current views are: 9

27 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση09:28

Κοροναϊός: «Πάνω από 40.000 τα κρούσματα» εκτιμούν επιστήμονες – «Ετοιμαστείτε για πανδημία» – Ανατροπή με την πηγή μετάδοσης του ιού

Στους 81 οι νεκροί- Παρασκευάζουν εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ 

Δημοσίευση 09:28’

Στους 81 οι νεκροί- Παρασκευάζουν εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ 

Καθώς μακραίνει η λίστα των νεκρών και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα και σε άλλες χώρες και όλα τα μάτια έχουν έως τώρα εστιάσει στην αγορά θαλασσινών και ζώων της κινεζικής πόλης Γουχάν, που θεωρήθηκε η πηγή του νέου ιού “2019-nCoV”, οι επιστήμονες κάνουν δεύτερες σκέψεις και αμφιβάλλουν κατά πόσο αυτή η εκτίμηση τους είναι σωστή. Την ίδια ώρα, επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ εκτιμούν, βάσει μαθηματικών μοντέλων, ότι τα κρούσματα  «ξεπερνούν τις 40.000» και καλούν τις κυβερνήσεις να είναι έτοιμος για πανδημία.

Η πρώτη επιστημονική δημοσίευση από Κινέζους επιστήμονες, μετά την μελέτη των πρώτων κλινικών περιστατικών του νέου ιού, δημιουργεί αμφιβολίες για την πηγή του «κακού». Οι Κινέζοι ερευνητές από πολλούς επιστημονικούς φορείς, με επικεφαλής τη δρα Μπιν Τσάο του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το “Science”, ανέλυσαν τις περιπτώσεις των πρώτων 41 ασθενών που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του ιού.

Ο πρώτος ασθενής που αρρώστησε την 1η Δεκεμβρίου 2019 δεν είχε καμία σχέση με την αγορά του Γουχάν, ενώ «καμία επιδημιολογική σχέση δεν βρέθηκε ανάμεσα στον πρώτο ασθενή και στους επόμενους», σύμφωνα με τη μελέτη. Επίσης, από τους 41 πρώτους ασθενείς, οι 13 δεν είχαν καμία σχέση με την εν λόγω αγορά, η οποία έκλεισε από τις κινεζικές Αρχές την 1η Ιανουαρίου.

 «Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός, οι 13 από τους 41 χωρίς καμία σχέση», δήλωσε ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντάνιελ Λούσεϊ του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν και επεσήμανε ότι οι πρώτες λοιμώξεις ανθρώπων από το νέο ιό πρέπει να συνέβησαν το Νοέμβριο, αν όχι νωρίτερα. Ο ιός μάλλον εξαπλώθηκε σιωπηλά στους κατοίκους της Γουχάν εκτός της αγοράς, στην οποία τελικά βρέθηκε αργότερα. «Ο ιός μπήκε στην αγορά από αλλού, προτού βγει από αυτήν», εκτίμησε ο Λούσεϊ.

Έτσι, τα τρία πιθανά σενάρια αυτή τη στιγμή είναι ο ιός αρχικά να μόλυνε κάποιον άνθρωπο εκτός της αγοράς και αυτός μετά να τον μετέφερε σε αυτήν ή ο ιός να εισέδυσε στην αγορά από κάποιο ζώο και αυτό να μόλυνε εκεί τον πρώτο άνθρωπο ή η μόλυνση στην αγορά να μην προήλθε από ένα μόνο ζώο αλλά από ένα συνδυασμό μολυσμένων ζώων.

Η δρ Τσάο δήλωσε ότι «όπως φαίνεται, η αγορά στη Γουχάν δεν είναι η μοναδική πηγή προέλευσης του ιού, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν γνωρίζουμε ακόμη από πού ακριβώς ήλθε ο ιός».

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με έναν άλλο κοροναϊό, τον MERS (Middle East Respiratory Syndrome), που θεωρείτο αρχικά ότι προερχόταν από έναν ασθενή στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος είχε μολυνθεί από καμήλα τον Ιούνιο του 2012, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήδη από τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς είχαν υπάρξει δύο θάνατοι από τον ίδιο ιό -τότε ακόμη ανεξήγητοι- σε νοσοκομείο της Ιορδανίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες κινούνται ταχύτερα από κάθε προηγούμενη φορά για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου ιού. Μόλις δέκα μέρες μετά το πρώτο κρούσμα, οι Κινέζοι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν γενετικά τον άγνωστο κοροναϊό και μοιράστηκαν ελεύθερα την πληροφορία με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, πυροδοτώντας έτσι μια εκτεταμένη «κούρσα» μελέτης του “2019-nCoV”, το γονιδίωμα του οποίου αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο γενετικών πληροφοριών ανοικτής πρόσβασης.

