ΔΙΕΘΝΗ

Εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Οπισθοχώρηση ENI-Total μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2019, 11:51
Εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Οπισθοχώρηση ENI-Total μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια.

Ανακρούει πρύμναν από το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ η ιταλογαλλική κοινοπραξία εξορύξεων ENI-TOTAL λόγω των προκλήσεων και των επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας.

Δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, («αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις»), για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7, φαίνεται να επιδρούν στους αρχικούς προγραμματισμούς.

Σε αντίθεση με τα όσα λεγόντουσαν στο παρασκήνιο, για έναρξη των γεωτρήσεων από το τεμάχιο 7, η κοινοπραξία φέρεται να μετακινείται σε άλλο  - εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης - οικόπεδο.

Η εξέλιξη αυτή, αν και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, σαφέστατα σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας, τα οποία  φαίνεται να συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL.

Την ίδια ώρα, ενημερωμένες πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή Κύπρου» υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής.

Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται τώρα,  σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr