current views are: 7

12 Μαρτίου 2020
Δημοσίευση13:12

Κορωνοϊός: 75 νέοι θάνατοι στο Ιράν που προσφεύγει στο ΔΝΤ – Στους 84 οι νεκροί στην Ισπανία – Νέα έκκληση ΠΟΥ: Διπλασιάστε τις προσπάθειες

Την ίδια στιγμή, ο πρώτος νεκρός καταγράφηκε και στην Αυστρία

Δημοσίευση 13:12’

Την ίδια στιγμή, ο πρώτος νεκρός καταγράφηκε και στην Αυστρία

Το Ιράν, η περισσότερο πληγείσα από τον κορωνοϊό χώρα της Μέσης Ανατολής, ανέφερε σήμερα 75 νέους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 429.

«Εντοπίσαμε 1.075 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10.075. Ο αριθμός των νεκρών είναι 429», ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ.

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει ανώτερους αξιωματούχους, πολιτικούς, κληρικούς και μέλη του επίλεκτου παραστρατιωτικού σώµατος των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, την τέταρτη περισσότερο πληγείσα χώρα μετά την Κίνα, την Νότια Κορέα και την Ιταλία.

Από τις 19 Φεβρουαρίου, όταν η χώρα ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού και δύο θανάτους, τουλάχιστον επτά αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν πεθάνει.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν δίνουν μάχη για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού παρά το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων και την αναστολή όλων των θρησκευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων στη χώρα.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως καλέσει τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια και να παραμένουν στα σπίτια τους. «Μείνετε σπίτι. Μην πηγαίνετε για ψώνια. Κάνετε τη δουλειά μας δυσκολότερη αγνοώντας τις οδηγίες», είπε ο υπουργός Υγείας Σαϊντ Ναμακί ζωντανά στην τηλεόραση.

Παράλληλα, η χώρα προσέφυγε για πρώτη φορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να ζητήσει επείγουσα βοήθεια ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την απειλή από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Στην Ισπανία, αντίστοιχα, μέσα σε μία μόλις μέρα οι νεκροί από 47 ανήλθαν στους 84, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια στιγμή, ο πρώτος νεκρός καταγράφηκε και στην Αυστρία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών, σήμερα το απόγευμα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αυστρία ανερχόταν σε 302, ενώ, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού απαγορεύονται από σήμερα οι επισκέψεις ασθενών στα δημοτικά νοσοκομεία της Βιέννης.

Επίσης, αναβάλλονται οι μη απολύτως αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις σε νοσοκομεία της Βιέννης, όπου αυτές περιορίζονται σε έναν απόλυτα χαμηλό αριθμό, για να προστατευτεί, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το προσωπικό και να διατηρηθούν οι δυνατότητες στον κεντρικό τομέα της υγειονομικής φροντίδας των νοσοκομείων, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Τα κρούσματα στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 29% στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ένας 67χρονος άνδρας από την Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι ο τέταρτος νεκρός από τον νέο κορωνοϊό στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα από το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, τα κρούσματα της Covid-19 στην Γερμανία ανέρχονται σήμερα σε 2.100, ενώ το Βερολίνο κατέγραψε περίπου 100 νέα περιστατικά μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο – ανάμεσά τους και σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.  

Νέα έκκληση από τον ΠΟΥ

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες κατά της πανδημίας.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε μιλώντας σε διπλωμάτες στη Γενεύη μια μέρα μετά τον χαρακτηρισμό από τον ΠΟΥ του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού ως πανδημίας, σημείωσε επίσης: «Η περιγραφή του ως πανδημίας δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη».

Διατηρώντας μια στρατηγική αναχαίτισης, υπογράμμισε, όλες οι χώρες θα πρέπει «να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας, την πρόληψη της οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με δηλώσεις του που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ.

«Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί», σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά «δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία» ανάμεσα σε όλα αυτά που προαναφέρθηκαν.


σχετικα αρθρα