ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Υπέγραψε την εκεχειρία στη Λιβύη ο Σάρατζ - Πότε θα απαντήσει ο Χάφταρ- Τι προβλέπει το σχέδιο

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2020, 15:46
Μόσχα: Υπέγραψε την εκεχειρία στη Λιβύη ο Σάρατζ - Πότε θα απαντήσει ο Χάφταρ- Τι προβλέπει το σχέδιο
Facebook Twitter Whatsapp

«Έγινε σημαντική πρόοδος για τη διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος»

Σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός κατέληξαν οι σημερινές διαπραγματεύσεις, στη Μόσχα, των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν το καθεστώς της εκεχειρίας, χωρίς προϋποθέσειςκαι ότι θα καταβάλλουν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις της αφρικανικού κράτους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη συμφωνία εκεχειρίας υπέγραψε μόνο ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ ενώ ο στρατάρχης Χάφταρ ζήτησε χρόνο για να αποφασίσει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι «αρκετά μέρη της λιβυκής σύγκρουσης» υπέγραψαν το τελικό έγγραφο, αλλά ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε επιπλέον χρόνο, μέχρι το πρωί της Τρίτης.

«Έγινε σημαντική πρόοδος για τη διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος, κατά τη διάρκεια των επαφών στη Μόσχα» έσπευσε να προσθέσει, ενώ διαβεβαίωσε ότι Τουρκία και Ρωσία θα συνδράμουν τις αντιμαχόμενες πλευρές για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ είχε θέσει ως όρο ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός να επιστρέψει στις θέσεις που κατείχε πριν τις 4 Απριλίου 2019 όταν και άρχισε η πολιορκία της Τρίπολης, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από τον στρατάρχη Χάφταρ ο οποίος απείλησε με διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας είχε νωρίτερα αρνηθεί να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού όπως μετέδιδε το πρακτορείο TASS, από το Κάιρο, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ αλ Μίσρι, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χάφταρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας», φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρι.

Οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

«Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).

Το προσχέδιο εκεχειρίας:

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ίσως υπάρξει νέος κύκλος συνομιλιών αύριο.