current views are: 17

19 Μαρτίου 2020
Δημοσίευση20:28

Έλληνας γιατρός από την Ιταλία στο Newpost: «Πεθαίνουν συνάδελφοι – Κοροϊδία από το κράτος»

Καταρρέει το σύστημα υγείας της γειτονικής χώρας.

Δημοσίευση 20:28’

Καταρρέει το σύστημα υγείας της γειτονικής χώρας.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Ιταλία, όπου η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ραγδαία και η χώρα βρίσκεται σε γενικό lockdown επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά την Τετάρτη (18/3) στη γειτονική χώρα, που δοκιμάζεται από τη νέα αυτή απειλή κατά της ανθρωπότητας, σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων σε μια ημέρα (475).

Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις βιώνει ο ιταλικός βορράς. Ενεργοποιήθηκε ακόμα και ο στρατός προκειμένου να μεταφέρει τους εκατοντάδες ανθρώπους που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που δημοσίευσε η La Repubblica και άλλα Μέσα, στην οποία φαίνονται στρατιωτικά οχήματα να διασχίζουν τους δρόμους της πόλης Μπέργκαμο, προκειμένου να μεταφέρουν φέρετρα νεκρών στο νεκροταφείο της περιοχής.

Το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει και υπάρχει μεγάλη ανησυχία λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κλινών εντατικής φροντίδας, αλλά και υλικών μέσων. Την τραγικότητα της κατάστασης επιβεβαιώνει μιλώντας στο Newpost ο Χαράλαμπος Κατσούλας, ο οποίος εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία υγείας στη Ρώμη και ως οικογενειακός γιατρός. Από τις 8 Μαρτίου βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς συνάδελφός του βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο συμπατριώτης μας αναφέρει, ότι τα μέσα που υπάρχουν είναι πενιχρά και αναλύει τη δραματικότητα της κατάστασης. Παράλληλα δίνει μία πολύ κατατοπιστική εικόνα για το πλήγμα που έχει επιφέρει ο ιός στην Ιταλία. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Ποια είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας στην Ιταλία;

«Έχουμε μείνει χωρίς ιατρικό προσωπικό σε όλα τα επίπεδα. Στα νοκοκομεία δεν υπάρχουν γιατροί, γιατί ο φόρτος είναι μεγάλος και τα χρήματα που δίνει το κράτος είναι πολύ λίγα. Είναι πολύ τεταμένη η κατάσταση. Ο κόσμος δεν κινείται πλέον. Τα πράγματα έχουν σκουρύνει από την προηγούμενη Δευτέρα που σήμανε κόκκινος συναγερμός σε όλη τη χώρα. Πολύ συνάδελφοι έγιναν φορείς με αποτέλεσμα να μεταδίδουν και στους άλλους ασθενείς τον ιό. Στην υπηρεσία μου δουλεύουν οι μισοί. Πολλοί συνάδελφοι όταν έμαθαν ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα φοβήθηκαν. Εγώ για 14 μέρες δεν μπορώ να βγω από το σπίτι. Τα τρόφιμα τελειώνουν. Αν βγει αρνητικό το τεστ, τότε θα επιστρέψω στην υπηρεσία μου, όπου υπάρχουν σίγουρα 3 συνάδελφοι που βγήκαν θετικοί και ίσως να υπάρχουν περισσότεροι».

Έχουν αναφερθεί θάνατοι σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

«Στην Ιταλία έχουν πεθάνει 4 οικογενειακοί γιατροί».

Ποια εικόνα έχετε για τα συμπτώματα και πως χτυπά τον οργανισμό;

«Συνάδελφός μου που εργάζεται στην εντατική και στο πρώτων βοηθειών νοσοκομείου μας είπε, ότι μπορεί να έχουν για 4-5 μέρες πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Ξαφνικά η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Μέσα σε 24 ώρες το περιστατικό μπορεί να επιδεινωθεί, γιατί όπως δείχνουν οι αξονικές κλείνει όλος ο πνεύμονας».

Για τη θνησιμότητα του ιού στην Ιταλία ποια εικόνα έχετε;

«Χτυπάει τις ευπαθείς ομάδες! Ηλικιωμένους 80 χρονών και άτομα με ιατρικά προβλήματα. Μπορεί να χτυπήσει και νέους. Για παράδειγμα πέθανε άνθρωπος 46 χρονών. Δούλευε στο τηλεφωνικό κέντρο του ιταλικού ΕΚΑΒ. Έκανε πολλές συνεχόμενες βάρδιες. Εξαντλήθηκε ο οργανισμός του, κόλλησε τον ιό και σε μία εβδομάδα κατέληξε».

Το σύστημα υγεία της Ιταλίας αντέχει μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων;

«Δεν αντέχει, γι’αυτό πήραν τα μέτρα. Είναι μέτρα εκτάκτου ανάγκης, Δεν υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία. Η κατάσταση συνεχίζεται να είναι κρίσιμη. Εμάς δεν μας έχουν δώσει τίποτα σε ιατρικό υλικό, ούτε μάσκες, ούτε γάντια. Εξαιτίας του προβλήματος στα νοσοκομεία οι ασθενείς με τα συμπτώματα μένουν στο σπίτι. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι οικογενειακοί γιατροί φοβούνται να τους εξετάσουν».

