ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» από ειδικό του ΟΗΕ: Πώς τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια έλλειψη τροφίμων

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2020, 14:26
«Καμπανάκι» από ειδικό του ΟΗΕ: Πώς τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια έλλειψη τροφίμων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε πως περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται για τον περιορισμό του κορωνοϊού θα μπορούσαν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα προκαλώντας ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο

 

Τα προστατευτικά μέτρα των εθνικών κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συγκομιδές ήταν καλές και οι προοπτικές για τις βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, αλλά η έλλειψη εργατώνπου προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού και η κίνηση προς τον προστατευτισμό – τους δασμούς και απαγορεύσεις των εξαγωγών - σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να εμφανιστούν γρήγορα προβλήματα. Αυτό είπε ο Maximo Torero, οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, στον βρετανικό Guardian.

«Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι οι κυβερνήσεις περιορίζουν τη ροή των τροφίμων», είπε.

«Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή των τροφίμων σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε μιλώντας στο βρετανικό μέσο.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν σε αιτήματα από ορισμένες πλευρές για να προστατεύσουν τη δική τους προσφορά τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές, όπως προτείνουν ορισμένοι.

Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές αλεύρων σίτου, των οποίων είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές του κόσμου, καθώς και περιορισμούς για το φαγόπυρο και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, των καρότων και των πατατών. Το Βιετνάμ, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, έχει αναστείλει προσωρινά τις συμφωνίες εξαγωγής ρυζιού. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σίτου στον κόσμο, μπορεί επίσης να απειλήσει να περιορίσει τις εξαγωγές, όπως έπραξε κατά το παρελθόν και η θέση των ΗΠΑ είναι αμφίβολη δεδομένης της προθυμίας του Ντόναλντ Τραμπ για εμπορικό πόλεμο σε άλλα βασικά προϊόντα.

«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν εξαιρετική αστάθεια», προειδοποίησε ο Torero και συμπλήρωσε «Θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αυτό παρατηρούμε στις κρίσεις των τροφίμων».

Ενώ η προσφορά τροφίμων λειτουργεί καλά στις περισσότερες χώρες σήμερα, τα προβλήματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να παρατηρούνται μέσα σε εβδομάδες και να ενταθούν τους επόμενους δύο μήνες καθώς τα βασικά φρούτα και λαχανικά μπαίνουν στην εποχή τους. Αυτοί οι τύποι προϊόντων συχνά έχουν μικρούς χρόνους ωρίμανσης και φθείρονται εξαιρετικά γρήγορα ενώ χρειάζονται ειδικευμένους συλλέκτες για να εργάζονται γρήγορα στην κατάλληλη στιγμή.

«Πρέπει να προσέξουμε να μην σπάσουμε την αλυσίδα αξίας των τροφίμων και την εφοδιαστική ή αλλιώς σύντομα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με φρέσκα λαχανικά και φρούτα», δήλωσε ο Torero. «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης εξαρτώμενα από τους εργάτες, αν το εργατικό δυναμικό απειλείται γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κινηθούν τότε υπάρχει πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Καθώς οι κυβερνήσεις επιβάλλουν περιορισμούς σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, η πρόσληψη εποχιακών εργαζομένων θα καταστεί αδύνατη εάν δεν ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι ζωτικοί εργαζόμενοι μπορούν να μετακινηθούν, αποτρέποντας παράλληλα την εξάπλωση του ιού.

«Ο κορωνοϊός επηρεάζει το εργατικό δυναμικό και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης καθίστανται πολύ σημαντικά», δήλωσε ο Torero και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να έχουμε πολιτικές, ώστε το εργατικό δυναμικό να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Προστατεύστε τους ανθρώπους, αλλά χρειαζόμαστε το εργατικό δυναμικό. Οι κυριότερες χώρες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τέτοιου είδους πολιτικές για να εξασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται».

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, με το νόμισμα του να βουλιάζει και το υψηλό επίπεδο εισαγωγών, είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσουν αύξηση των τιμών των τροφίμων, εκτός αν η κυβέρνηση αναλάβει δράση ή οι λιανοπωλητές απορροφήσουν μέρος του κόστους, ανέφερε.

Ο σημαντικότερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις είναι να διατηρήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, να παρεμβαίνουν για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι και να διατηρήσουν τις πανευρωπαϊκές αγορές τροφίμων μακριά από τον πανικό, σύμφωνα με τον Torero.

«Αν οι έμποροι αρχίσουν να νιώθουν νευρικοί, οι συνθήκες θα δυσκολέχουν», είπε και συνέχισε: «Χρειάζεται μόνο ένας μεγάλος έμπορος να λάβει μια απόφαση [να διακόψει την παροχή βασικών προϊόντων] και αυτό θα επηρεάσει παντού. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ρυθμίζουν σωστά, αυτή είναι η μεγαλύτερη λειτουργία τους σε αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε ζωντανή την αλυσίδα αξίας των τροφίμων: να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε την αλυσίδα αξίας [συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς εργαζόμενων], αλλά όχι να στρεβλώσουμε την αγορά».

Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, αποφεύγοντας τον πανικό και την αποθήκευση των τροφίμων, καθώς και τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Αγοράζοντας πάρα πολλά φρέσκα αγροτικά προϊόντα που έπειτα χαλάνε προτού να καταναλωθούν, θα επιδεινώσουν τα προβλήματα εφοδιασμού με τρόφιμα, είπε. «Οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν μόνο ό, τι χρειάζονται για να αποφύγουν τη σπατάλη τροφίμων», εξήγησε.