Τα επίπεδα πάνω από 400 υποδεικνύουν ότι επικρατούν συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ακόμη και ανθρώπων που δεν αντιμετωπίζουν πνευμονολογικά προβλήματα.

Η υπηρεσία αποφάσισε επίσης να θέσει περιορισμούς στην κυκλοφορία των ιδιωτικών οχημάτων στο Νέο Δελχί όλη την επόμενη εβδομάδα, βάσει του συστήματος των «μονών- ζυγών». Παράλληλα απαγόρευσε για διάστημα μίας εβδομάδας οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα, όπως και τη χρήση πυροτεχνημάτων.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr