current views are: 7

21 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση13:55

Θρίλερ με τον ευρω-προϋπολογισμό: Η τελευταία πρόταση – Κυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά των συζητήσεων

Η πρόταση θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής μόνο εάν τύχει θετικής ανταπόκρισης από τους ηγέτες της ΕΕ

Δημοσίευση 13:55’

Η πρόταση θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής μόνο εάν τύχει θετικής ανταπόκρισης από τους ηγέτες της ΕΕ

Συνεχίζεται το θρίλερ στις Βρυξέλλες με τον νέο επταετή ευρω-προϋπολογισμό. Καθώς, οι εντατικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν καρποφορήσει και η διάσταση μεταξύ των χωρών που θέλουν περικοπές στα κονδύλια και αυτών που δεν θέλουν παραμένει, μια νέα πρόταση κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Γιούστους Λίψιους, της έδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά το αδιέξοδο, η Κομισιόν – και όχι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο– ανέλαβε να καταρτήσει ένα νέο έγγραφο εργασίας το οποίο προβλέπει δαπάνες στο ύψος του 1,069% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ [Η αρχική πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου περιλάμβανε 10 επιπλέον δις. ευρώ]. Επίσης, βάσει της ανεπίσημης αυτής πρότασης η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυξάνεται και η χρηματοδότηση για το κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω έγγραφο θα μετατραπεί σε επίσημη πρόταση των Θεσμών και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής μόνο εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση από τους ηγέτες των χωρών – μελών και διαφανεί ένα ενδεχόμενο συμφωνίας. Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε εκ νέου στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο από χθες, όταν φάνηκε ένα αδιέξοδο. Ειδικότερα, αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει απλώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πολιτική Συνοχής, ΚΑΠ, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Κλιματική Αλλαγή) έτσι ώστε να μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια. Εκ νέου διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα επαναλάβει πως δεν γίνεται να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, σημειώνοντας πως μια διαφορετική κατανομή στους διάφορους πυλώνες του προϋπολογισμού θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Οι ίδιες πηγές στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, συνομιλεί με όλους τους μεγάλους «παίκτες» προκειμένου να είναι εποικοδομητική και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της Ευρώπης.

Επαφές Μητσοτάκη

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα στα γραφεία της ισπανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν πάρα πολύ σημαντική η συνάντηση, γιατί αυτή ο ομάδα χωρών που συμμετείχε έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: είναι ευρωπαϊστές, χώρες της παλιάς Ευρώπης και υπέρ του διαλόγου. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της συνάντησης αυτής, επικαλέστηκαν τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού: οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως «χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που να απαντά στα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και στηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον, καθώς επίσης και την ευημερία των πολιτών».

Τέλος, έγινε γνωστό ότι έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι χώρες της ομάδας Φίλοι της Συνοχής μετονομάστηκαν σε Φίλους της Φιλόδοξης Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ιταλία.


σχετικα αρθρα