ΔΙΕΘΝΗ

Ρίχνει λάδι στη φωτιά η Τουρκία με νέα ανακοίνωση: «Εξαφανίζει» το Καστελόριζο – «Σβήνει» ελληνικά νησιά από τον χάρτη

Δημοσίευση 1 Δεκεμβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 1 Δεκεμβρίου 2019, 20:30
Ρίχνει λάδι στη φωτιά η Τουρκία με νέα ανακοίνωση: «Εξαφανίζει» το Καστελόριζο – «Σβήνει» ελληνικά νησιά από τον χάρτη
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα προκλητική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απάντηση στις θέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου σχετικά τη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, έδωσε η Τουρκία με ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλά για μια συμφωνία με τη Λιβύη με την οποία καθορίζεται μέρος των δυτικών ορίων, των θαλάσσιων ευθυνών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Υποστηρίζει ότι είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο Θαλάσσης.

Από την άλλη τονίζει ότι όλοι γνωρίζουν στην περιοχή ότι η προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας δεν μπορεί να εμποδίζεται με τα νησιά. Παράλληλα, ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων.

Μιλάει για μαρξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων Λέει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει 4.000 φορές περισσότερη περιοχή θαλάσσιας ευθύνης στο Καστελόριζο σε σχέση με το μέγεθος του νησιού και πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και οι ακτογραμμές.

Για την Αίγυπτο αναφέρει ότι έχει χάσει τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει χάσει θαλάσσια εδάφη 40.000 τ.χλμ και ότι με τη συμφωνία με τη Λιβύη, δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα.

Προκλητική ανάρτηση και από Ετζιγιές

Ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας – Αεροπορίας ΥΠΕΞ Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτζιγιές, με την ανάρτηση του ξεκαθαρίζει ότι και η Τουρκία και η Λιβύη συμφωνούν στο ότι τα νησιά αυτά δεν μπορούν να έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ.

Εξαφανίζουν ουσιαστικά το Καστελόριζο και άλλα νησιά της ανατολικής Μεσογείο.

 «Τα νησιά τα οποία έχουν ασύγκριτα μικρότερη ακτογραμμή σε σχέση με την ηπειρωτική ακτογραμμή της Τουρκίας, εμποδίζουν την προέκταση της υφαλοκρηπίδα;ς της Τουρκίας και βρίσκονται σε λάθος σημείο της διάμεσης γραμμής των ηπειρωτικών περιοχών, δεν θα πρέπει να δημιουργούν υφαλοκρηπίδα αλλά και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Συμφωνία καθορισμού θαλασσίων συνόρων Τουρκίας – Λιβύης», έγραψε στο Twitter.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr