current views are: 8

8 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση20:41

Πώς η πυραυλική επίθεση στις βάσεις ανοίγει το δρόμο για αποκλιμάκωση – Σκόπιμα δεν σκότωσε Αμερικανούς το Ιράν – Οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών

Ανοίγει ο δρόμος για τη διπλωματία;

Δημοσίευση 20:41’

Ανοίγει ο δρόμος για τη διπλωματία;

Το Ιράν πιστεύεται να απέφυγε σκοπίμως να προκαλέσει θύματα στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό κατά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, ανέφεραν αμερικανικές πηγές και πηγές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με γνώση των εκτιμήσεων υπηρεσιών πληροφοριών, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Η εν λόγω επίθεση όπως όλα δείχνουν άνοιξε το δρόμο για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε έπειτα από τη δολοφονία του ανώτατου ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, γεγονός που διαφάνηκε και από τα διαγγέλματα του Ντόναλντ Τραμπ και του Χασάν Ροχανί.

Σκόπιμα αστόχησαν οι ιρανικοί πύραυλοι

Οι πηγές, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι οι Ιρανοί πιστεύεται ότι στόχευσαν τις επιθέσεις τους ώστε να αστοχήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις. Σκοπός ήταν να αποτραπεί η κρίση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δείχνοντας την ίδια στιγμή την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να απαντήσει στην δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Πηγή στην Ουάσινγκτον δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ότι οι αρχικές ενδείξεις ήταν πως δεν υπήρχαν αμερικανικές απώλειες από την εκτόξευση 22 βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους κατά των βάσεων του Άιν αλ-Άσαντ και Αρμπίλ, όπου σταθμεύουν ορισμένοι από τους 5.200 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τρεις πηγές ανέφεραν πως το Ιράν θεωρείται ότι επιχείρησε να πλήξει συγκεκριμένα τμήματα των βάσεων για να ελαχιστοποιήσει τα θύματα και ιδιαιτέρως να αποφύγει να προκαλέσει θύματα μεταξύ των Αμερικανών. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και υπηρεσίες πληροφοριών εντός του Ιράν, που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του σχεδίου της επίθεσης, πρόσθεσαν.

«Ήθελαν να απαντήσουν, αλλά πιθανότατα να μην κλιμακώσουν», τόνισε μία από τις αμερικανικές πηγές. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ανοίγει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι τα αντίποινα ήταν «αναλογικά» και πως «έχουν ολοκληρωθεί». «Η δράση μας συνιστά νόμιμη αυτοάμυνα», τόνισε συμπληρώνοντας πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε πόλεμο».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα διάγγελμα το οποίο ναι μεν έβριθε απειλών, ωστόσο ήταν σαφές πως άφηνε πίσω του το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τραμπ εκτίμησε πως το Ιράν δείχνει να υποχωρεί καθώς όπως είπε, προκλήθηκε η ελάχιστη ζημιά από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε, και δεσμεύτηκε πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του η χώρα δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα: «Στη δική μου προεδρία το Ιράν ποτέ δεν θα επιτραπεί να έχει πυρηνικά όπλα. Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι ευγνώμων και ευτυχής. Δεν επλήγησαν Αμερικανοί από τις επιθέσεις. Υποστήκαμε μικρές υλικές ζημιές. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα. Το Ιράν εμφανίζεται να υποχωρεί. Κανένας δεν απώλεσε τη ζωή του, λόγω των προφυλάξεων που λάβαμε».

«Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος, και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι οι ηγέτες του καθεστώτος να συμμορφωθούν. Μόνο τους τελευταίους μήνες, το Ιράν δέσμευσε πλοία που έπλεαν σε διεθνή ύδατα, εξαπέλυσε ένα χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ» ανακοίνωσε ο Τραμπ, ενώ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη να αποχωρήσουν από την υφιστάμενη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και να εκπονήσουν μια νέα:

«Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν χθες το βράδυ, πληρώθηκαν από εμάς και τους συμμάχους μας. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε αυτά τα λεφτά στους Ιρανούς. (…) Το Ιράν θα έχει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι να ακολουθήσει όσον αφορά την πυρηνική πολιτική. Πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του, πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τρομοκρατικές επιθέσεις. (…) Πρέπει να εργαστούμε για μια νέα πυρηνική συμφωνία, μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο Ιράν να ευημερήσει. Ο πολιτισμένος κόσμος θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν: Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή η καμπάνια τρομοκρατίας. Θα ζητήσω από το ΝΑΤΟ να γίνει πιο ενεργό στην περιοχή».

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς στόχους.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Στο δικό του διάγγελμα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί διαμήνυσε πως η χώρα του απέδειξε ότι δεν υποχωρεί μπροστά στις ΗΠΑ, αν και αυτός με τη σειρά του άφησε ένα παράθυρο αποκλιμάκωσης. Αν η Αμερική «θέλει να διαπράξει άλλο ένα έγκλημα, πρέπει να γνωρίζει ότι θα λάβει μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση», είπε ο Ροχανί στο υπουργικό συμβούλιο, «όμως αν είναι συνετοί, δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο σε αυτό το στάδιο». «Αν προβούν σε μια ακόμη ενέργεια, ο λαός μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες» να αντιδράσουν, είπε ακόμη ο Ροχανί στο διάγγελμα αυτό που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ακόμη ένα εξόχως ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει τη βούληση των δύο κυβερνήσεων για διπλωματική λήξη της κρίσης είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα ανταλλάχθηκαν μηνύματα δια μέσου του διπλωματικού διαύλου που βρίσκεται στην Ελβετία. ΗΠΑ και Ιράν δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις επισήμως και όταν επικοινωνούν χρησιμοποιούν τον εν λόγω δίαυλο ο οποίος παραμένει ανοιχτός υπό την αιγίδα του Ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών. Συνήθως χρησιμοποιείται για προξενικά ζητήματα. Ωστόσο η χρήση του σε περίοδο κρίσης μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα πως παρά τις πολεμικές απειλές, ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοιχτός, όπως παρατηρεί το CNN. «Ο διπλωματικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν που παρέχεται από την Ελβετία (…) συνεχίζει να είναι ενεργός. Η Ελβετία επιβεβαιώνει πως αρκετά μηνύματα μεταδόθηκαν δια μέσου αυτού του διαύλου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

 

σχετικα αρθρα