ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε τα σύνορα προς Ελλάδα ο Ερντογάν - Συναγερμός στην Αθήνα - Αυστηροποιεί στο μέγιστο βαθμό τους ελέγχους σε ξηρά και θάλασσα (Βίντεο, φωτογραφίες)

Δημοσίευση 28 Φεβρουαρίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 28 Φεβρουαρίου 2020, 11:00
Facebook Twitter Whatsapp

Σοκάρουν οι εικόνες που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ με εκατοντάδες πρόσφυγες να περπατούν στη συνοριακή πύλη της Αδριανουπόλεως

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το είπε και το έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Άσαντ στην Ιντλίμπ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών: Άνοιξε τα σύνορα με την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναβαθμίζει στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος μεταβαίνει στον Έβρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα, ενώ μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

 

Σύμφωνα με το CNN Turk, περίπου 300 πρόσφυγες/μετανάστες πέρασαν τα ξημερώματα περπατώντας τη συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης και μάλιστα όταν τους ρωτούσαν πού πηγαίνουν, εκείνοι απαντούσαν στην Ελλάδα.

Λίγο αργότερα, τουρκικά ΜΜΕ έδειξαν πλάνα με βάρκες γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία».

Η προαναγγελία που έγινε πράξη

Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία, υποστήριξε ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Τσελίκ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο Τσελίκ φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει με αυτή την τοποθέτηση δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουρκικών κυβερνητικών πηγών κατά τις οποίες η Άγκυρα αποφάσισε μετά την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ να επιτρέπει πλέον σε σύρους πρόσφυγες να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της επαρχία Χατάι της Τουρκίας έδωσε νεότερο απολογισμό του χθεσινού αεροπορικού βομβαρδισμού για τον οποίο η Άγκυρα κατηγόρησε τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 33 τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

 Με πληροφορίες και εικόνες από CNN Turk