current views are: 4

13 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση05:14

Κορωνοϊός: 1.369 νεκροί, πάνω από 240 θάνατοι σε ένα 24ωρο – Σε καραντίνα πόλη του Βιετνάμ – Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στην Κίνα

Στις 48.206 τα κρούσματα του ιού – Ακόμα 44 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο-«φάντασμα» στη Γιοκοχάμα

Δημοσίευση 05:14’

Στις 48.206 τα κρούσματα του ιού – Ακόμα 44 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο-«φάντασμα» στη Γιοκοχάμα

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό Covid-19, καθώς μόλις σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν ακόμα 242 νεκροί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 1.369. Την ίδια ώρα, οι ερευνητικές ομάδες των εταιρειών επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την κατασκευήεμβολίου που θα ανακόψει την εξάπλωση του φονικού ιού, με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ωστόσο να επισημαίνει ότι θα χρειαστούν από 12 έως 18 μήνες τουλάχιστον, μέχρι να δοθεί σε δημόσια χρήση ένα φάρμακο.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κίνα φαίνεται πως έχει ξεφύγει για τα καλά, καθώς στη λίστα των κρουσμάτων σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό προστεθήκαν ακόμα 14.849 περιπτώσεις στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην επαρχία σε 48.206 και σε πάνω από 60.000 συνολικά στην Κίνα.

Σε καραντίνα πόλη του Βιετνάμ, για πρώτη φορά

Μια μικρή πόλη 10.000 κατοίκων όχι μακριά από την πρωτεύουσα Ανόι τέθηκε σε καραντίνα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού — κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Βιετνάμ — σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ.

Διατάχθηκε να «τεθεί σε καραντίνα» η κοινότητα Σον Λόι για διάστημα 20 ημερών, ανέφερε το υπουργείο, καθώς στη μικρή πόλη επιβεβαιώθηκαν πέντε νέα κρούσματα του COVID-19.

Σε όλη τη βιετναμική επικράτεια έχουν επιβεβαιωθεί ως αυτό το στάδιο συνολικά 15 κρούσματα της επιδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους, σχεδόν όλους στην ηπειρωτική Κίνα.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που βρίσκονται στην «καρδιά» του κορωνοϊού

Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των Ελλήνων που ζουν στις μεγαλουπόλεις τις Κίνας που είναι άδειες, καθώς ελάχιστα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, ενώ πολύ λίγοι είναι και αυτοί που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Όπως μετέδωσε ο Alpha, οπλισμένοι με ψυχραιμία και υπομονή απαθανατίζουν τη ζωή τους μετά τον κορωνοϊό. Όλοι περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρες μέσα στο σπίτι τους, καθώς απαγορεύεται να βρίσκονται σε μέρη με πολύ κόσμο.

Κάποιοι από αυτούς που βγαίνουν κάποιες ώρες της ημέρας έξω φορούν πλαστικά γάντια και μάσκες για να προστατευτούν από την επιδημία, την ώρα που συχνά ακούγεται από τα μεγάφωνα το μήνυμα που τους υπενθυμίζει να φορούν πάντα μάσκα για να προστατευτούν από τον ιό.

Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του ο επικεφαλής των αρχών στην επαρχία Χουμπέι

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, επίκεντρο της επιδημίας, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, μεταδίδει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο δήμαρχος της Σαγκάης, ο Γινγκ Γιονγκ, ορίστηκε νέος γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής του ΚΚ Κίνας στη Χουμπέι, αντικαθιστώντας τον Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Άλλα 44 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess 

Ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν 44 νέα κρούσματα του κορωνοϊού πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα νερά λίγο έξω από τη Γιοκοχάμα, έπειτα από εξετάσεις σε 221 επιβαίνοντες.

Αυτό αυξάνει σε 218 τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων επιβατών και μελών του πληρώματος, που έχουν μολυνθεί από τον ιό επί του συνόλου των 3.700 και πλέον επιβαινόντων, χωρίς να λογαριάζεται ένας αξιωματικός καραντίνας που επίσης μολύνθηκε αυτή την εβδομάδα.

ΗΠΑ: Δεύτερο κρούσμα στη βάση του Σαν Ντιέγκο

Δεύτερο κρούσμα πολίτη που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό Covid-19 που έχει προκαλέσει εκατόμβες νεκρών στην Κίνα, εντοπίστηκε την Πέμπτη στη στρατιωτική βάση του Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον αριθμό των ασθενών στις ΗΠΑ στους 14.

Ο ασθενής ήταν ανάμεσα τους 232 που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο από την πόλη Ουχάν της Κίνας και βρίσκονταν σε καραντίνα από τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία που εξέτασε τους δύο ασθενείς, αποφάνθηκε ότι είχαν κολλήσει από το διάστημα που ήταν στην Κίνα.

Οι δύο ασθενείς είχαν μεταφερθεί με διαφορετικά αεροπλάνα και είχαν εγκατασταθεί σε διαφορετικές κατοικίες μέσα στη βάση Marine Corps Air Station Miramar.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός των εγκαταστάσεων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του CDC.

Ως σήμερα, επτά κρούσματα του κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί στην Καλιφόρνια, δηλαδή τα μισά από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, κανένα από τα οποία δεν ήταν μοιραίο.

Σε δύο από τα κρούσματα, ο ιός πιστεύεται ότι μεταδόθηκε από τον έναν ασθενή στον άλλο στις ΗΠΑ: πρόκειται σε αμφότερες τις περιπτώσεις για παντρεμένα ζευγάρια, το ένα μέλος των οποίων είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα και μόλυνε το άλλο εν αγνοία του.

Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο

Τέσσερις διαφορετικές εταιρείες συμμετέχουν στην κούρσα για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον νέο φονικό κορωνοϊό που ξέσπασε στην Κίνα, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων.

Σε δήλωσή της, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκοσμίου Οργανισμούν Υγείας, Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι οι τέσσερις εταιρείες εργάζονται στον μέγιστο βαθμό αποδοτικότητας και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, μία ή δύο από τις εταιρείες, να φτάσουν στο επίπεδο της πρώτης δοκιμής στον άνθρωπο.

Ωστόσο, η ευρύτερη χρήση ενός αποδοτικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν σωστά στην έρευνα, να ξεκινήσει σε ένα ή ενάμισι χρόνο, τόνισε η επικεφαλής του επιστημονικού τιμ του ΠΟΥ.

Οι ερευνητικές ομάδες, ωστόσο, δεν μελετούν μόνο προς την κατεύθυνση ενός νέου φαρμάκου, καθώς ήδη δοκιμάζονται τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ανάλογα συμπτώματα, ώστε να ελεγχθούν αν κάποιο ή κάποια από αυτά, είναι δραστικά απέναντι στον COVID-19.

Μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και την εφαρμογή του όποιου φαρμάκου εγκριθεί, οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιδιαίτερα δε στην Κεντρική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία.


σχετικα αρθρα