Γιατί ο ιός έχει τόσο ραγδαία εξάπλωση στην Ιταλία ενώ έχει τεθεί σε καραντίνα; 

«Γιατί είναι δύσκολο να σταματήσεις τον ιό. Ο ιός κυκλοφορούσε εδώ και μήνες. Δεκέμβρη – Γενάρη. Εκδηλώθηκε τώρα. Στην Ευρώπη μπορεί να ήλθε μεταλλαγμένος. Αυτό βέβαια δεν είμαι σε θέση να το κρίνω εγώ. Υπάρχου οι ειδικοί οι οποίοι θα αποφανθούν».

Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι η Ιταλία βρίσκεται στην κορύφωση της επιδημίας. Ποιες είναι οι πληροφορίες σας;

«Εδώ λέγεται, ότι οι επόμενες 10 μέρες θα είναι οι χειρότερες».

Πόσα τεστ κάνουν την ημέρα και με ποια κριτήρια

«Κάνουν τεστ, αλλά σε όποιους έχουν επαφές με θετικό και έχουν εμφανίσει συμπτώματα. Αναφερόμαστε σε πυρετό άνω του 37,8».

Πως σχολιάζετε το μέτρο της απαγόρευσης όλων των δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο που πάρθηκε την Πέμπτη 19/3;

«Η ψυχολογική πίεση στον κόσμο αυξάνεται. Αν γίνει κάτι τέτοιο το ηθικό θα πέσει. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ήδη μεγάλες. Έχω φίλη που δουλεύει ως σερβιτόρα και της είπαν, ότι την έβαλαν στο ίδρυμα “κάσα ιντεγκρατσιόνε”. Το αφεντικό της πληρώνει τον μισό μισθό. Αυτό είναι ένα βήμα πριν την απόλυση».

Ποια είναι η συμπεριφορά των αρχών απέναντι σε όσους παρακούνε τις οδηγίες;

«Εμένα με σταμάτησαν οι καραμπινιέροι 22:30 το βράδυ. Τους εξήγησαν ότι είμαι γιατρός και ότι πήγαινα στην υπηρεσία. Νευρίασα γιατί έχουμε τρελαθεί λιγάκι από την κατάσταση. Δεν υπάρχει ψυχή έξω. Το βράδυ δεν κυκλοφορεί κουνούπι. Εξαρτάται όμως από τις περιοχές. Είναι και κάποιοι που κάνουν του κεφαλιού τους».

Πως σχολιάζετε τις εικόνες από Ελλάδα που κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία και βγήκαν στην παραλία;

«Αυτά τα κάνουν και εδώ. Μία δύο μέρες πριν αποφασιστεί συνολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Είχαν φύγει 12.000 από το Μιλάνο και πήγαν στη Σαρδηνία! Μετά εφαρμόστηκαν τα μέτρα και κάπως συμμορφώθηκαν. Εδώ υπάρχει μία κατάσταση τρομοκρατίας. Όποιος παραβλέπει τους νόμους δέχεται ποινή 3 χρόνια φυλάκισης, πέρα από τα πρόστιμα. Ξέρω περιστατικό κατά το οποίο 30 άτομα έκαναν συνάθροιση σε ταράτσα. Κάποιους τους καρφωσε και τους συνέλαβαν».

Υπάρχουν αντιδράσεις για τα μέτρα;

«Ο κόσμος βρίσκεται υπό του καθεστώς του φόβου. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι νωρίς ακόμα. Είμαστε στις 10 πρώτες ημέρες».

Πως παίρνει δύναμη ο κόσμος;

«Τις πρώτες ημέρες υπήρχε ένας ενθουσιασμός αλληλοϋποστήριξης. Έβγαιναν στα μπαλκόνα στις 18:00 και στις 21:00 και τραγουδούσαν. Τώρα αυτό εξαντλείται σιγά σιγά».

Πως σχολιάζετε το… ραντεβού στα μπαλκόνια για το χειροκρότημα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο βρήκε μιμητές και τους Έλληνες;

«Είναι μία κοροϊδία από πλευρά του κράτους. Το κράτος πρέπει να μεριμνά και να δίνει χρήματα. Θα έπρεπε να είχε πάρει μέτρα από πριν και να είχε αυξήσει το προσωπικό. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να πεθάνεις και μετά να σου κάνουν άγαλμα. Οι γιατροί στερούνται σημαντικών πραγμάτων για να κάνουν τη δουλειά τους, εκτελούν 12ωρες βάρδιες, αρρωσταίνουν. Είναι πολύ λίγο το προσωπικό. Δεν ξέρω πως θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Ποιό μήνυμα θα στέλνατε στους Έλληνες;

«Εδώ η κατάσταση είναι δύσκολη. Εύχομαι στην Ελλάδα ο κορωνοϊός να μην έχει την ίδια εξέλιξη».
 

Ακολουθήστε τον συγγραφέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Facebook

LinkedIn


σχετικα αρθρα