ΔΙΕΘΝΗ

Σήμερα το ραντεβού Τραμπ- Μπορίσοφ - Τι θα συζητήσουν

Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2019, 12:02
Σήμερα το ραντεβού Τραμπ- Μπορίσοφ - Τι θα συζητήσουν
Facebook Twitter Whatsapp

Θα συζητήσουν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης, η συνάντηση του κ. Μπορίσοφ με τον κ. Τραμπ ειναι προγραμματισμένη για σήμερα, 25 Νοεμβρίου, και "αποτελεί βασικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών".

Οι δύο ηγέτες -προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση- θα συζητήσουν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, σημειώνοντας την ισχυρή και διαρκή σχέση που υπάρχει μεταξύ της Βουλγαρίας και των ΗΠΑ. Θα δοθεί έμφαση στους τρόπους ενίσχυσης των κοινών συμφερόντων ασφαλείας των δύο εθνών στο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικής εταιρικής σχέσης, στη διαφοροποίηση της ενέργειας και σε άλλα τρέχοντα θέματα.

Η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ έχουν άριστες σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, τόσο διμερώς όσο και ως μέλη του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα θεωρεί τις συμφωνίες για την αγορά των (μαχητικών αεροσκαφών) F-16 Block 70 όχι μόνο ως σημαντικό τμήμα του αμυντικού εκσυγχρονισμού, αλλά και ως τρόπο ενίσχυσης της βιομηχανικής συνεργασίας.

Επίσης, ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται στην ατζέντα του κ. Μπορίσοφ. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές προμήθειας και τις οδεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Βουλγαρία ενδιαφέρεται, επίσης, για τη διεύρυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεών της με τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέκαθεν συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ των είκοσι κορυφαίων εμπορικών εταίρων της χώρας, με τον όγκο του διμερούς εμπορίου να υπερβαίνει τα 975 εκατομμύρια δολάρια το 2018.

Τον κ. Μπορίσοφ συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Ντόντσεφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ και ο υπουργός Οικονομίας Εμίλ Καρανικόλοφ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr