current views are: 10

7 Απριλίου 2020
Δημοσίευση06:52

Κορωνοϊός: 75.000 νεκροί και 1,3 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως – Δράμα στις ΗΠΑ, «παγωμένα» χαμόγελα στην Ευρώπη

Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα της πανδημίας του Covid-19. Δραματική η κατάσταση στις ΗΠΑ, δειλά «χαμόγελα» στην Ευρώπη. «Λείπουν 6 εκατ. νοσηλευτές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Δημοσίευση 06:52’

Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα της πανδημίας του Covid-19. Δραματική η κατάσταση στις ΗΠΑ, δειλά «χαμόγελα» στην Ευρώπη. «Λείπουν 6 εκατ. νοσηλευτές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους νεκρούς να αγγίζουν τις 75.000 και τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 1,3 εκατομμύρια.

Την ώρα που στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι δραματική, στην Ευρώπη αρχίζουν να εμφανίζονται δειλά δειλά τα πρώτα «χαμόγελα». Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει ακόμη εφησυχασμός, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως παγκοσμίως υπάρχει έλλειψη για 6 εκατομμύρια νοσηλευτές.

ΗΠΑ: Ακόμη 1.150 νεκροί σε 24 ώρες

Ανεξέλεγκτος είναι ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 10.000 και τα καθημερινά να παρατηρείται «έκρηξη» των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν επιπλέον 1.150 θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε 24 ώρες. Στη χώρα καταγράφηκαν επισήμως πάνω από 366.000 κρούσματα μόλυνσης (αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο) ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 10.783 θύματα.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου που μετράει μακράν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια COVID-19 αυξάνεται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες κατά 1.000 και πλέον νεκρούς κάθε εικοσιτετράωρο και πλησιάζει σταδιακά τους δύο χειρότερους απολογισμούς παγκοσμίως, αυτούς στην Ιταλία (16.523 νεκροί) και στην Ισπανία (13.005).

«Παγωμένα» χαμόγελα στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, την ήπειρο με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία, αρχίζει να φαίνεται ελπίδα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, καθώς τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται μικρή πτώση στους αριθμούς τόσο των νεκρών όσο και των κρουσμάτων.

Το πιο σοκαριστικό νέο, πάντως, είναι πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον νοσηλεύεται στην εντατική, ύστερα από την επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του λόγω του κορωνοϊού. Σημειώνεται πως στη Βρετανία χθες ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων ανήλθε σε 439, καταγράφοντας πτώση 30% σε σχέση με την Κυριακή και 39% από το ρεκόρ του Σαββάτου, όταν είχαν πεθάνει 708 ασθενείς.

Την ίδια ώρα, χθες ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία ήταν 132.547. Οι νεκροί έφτασαν τους 16.523, ενώ παράλληλα, 22.837 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους 636 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.599 νέα κρούσματα. 1.022 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.898 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.976 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να περιορίζεται αισθητά (717 λιγότερα κρούσματα σε σχέση με προχθες), αλλά έχασαν την ζωή τους 111 περισσότεροι άνθρωποι από ότι το προηγούμενο 24ωρο.

Στην Ισπανία, ενώ χθες, ο ρυθμός αύξησης των θανάτων επιβραδύνθηκε για τέταρτη συνεχή ημέρα με 637 νέους θανάτους, σήμερα παρατηρήθηκε νέα αύξηση των νεκρών, καθώς σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους ακόμα 743  άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 13.798. Τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού κατά το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 5.478. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας στην Ισπανία ανέρχονται σε 140.510.

Στη Γερμανία, άλλοι 173 άνθρωποι υπέκυψαν από τον κορωνοϊό τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 1.607 στη χώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει και αναρτά σε ειδικό ιστότοπο το Robert Koch-Institut. Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3.834 το προηγούμενο 24ωρο και ανέρχονται σήμερα σε 99.225· ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων αυξήθηκε, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των προηγούμενων τεσσάρων συναπτών ημερών. Και οι δύο αριθμοί είναι αισθητά υψηλότεροι από εκείνους που κατέγραφε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ χθες Δευτέρα (92 θάνατοι, 3.677 κρούσματα μόλυνσης).

