current views are: 11

18 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση20:08

Κορωνοϊός: Επιβράδυνση της επιδημίας ανακοίνωσε η Κίνα – Επιφυλακτικός ο ΠΟΥ – Αυστηρότερα τα μέτρα ελέγχου

Ο κορωνοϊός φέρνει πολιτική κρίση στην Κίνα

Δημοσίευση 20:08’

Ο κορωνοϊός φέρνει πολιτική κρίση στην Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα τον μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τον Ιανουάριο, τότε που άρχισε η επιδημία του κορωνοϊού, ενώ μειωμένος εμφανίστηκε και ο αριθμός των θανάτων, στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της επιδημίας. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά επιφύλαξη και όχι υπερβολική αισιοδοξία ότι τα χειρότερα στην επιδημία του κορωνοϊού έχουν παρέλθει.

Παράλληλα, η εξάπλωση του ιού έχει «παραλύσει» την κινεζική οικονομία ενώ προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, εγείροντας ανησυχίες και για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η Apple προειδοποίησε για πλήγμα στις πωλήσεις, καθώς ο κορωνοϊός πλήττει την προσφορά και ζήτηση στην Κίνα, μια ανακοίνωση που προκάλεσε τριγμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής κορυφαίου νοσοκομείου στην πόλη Ουχάν, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, απεβίωσε λόγω της ασθένειας. Οι αξιωματούχοι της Κίνας ανέφεραν σήμερα 1.886 νέα κρούσματα. Είναι η πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι κάτω από 2.000, με το σύνολο να φθάνει τα 72.436. Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν 98 νέοι θάνατοι, ενώ για πρώτη φορά από τις 11 Φεβρουαρίου ο αριθμός είναι κάτω από το όριο του 100.

«Τα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς, «θα πρέπει όμως να ερμηνευθούν με μεγάλη προσοχή», πρόσθεσε.

Πιο αυστηρά μέτρα για τον εντοπισμό ασθενών και τον περιορισμό της επιδημίας

Οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι θα υιοθετήσουν πιο διεξοδικά και ισχυρά μέτρα για να εντοπίσουν εμπύρετους ασθενείς και να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την επιδημία, σύμφωνα με τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές θα ελέγξουν τα αρχεία όλων των ασθενών που εμφάνισαν πυρετό και επισκέφθηκαν γιατρό από τις 20 Ιανουαρίου καθώς και των ανθρώπων που αγόρασαν αντιπυρετικά και αντιβηχικά φάρμακα, είτε σε φαρμακεία είτε στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Οι άνθρωποι αυτοί θα εξεταστούν και, εάν χρειαστεί, θα τεθούν σε καραντίνα ή θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, συνεχίζει το επίσημο πρακτορείο επικαλούμενο την ανακοίνωση του κέντρου ελέγχου της επιδημίας.

Με βάση τον νεότερο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κίνα, αναφέρθηκαν σήμερα τα λιγότερα νέα κρούσματα και οι λιγότεροι θάνατοι εδώ και μία εβδομάδα. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επιδημία επιβραδύνεται.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των νέων κρουσμάτων αποδεικνύουν ότι τα δραστικά μέτρα που έχει λάβει, περιορίζοντας τις μετακινήσεις και το εμπόριο, επιβραδύνουν τη μετάδοση της ασθένειας πέραν της επαρχίας Χουμπέι και της πρωτεύουσάς της, της πόλης Ουχάν.

Νωρίτερα σήμερα ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ζανγκ Μινγκ είπε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία θα είναι «περιορισμένες, βραχυπρόθεσμες και διαχειρίσιμες» και ότι το Πεκίνο έχει αρκετούς πόρους για να παρέμβει, εφόσον χρειαστεί.

Μέχρι σήμερα το πρωί, η Κίνα είχε αναφέρει 72.528 κρούσματα και 1.850 θανάτους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας αυτής, τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, έχουν επίσης καταγραφεί 92 περιπτώσεις μετάδοσης της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο σε 12 χώρες εκτός της Κίνας. Ωστόσο ο ΠΟΥ δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να συγκρίνει τα δεδομένα αυτά με εκείνα της Κίνας.

Επίσης, ο ΠΟΥ δεν έχει παρατηρήσει κάποια παρατεταμένη, τοπική μετάδοση της ασθένειας παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που έχει τεθεί σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη η Ρωσία θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στους Κινέζους πολίτες από τις 20 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που λαμβάνει για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας. Η απόφαση ελήφθη «λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας στην Κίνα και του γεγονότος ότι Κινέζοι πολίτες συνέχισαν να αφίκνυνται στο ρωσικό έδαφος», εξήγησε η Γκολίκοβα, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Ο κορωνοϊός φέρνει πολιτική κρίση στην Κίνα

Αίσθηση προκαλεί σε αυτό το πλαίσιο η παραδοχή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ πως γνώριζε για τον θανατηφόρο κορωνοϊό δυο περίπου εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό. Όπως σχολίασε, μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Νις Γκρύνμπεργκ από το Mercator Institute for China Studies του Βερολίνου:

«Η είδηση αιφνιδίασε. Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου γνώριζε πολλά και κατηύθυνε τα πράγματα. Είναι λοιπόν ασυνήθιστο που το μαθαίνουμε με τόση καθυστέρηση αλλά και τόση λεπτομέρεια. Στην Κίνα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, ειδικά κατά τις πρώτες, σημαντικές, εβδομάδες. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γεγονός που έχει συστημικά αίτια, αλλά οφείλεται και σε ανθρώπινα λάθη. Η κεντρική διακυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τώρα πως έκανε ό,τι μπορούσε και πως η ευθύνη βαραίνει την τοπική κυβέρνηση».

Ερωτηματικά προκαλεί η παραδοχή του προέδρου

Πώς εκφράζεται και πού διοχετεύεται όμως όλη αυτή η εντεινόμενη λαϊκή οργή; «Η δυσαρέσκεια και οργή είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της όταν πέθανε στις αρχές Φεβρουαρίου ο κ. Γουενλιάνγκ, ο γιατρός από τη Ουχάν. Ήταν από τους πρώτους που συζητούσε το θέμα με συναδέλφους, γεγονός που του έφερε μάλιστα και την αστυνομία στο σπίτι. Όταν πέθανε, υπήρξε ένα τεράστιο κύμα θλίψης και οργής, εκφρασμένο κυρίως μέσα από το διαδίκτυο. Οι αρχές κατηγορούνται ότι η λογοκρισία, η οποία απέκρυψε από τους πολίτες βασικές πληροφορίες για τον υψηλότατο κίνδυνο μετάδοσης και τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, οδήγησαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. […] Η οργή αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, παρότι η κυβέρνηση λογοκρίνει ρεπορτάζ και επιχειρεί να αλλάξει το αφήγημα προς μια θετική κατεύθυνση».

Πώς ταιριάζει όμως σε αυτό το νέο αφήγημα η παραδοχή του προέδρου ότι γνώριζε για τον επαπειλούμενο κίνδυνο; «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που συζητάμε και στους κύκλους μου. Από τη μια κάνει ό,τι και οι τοπικές αρχές. Λέει πως έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά ότι δεν ήταν αρκετά. Έτσι γίνεται στόχος κριτικής. Από την άλλη ωστόσο αποκρούει αυτή την κριτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή βαραίνει αποκλειστικά την τοπική κυβέρνηση. Ίσως να δέχθηκε πιέσεις από την παλιά φρουρά του κόμματος. Δεν είναι σαφές τι έχει γίνει, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη που αξίζει να παρακολουθήσουμε».

Μπορεί σε αυτά τα συμφραζόμενα να γίνεται λόγος για πολιτική κρίση που βιώνει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ; «Κατά κάποιον τρόπο πρόκειται για πολιτική κρίση. Εντούτοις όχι σε βαθμό που να μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο στάτους του και τον ηγετικό του ρόλο. Θα έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα γι΄ αυτό».


σχετικα αρθρα