Για «άνευ προηγουμένου ταχύτητα αντίδρασης» έκανε λόγο η  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ». «Συνήθως πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να κρύψουν αυτό που κάνουν, δεν θέλουν να μιλούν γι’ αυτό, όμως τώρα όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν πρέπει να ανησυχούν για το εγώ τους και για το ποιός θα είναι πρώτος, αλλά νοιάζονται πρωτίστως να λύσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η πληροφόρηση να ρέει πραγματικά γρήγορα», πρόσθεσε.

Πειραματικά φάρμακα που αρχικά αναπτύχθηκαν για τον ιό SARS, έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται ήδη για το νέο ιό, ενώ παράλληλα επιστήμονες στις ΗΠΑ άρχισαν ήδη την ανάπτυξη ενός εμβολίου, η πρώτη δοκιμή ασφαλείας του οποίου σε ανθρώπους αναμένεται να γίνει σε τρεις μήνες, διάστημα ρεκόρ, αν όντως αυτό συμβεί. Στην περίπτωση του SARS χρειάστηκαν 20 μήνες μετά την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του ιού, εωσότου γίνουν οι πρώτες δοκιμές ενός εμβολίου σε ανθρώπους.

Ξεφεύγει η κατάσταση στην Κίνα – 81 νεκροί, πολλά νέα κρούσματα

Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει φθάσει τα 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σύνολο της επικράτειας, μετά τον εντοπισμό 769 νέων κρουσμάτων, ανακοίνωσε η κεντρική κυβέρνηση σήμερα Δευτέρα.

Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε κανένας νέος θάνατος πέραν της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της μόλυνσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Εκεί καταγράφηκαν 24 θάνατοι, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων σε όλη την Κίνα σε 81.

Νωρίτερα, οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν το πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, με τους αξιωματούχους να εξηγούν ότι πρόκειται για μια 21χρονη γυναίκα η οποία βρισκόταν στην τελευταία πτήση που αναχώρησε από την Ουχάν, την κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η επιδημία, για το Σίδνεϊ προτού το Πεκίνο ανακοινώσει ταξιδιωτική απαγόρευση.

Η γυναίκα αυτή βρισκόταν στην απευθείας πτήση που συνδέει το Σίδνεϊ με την Ουχάν και παρουσίασε συμπτώματα 24 ώρες μετά την άφιξή της στην Αυστραλία. Αμέσως πήγε στο νοσοκομείο, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Νέας Νότιας Ουαλίας Κέρι Τσαντ στους δημοσιογράφους.

«Η ασθενής τέθηκε αμέσως σε καραντίνα», τόνισε ο Τσαντ.

Εξάλλου οι αρχές αναζητούν δύο ανθρώπους με τους οποίους είχε επαφή οι οποίοι όμως έχουν μικρές πιθανότητες να έχουν προσβληθεί.

Τα κρούσματα μπορεί να είναι κοντά στις 44.000

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν «δρακόντεια» μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού εάν θέλουν να προλάβουν την εξάπλωση του ιού του Ουχάν, δηλώνουν ερευνητές του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εκτιμούν, βάσει μαθηματικών μοντέλων, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) προειδοποιούν για επιτάχυνση της εξάπλωσης του νέου κινεζικού ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει, επισήμως, περί τους 80 θανάτους στην Κίνα.

Συνολικά, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών για να φθάσει τις 6.000.

«Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής αυτής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

«Πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού», προειδοποίησε.

Ο Μα Σιαογουέι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που αποτελεί υπουργείο στην Κίνα, δήλωσε χθες ότι ο νέος ιός έχει περίοδο επώασης που μπορεί να φθάσει μέχρι τις δύο εβδομάδες και ότι η μετάδοση είναι δυνατή ακόμη και κατά την περίοδο της επώασης, όταν ο ασθενής δεν έχει ακόμη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, η ομάδα του Γκάμπριελ Λουνγκ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ‘ όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.

«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να ήταν της τάξεως των 25.000-26.000 την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους», δηλαδή το Σάββατο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ ο δρ Λουνγκ στηριζόμενος σε μαθηματικά μοντέλα.

Περιλαμβάνοντας τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης, και είναι ακόμη ασυμπτωματικά, «ο αριθμός προσέγγιζε τις 44.000» το Σάββατο, είπε προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία. Ο επιστήμονας αναγνωρίζει ότι εάν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο ρυθμός αυτός μετάδοσης μπορεί να μειωθεί.

Το επίκεντρο της νόσου παραμένει η πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Ομως κρούσματα έχουν επίσης εντοπισθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη, η Σεντζέν και η Καντόνα.

«Περιμένουμε να δούμε ανθεκτικές εστίες της επιδημίας και στις άλλες μεγαλουπόλεις», προειδοποίησε.

Καθώς οι πόλεις αυτές αποτελούν περιφερειακούς ή διεθνείς κόμβους για τις μεταφορές, είναι «πολύ πιθανόν» ο ιός να μεταδοθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις με βάση αυτές τις νέες εστίες», είπε.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει οι κινεζικές αρχές, ο επιστήμονας λέει ότι είναι «απολύτως σωστά», σημειώνοντας ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά «πιθανόν να μην είναι επαρκή για να μεταβάλουν την πορεία της επιδημίας προς τις άλλες μεγαλουπόλεις».

Η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα συνεργαζόμενα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κέντρα.

Η Ιαπωνία επαναπατρίζει υπηκόους της από την Ουχάν

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διευθετήσεις προκειμένου να γίνει τουλάχιστον μία πτήση τσάρτερ ήδη αύριο Τρίτη με την οποία θα μπορέσουν να επαναπατριστούν ιάπωνες υπήκοοι από την Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών νωρίτερα σήμερα ότι έχει αναληφθεί πρωτοβουλία σε συντονισμό με τις κινεζικές αρχές για να επαναπατριστούν όσοι Ιάπωνες το επιθυμούν από την πόλη Ουχάν, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων με ναυλωμένα αεροσκάφη.

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης Γερμανών πολιτών

Η Γερμανία σκέπτεται να απομακρύνει τους Γερμανούς πολίτες από την περιοχή της Κίνας που έχει πληγεί από τον κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Σκεπτόμαστε τώρα επίσης μια ενδεχόμενη απομάκρυνση όλων των Γερμανών που είναι διατεθειμένοι να φύγουν», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως μια ομάδα από τη γερμανική πρεσβεία στο Πεκίνο θα φθάσει στην Ουχάν –την κινεζική πόλη απ όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊου– αργότερα σήμερα προκειμένου να βοηθήσει τους Γερμανούς εκεί.

Ο Μάας είπε πως οι Γερμανοί πρέπει να αποφεύγουν όλα τα ταξίδια στην Κίνα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

Τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία σταματούν να πωλούν πακέτα για Κίνα

Τα ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία σταμάτησαν να πωλούν πακέτα στην Κίνα λόγω της επιδημίας του κορονοαϊού στη χώρα και μόνο επαναπατρίζουν Ρώσους τουρίστες, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ντμίτρι Γκόριν, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ρωσικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων.

Η ενέργεια αυτή έγινε ύστερα από συστάσεις από τον αρμόδιο τουριστικό ρυθμιστικό φορέα της Ρωσίας, δήλωσε ο ίδιος. “Δεν πωλούνται ταξιδιωτικά πακέτα διότι υπάρχει απειλή για την ασφάλεια”, δήλωσε. “Οι πωλήσεις (των ταξιδιωτικών πακέτων) σταμάτησαν την Παρασκευή.

Η Ρωσία, που έχει καθημερινά απευθείας πτήσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις, δεν έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού. Περίπου 7.000 Ρώσοι τουρίστες που αγόρασαν πακέτα διακοπών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, δήλωσε ο Γκόριν. Περίπου 6.000 εξ αυτών είναι στο νησί Χαϊνάν και οι υπόλοιποι στην ηπειρωτική Κίνα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μαλαισία: Προσωρινή απαγόρευση για επισκέπτες από την Ουχάν και τη Χουμπέι

Την ίδια ώρα, η Μαλαισία επέβαλε προσωρινή απαγόρευση για Κινέζους επισκέπτες από την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι. Η χώρα έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και να αποδειχθεί θανατηφόρος σε κάποιες περιπτώσεις.

Η Μογγολία κλείνει τα οδικά μεθοριακά περάσματα με την Κίνα.

Η Μογγολία αποφάσισε να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα στις οδικές αρτηρίες που την συνδέουν με την Κίνα για να αποφύγει μια διάδοση του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Η Μογγολία είναι η πρώτη γειτονική χώρα της Κίνας που προχωράει στο κλείσιμο μεθοριακών περασμάτων με τη χώρα αυτή, μολονότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι σιδηροδρομικές και οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση του Ουλάν Μπατάρ ανακοίνωσε ότι οι αρχές κλείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ως τις 2 Μαρτίου.

Η Μογγολία δεν έχει προς το παρόν καταγράψει κανένα κρούσμα του νέου κοροναϊού, που έχει προσβάλλει περισσότερους από 2.700 ανθρώπους στην Κίνα και έχει προκαλέσει τον θάνατο 81 από τον Δεκέμβριο. Πέραν της Κίνας, περισσότερες από 10 χώρες χώρες έχουν κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Ωστόσο οι αρχές της Μογγολίας διευκρίνισαν ότι έλαβαν το μέτρο αυτό για το κλείσιμο των οδικών μεθοριακών περασμάτων μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Εσωτερική Μογγολία, την κινεζική περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την Μογγολία.