Στην Αυστρία, για τρίτη κατά σειρά ημέρα, ο αριθμός των αποθεραπευμένων μέσα σε ένα 24ωρο υπερβαίνει εκείνον των νέων μολύνσεων με τον νέο κορωνοϊό, και όπως αναφέρουν τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ από την Κυριακή έως τη Δευτέρα έχουν αποθεραπευθεί 465 ασθενείς, ο αριθμός των νέων μολύνσεων ανήλθε σε μόνο 241. Με αυτά τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνεται μία εξέλιξη που είχε δώσει ήδη την περασμένη Παρασκευή αφορμή για αισιοδοξία, όταν για πρώτη φορά παρουσιαζόταν, σε εικοσιτετράωρη θεώρηση, μείωση των θετικών κρουσμάτων.

 Στη Γαλλία, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 8.911 ανθρώπους από τις αρχές Μαρτίου, εκ των οποίων 833 το τελευταία 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν. Εκ των νέων θανάτων, οι 605 ασθενείς κατέληξαν σε νοσοκομεία, οι υπόλοιποι σε οίκους ευγηρίας ή κέντρα φροντίδας, διευκρίνισε ο υπουργός. Σχετικά με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στα νοσοκομεία ανήλθε σε 74.390 από 70.478 την Κυριακή.

Κίνα: Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Ουδείς νέος θάνατος αναφέρθηκε εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, τρεις μήνες μετά τον πρώτο θάνατο που καταγραφόταν στη χώρα εξαιτίας της ασθένειας COVID-19.

Ο ασιατικός γίγαντας, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019, είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο την 11η Ιανουαρίου. Έκτοτε, 3.331 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο ιός, στην ηπειρωτική Κίνα. Αν και ξεπερνούσε τους 100 κάθε 24ωρο τον Φεβρουάριο, ο καθημερινός αριθμός των νέων θανάτων άρχισε να κατεβαίνει σταδιακά, για να μειωθεί σε μόλις έναν θάνατο την Κυριακή, όπως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, και να φθάσει στο μηδέν χθες, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας σήμερα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης στην κοινότητα επίσης καταγράφει σταθερή μείωση από τις αρχές του Μαρτίου, όμως η Κίνα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων που αποκαλεί «εισαγόμενα» — πρόκειται για ασθενείς που ταξιδεύουν προς τη χώρα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό. Οι περιπτώσεις αυτές πλησιάζουν αθροιστικά τις χίλιες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας εντοπίστηκαν 32 νέα κρούσματα μόλυνσης, όλα «εισαγόμενα», σύμφωνα με τις αρχές, που εντόπισαν άλλες 30 περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών, με το σύνολό τους να ανέρχεται έτσι σε 1.033.

Ο κόσμος έχει έλλειψη 6 εκατομμυρίων νοσοκόμων

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί σήμερα ότι ο πλανήτης χρειάζεται σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσοκόμες και νοσοκόμους.

«Οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. «Σήμερα πολλές νοσοκόμες και πολλοί νοσοκόμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της ασθένειας COVID-19», θυμίζει. Σύμφωνα με έκθεση, ο αριθμός των επαγγελματιών νοσηλευτριών και νοσηλευτών σήμερα ανέρχεται σε περίπου 28 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μεταξύ του 2014 και του 2018, αυξήθηκε κατά 4,7 εκατομμύρια, αλλά «εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα 5,9 εκατομμυρίων νοσοκόμων», με τις πιο κραυγαλέες ελλείψεις να εντοπίζονται στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

Η Μέρι Ουάτκινς, εκ των συγγραφέων της έκθεσης, εκφράζει ανησυχία διότι οι πλουσιότερες χώρες δεν εκπαιδεύουν επαρκή αριθμό νοσοκόμων, εξαρτώνται κατά συνέπεια από τη μετανάστευση επαγγελματιών και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις ελλείψεις στις χώρες καταγωγής τους. «Το 80% των επαγγελματιών νοσοκόμων στον κόσμο σήμερα (…) εξυπηρετεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού», υπολογίζει.

Αναφερόμενη στην πανδημία του κορωνοϊού, η Ουάτκινς απευθύνει έκκληση να εξετάζονται οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, καθώς κατά εκτιμήσεις τα ποσοστά μόλυνσης στις τάξεις τους φθάνουν το 9% στην Ιταλία και ως το 14% στην Ισπανία. «Έχουμε πολύ υψηλή αναλογία εργαζομένων του υγειονομικού προσωπικού που δεν πάνε να εργαστούν, διότι φοβούνται πως θα μολυνθούν» χωρίς να έχουν τρόπο να το εξακριβώσουν, στηλίτευσε. Αδυνατούν να επιβεβαιώσουν αν είναι άρρωστοι, αν ανέρρωσαν, ή αν είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους, εξήγησε.

 


σχετικα αρθρα