ΔΙΕΘΝΗ

Ο Όρμπαν φέρνει πονοκέφαλο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Δημοσίευση 2 Απριλίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2020, 16:32
Ο Όρμπαν φέρνει πονοκέφαλο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Facebook Twitter Whatsapp

«Ιδιαιτέρως ανήσυχη» με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουγγαρία εμφανίστηκε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς ο Όρμπαν με πρόσχημα τον κορωνοϊό αποκτά διευρυμένες εξουσίες 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα «ιδιαιτέρως ανήσυχη» για την κατάσταση στην Ουγγαρία μετά την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας, μέτρων που δίνουν απεριόριστες εξουσίες στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν. «Κατανοώ ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την άμεση υγειονομική κρίση. Αλλά ανησυχώ για ορισμένα μέτρα που είναι υπερβολικά. Και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στην Ουγγαρία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Λαμβάνουμε μέτρα αν είναι αναγκαία, όπως το έχουμε κάνει κατά το παρελθόν», πρόσθεσε. Ηδη χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε προειδοποίηση μέσω γραπτής δήλωσης για τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη της Ενωσης. Αλλά δεν κατονόμασε την Ουγγαρία. «Οι κυβερνήσεις έχουν ανάγκη από εργαλεία για να δράσουν με ταχύτητα για να προστατεύσουν την δημόσια υγεία και πολλά κράτη μέλη το κάνουν», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Παρακολουθούμε και εξετάζουμε την κατάσταση εν γένει, όμως τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι περιορισμένα στο αναγκαίο, πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικά, δεν πρέπει να διαρκούν επ΄αόριστον και, το πολύ σημαντικό, πρέπει να υπόκεινται σε συστηματική εποπτεία», είπε. Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εξασφάλισε απεριόριστες εξουσίες στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας, δέχεται συχνά τις επικρίσεις των Βρυξελλών για την μεταχείριση της ουγγρικής αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των προσφύγων... Η Ουγγαρία είναι στόχος διαδικασίας στο πλαίσιο του άρθρου 7 της συνθήκης της Ενωσης, η οποία, θεωρητικά, μπορεί να καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης.

Θυμίζουμε πως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία αρνούμενες να υποδεχθούν τον αριθμό προσφύγων που τους αναλογούσε, για να ελαφρυνθεί το φορτίο εταίρων τους όπως η Ελλάδα κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης του 2015