Επίσης “απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις”, προστίθεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, στην οποία επισημαίνεται ότι ακυρώνονται τα αθλητικά γεγονότα και κλείνουν οι αίθουσες ψυχαγωγίας.

Πού έχουν καταγραφεί κρούσματα

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός της ίδιας οικογένειας με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), αφότου εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν και άρχισε να εξαπλώνεται τον Δεκέμβριο.

Κίνα

Έχουν επιβεβαιωθεί 2.744 κρούσματα και 81 θάνατοι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι 24 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης. Κανένας νέος θάνατος δεν αναφέρθηκε εκτός αυτής της περιοχής.

Χθες Κυριακή αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος στη Σαγκάη, αυτός ενός 88χρονου άνδρα.

Έξι κρούσματα καταγράφηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

Πέντε κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο, το πρώτο την 22η Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια επιχειρηματία 52 ετών που είχε φθάσει με τρένο τρεις ημέρες νωρίτερα από την πόλη Τζουχάι.

Ταϊλάνδη

Πέντε κρούσματα.

Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν και μια Ταϊλανδή που είχε ταξιδέψει στην πόλη αυτή.

Στην Ταϊλάνδη αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας, την 8η Ιανουαρίου.

ΗΠΑ

Πέντε κρούσματα.

Πρόκειται για πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και βρίσκονται στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα, στο Ιλινόι και στην Ουάσινγκτον. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν, σύμφωνα με τις αρχές.

Αυστραλία

Πέντε κρούσματα.

Επιβεβαιώθηκαν την 25η Ιανουαρίου. Ο πρώτος ασθενής αφίχθη από την Ουχάν στη Μελβούρνη μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι άλλοι τρεις είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Σήμερα οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν και νέο κρούσμα, που αφορά μια 21χρονη γυναίκα που βρισκόταν στην τελευταία πτήση που αναχώρησε από την Ουχάν.

Μαλαισία

Τέσσερα κρούσματα.

Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία. Ανάμεσά τους είναι μια γυναίκα 66 ετών και δύο μικρά αγόρια που είχαν φθάσει δύο ημέρες νωρίτερα από τη Σιγκαπούρη και ένας άνδρας 40 ετών που μπήξε στη χώρα με λεωφορείο που μετέφερε ομάδα κινέζων τουριστών.

Σιγκαπούρη

Τέσσερα κρούσματα.

Το πρώτο εντοπίστηκε την 23η Ιανουαρίου, είναι ένας 66χρονος άνδρας που έφθασε από την Ουχάν τρεις ημέρες νωρίτερα. Ο 37χρονος γιος του που τον συνόδευε επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί. Όπως και μια κάτοικος της Ουχάν, 52 ετών, που έφθασε την 21η Ιανουαρίου. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Κυριακή, πρόκειται για έναν 36χρονο που είχε φθάσει την Τετάρτη.

Γαλλία

Τρία κρούσματα.

Πρόκειται για τα πρώτα στην Ευρώπη. Επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου, ένα στο Μπορντό (νοτιοδυτικά), τα άλλα δύο στο Παρίσι. Οι τρεις ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα.

Ιαπωνία

Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι αυτό ενός τριαντάρη, που εισήχθη τη 10η Ιανουαρίου σε νοσοκομείο έπειτα από τη διαμονή του μερικές ημέρες νωρίτερα στην Ουχάν. Δύο κάτοικοι της κινεζικής πόλης διαπιστώθηκε επίσης ότι έχουν μολυνθεί.

Ταϊβάν

Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι μια γυναίκα περίπου πενήντα ετών που έφθασε στη νήσο από την Ουχάν, όπου διαμένει.

Νότια Κορέα

Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι αυτό μιας 35χρονης Κινέζας, που έφθασε αεροπορικώς στη Σεούλ τη 19η Ιανουαρίου από την Ουχάν. Δύο ακόμη άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτή την πόλη επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί.

Βιετνάμ

Δύο κρούσματα.

Πρόκειται για δύο Κινέζους, έναν άνδρα που αφίχθη στη χώρα τη 13η Ιανουαρίου από την Ουχάν και τον γιο του, κάτοικο της πόλης Χο Τσι Μινχ, που μολύνθηκε κατόπιν, ανακοίνωσαν οι αρχές την 23η Ιανουαρίου.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα.

Ανακοινώθηκε την 24η Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε την 9η Ιανουαρίου από τη Ουχάν.

Καναδάς

Ένα ύποπτο κρούσμα.

Εντοπίστηκε στο Τορόντο. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών, που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και έφθασε στην καναδική πόλη την 22η Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


σχετικα αρθρα