ΔΙΕΘΝΗ

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του serial killer στην Κύπρο - Τι εισηγείται το πόρισμα

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2020, 10:44
Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του serial killer στην Κύπρο - Τι εισηγείται το πόρισμα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι εισηγήσεις για ποινικές ευθύνες αφορούν αστυνομικούς που διερεύνησαν τις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις γυναικών, όσο και αυτούς που τις μελέτησαν και δεν παρενέβησαν ώστε να γίνει καλύτερη διερεύνηση.

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται το αποδεικτικό υλικό και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για τυχόν ευθύνες αστυνομικών σε σχέση με τη δράση Νίκου Μεταξά, του serial killer της Κύπρου που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο “Ορέστης”, και τη διαχείριση που έγινε από την Αστυνομία στις καταγγελίες και αναφορές για την εξαφάνιση γυναικών.

Την Τετάρτη, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας συζήτησε την έκθεση του προέδρου της, Ανδρέα Πασχαλίδη και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών όσον αφορά στους ισχυρισμούς κατά μελών της Αστυνομίας για ολιγωρία στη διερεύνηση των συνθηκών εξαφάνισης ελλειπόντων προσώπων. Η απόφαση της Αρχής μαζί με το πόρισμα των ανακριτών, την έκθεση του προέδρου που ήταν εποπτεύων της ποινικής ανάκρισης, καθώς και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, κοινοποιήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για μελέτη και λήψη τελικής απόφασης.

Ο κ. Πασχαλίδης, μιλώντας στο philenews.com ανέφερε ότι δυνάμει του νόμου η απόφαση της Αρχής δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, για αυτό και θα αναμένονται οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Κώστας Κληρίδης αναμένεται ότι θα αναθέσει σε Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τη μελέτη του πορίσματος και των εισηγήσεων και σε συνάρτηση με το αποδεικτικό υλικό που είναι τεράστιο, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Μπορεί να συμφωνήσει με τις εισηγήσεις της Αρχής, να διαφωνήσει ή να ζητήσει περαιτέρω ανακρίσεις. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Αρχής όπως διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, είναι ομόφωνη. Οι ποινικοί ανακριτές είχαν εισηγηθεί την ποινική δίωξη 23 ατόμων, ωστόσο τρεις από αυτούς αφαιρέθηκαν από ενδεχόμενη ποινική δίωξη και έγινε εισήγηση όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο πειθαρχικής δίωξης.

Οι εισηγήσεις για ποινικές ευθύνες αφορούν αστυνομικούς τόσο της πρώτης γραμμής που διερεύνησαν τις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις γυναικών, όσο και υψηλόβαθμους που τις μελέτησαν και δεν παρενέβησαν ώστε να γίνει καλύτερη διερεύνηση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρώτη καταγγελία που αφορούσε μητέρα και το κοριτσάκι της όπου, όπως εκτιμάται, αν εντοπιζόταν έγκαιρα ίσως να μην υπήρχαν τόσα πολλά θύματα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην στρατιωτικός είχε παραδεχθεί τη δολοφονία πέντε γυναικών και δύο παιδιών. Τα θύματά του τα έριχνε είτε σε πηγάδια είτε σε λίμνες στην περιοχή Μιτσερού. Τρία από τα θύματά του τα πέταξε μέσα σε βαλίτσες και χρειάστηκαν μεγάλες και επίπονες προσπάθειες για να εντοπιστούν στην Κόκκινη Λίμνη.

Πηγή πληροφοριών: philenews.com 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr