ΔΙΕΘΝΗ

Χλιαρές θερμοκρασίες στο Βερολίνο, διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες - ΕΕ: Πρέπει να επαναφέρουμε τα πλοία μας ανοικτά της Λιβύης

Δημοσίευση 20 Ιανουαρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2020, 12:12
Χλιαρές θερμοκρασίες στο Βερολίνο, διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες - ΕΕ: Πρέπει να επαναφέρουμε τα πλοία μας ανοικτά της Λιβύης
Facebook Twitter Whatsapp

Άγκυρα: «Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι' αντιπροσώπων» 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κανείς από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου δεν έχει λόγο για υπέρμετρους πανηγυρισμούς, με τα βλέματα της διεθνούς κοικότητας να στρέφονται στο κατά πόσο τα συμπεράσματα της συνάντησης περί εκεχειρίας και εμπάργκο, είναι εφικτό να πάρουν σάρκα και οστά στη Λιβύη. Ο διάλογος που ξεκίνησε στο Βερολίνο, θα συνεχιστεί σε μία νέα διάσκεψη στη Γενεύη, μεταξύ εκπροσώπων των δύο αντιμαχομένων πλευρών στο Λιβυκό, ενώ η ΕΕ αναλαμβάνει ρόλο... επόπτη των όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. Η Μέρκελ κατάφερε να φέρει τη Γερμανία στο πηδάλιο και να κρατήσει ισορροπίες με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Την επομένη της διάσκεψης, το ελληνικό - και όχι μόνον - ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα γίνει ο πρώτος επίσημος απολογισμός.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.

Ηγέτες διαφόρων χωρών, ανάμεσά στους και δυνάμεων που υποστηρίζουν τα αντίπαλα μέρη στον πόλεμο στη Λιβύη, δεσμεύθηκαν χθες να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα από το 2011 και να τερματίσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς τους αντιμαχόμενους, μεταξύ άλλων.

Η Τουρκία, στο πρώτο επίσημο σχόλιο μετά τη διάσκεψη, χαρακτήρισε σημαντική τη διαδικασία στη γερμανική πρωτεύουσα, «επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

«Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας (Ταγίπ Ερντογάν) έχει καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό συμμετέχοντα στη διαδικασία. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι' αντιπροσώπων», έγραψε ο Καλίν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ναυτική αποστολή της ΕΕ ανοικτά της Λιβύης

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πλευρά της, θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί, αλλά οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, εν όψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ενωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε: «Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει. Δεν μπορείς να πεις "ιδού μία κατάπαυση του πυρός" και να την ξεχάσεις...Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται».

Οταν ερωτήθηκε εάν η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοικτά της Λιβύης πρέπει να επαναληφθεί, είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε, ναι».

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr