ΔΙΕΘΝΗ

Σε τεντωμένο σχοινί η Λιβύη: Σκληρή απάντηση Χάφταρ στον Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Σάρατζ

Δημοσίευση 21 Φεβρουαρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 21 Φεβρουαρίου 2020, 10:00
Σε τεντωμένο σχοινί η Λιβύη: Σκληρή απάντηση Χάφταρ στον Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Σάρατζ
Facebook Twitter Whatsapp

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι ο πιο ισχυρός και πιστός σύμμαχος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και η Άγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη, μετέδωσε το RIA.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανέστειλε την Τρίτη τις συνομιλίες που φιλοξενούσε ο ΟΗΕ με στόχο την παύση των εχθροπραξιών στην Τρίπολη μετά τον βομβαρδισμό από τις ανατολικές δυνάμεις της Λιβύης του λιμανιού της πρωτεύουσας, από τον οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και παραλίγο να πληγεί ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με άκρως εύφλεκτο αέριο.

«Μια εκεχειρία (θα είναι) αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων (...) της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του τουρκικού εφοδιασμού με όπλα της Τρίπολης και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων (στην Τρίπολη)», δήλωσε ο Χάφταρ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Αιφνιδιαστικό τετ-α-τετ Σάρατζ – Ερντογάν

Συνάντηση με τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη είχε την Πέμπτη ο Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη για τετ-α-τετ το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι ο πιο ισχυρός και πιστός σύμμαχος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας η οποία, αν και αναγνωρισμένη επίσημα από τον ΟΗΕ, δεν ελέγχει ποσοστό της επικράτειας μεγαλύτερο του 10%.

Μεταξύ των δύο πλευρών έχουν υπογραφεί και τα περιβόητα μνημόνια συνεργασίας τα οποία προκάλεσαν και τη δικαιολογημένη αντίδραση της ελληνικής πλευράς (αλλά και το ταξίδι του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα).

Η πολιορκία της Τρίπολης από τις δυνάμεις του στρατάρχη βρίσκεται σε εξέλιξη από τον προηγούμενο Απρίλιο.