ΔΙΕΘΝΗ

Κορυφαίοι Τούρκοι διπλωμάτες πουλούσαν εμπιστευτικά έγγραφα σε συμμορία

Δημοσίευση 1 Νοεμβρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 1 Νοεμβρίου 2019, 19:56
Κορυφαίοι Τούρκοι διπλωμάτες πουλούσαν εμπιστευτικά έγγραφα σε συμμορία
Facebook Twitter Whatsapp

Η εγκληματική ομάδα πούλησε ή σχεδίαζε να πουλήσει τα ευαίσθητα έγγραφα

Την παράνομη δράση Τούρκων διπλωματών φέρνει στο φως η ιστοσελίδα nordicmonitor.com σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Τούρκοι διπλωμάτες διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα σε δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εν ενεργεία υψηλόβαθμοι Τούρκοι διπλωμάτες διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα, με ευαίσθητες πληροφορίες, σε συμμορία οργανωμένου εγκλήματος που έχει δίκτυο σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Η συμμορία με τη βοήθεια των διπλωματών, είχαν δημιουργηθεί ακόμη και τα «προφίλ» άλλων αξιωματούχων, με τις αδυναμίες και τις… ιδιαιτερότητές τους. Έτσι, ήταν πιο εύκολος ο εκβιασμός τους.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που φιλοξενεί ο ιστότοπος τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν τη βοήθεια «συνοδών κυρίων», συμπεριλαμβανομένων μερικών αλλοδαπών, προσφέροντας μετρητά ή χρησιμοποιώντας μεθόδους κατασκοπείας για να αποκτήσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Στη συνέχεια, η ομάδα πούλησε ή σχεδίαζε να πουλήσει τα ευαίσθητα έγγραφα.

Τα μέλη της συμμορίας κατηγορούνται για εκβιασμό και για παράνομη κατοχή εμπιστευτικών κυβερνητικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένοι από τους Τούρκους διπλωμάτες συνεχίζουν να υπηρετούν ως πρέσβεις σε ξένες πρωτεύουσες.

Αυτοί φέρονται να παρείχαν άκρως απόρρητες διπλωματικές εκθέσεις και ευαίσθητες πληροφορίες στους εγκληματίες και κατέγραψαν σεξουαλικές συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Εκτός από προσωπικά μυστικά, οι πληροφορίες σχετικά με τις αδυναμίες, τα χαρακτηριστικά και τα επαγγελματικά τους δίκτυα καθώς και τα σχόλια άλλων διπλωματών για την ιδιωτική τους ζωή καταγράφηκαν και καταχωρίστηκαν σε λίστες από τη συμμορία για να εκβιάσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα της Σμύρνης, που ξεκίνησε το 2011, αποκάλυψε μέλη του δικτύου, τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και τούρκους στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άνδρες των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας με παράνομους δεσμούς με τη συμμορία.

Κατηγορούμενος διπλωμάτης συντόνιζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τα μέλη της συμμορίας ισχυρίστηκαν ότι ο Τούρκος διπλωμάτης Τανζού Μπιλγκίτς, τους παρείχε πέντε ή έξι υψηλής διαβάθμισης έγγραφα για την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς τον ως διαζευγμένο άνδρα που «είχε βαρεθεί τις γυναίκες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή». Ο Μπιλγκίτς είναι σήμερα πρέσβης της Τουρκίας στο Βελιγράδι. Πριν από την ανάληψη της θέσης του στη Σερβία, διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών από το 2014 έως το 2016 και επικεφαλής του γραφείου Κύπρου-Ελλάδας μεταξύ 2008 και 2011.

Μάλιστα, όταν ο εισαγγελέας ξεκίνησε ποινική έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς, συντόνιζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχοντας πλήρη πρόσβαση στην εμπιστευτική αλληλογραφία.

Παράλληλα, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Λιβύη Σερχάτ Ακσέν παρέδωσε έγγραφο του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ίμβρου στο εγκληματικό δίκτυο. Ένα έγγραφο που υπέβαλε το Ίδρυμα στο υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε στην ομάδα, η οποία διαπνέεται από υπερεθνικιστικά αισθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από τη θητεία του στην Τρίπολη, ο Ακσέν ηγούνταν του γραφείου της Βόρειας Αμερικής από το 2008 έως το 2011 και μετατέθηκε στην Καρλσρούη ως γενικός πρόξενος το 2012.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr