ΔΙΕΘΝΗ

Ενθαρρυντικά νέα για τον Μπόρις Τζόνσον - Τι αποκάλυψε ο Τραμπ

Δημοσίευση 9 Απριλίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 9 Απριλίου 2020, 09:15
Ενθαρρυντικά νέα για τον Μπόρις Τζόνσον - Τι αποκάλυψε ο Τραμπ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «πηγαίνει καλύτερα».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παραμένει στην Εντατική δίνοντας «μάχη» με τον κορωνοϊό ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο τα νέα για την κατάσταση της υγείας του είναι ενθαρρυντικά.

«Μόλις μίλησα με εκπροσώπους της Βρετανίας και νομίζω ότι ο μεγάλος πρωθυπουργός τους τα πάει καλύτερα σήμερα ή τουλάχιστον είναι καλύτερα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την πανδημία COVID-19. «Σίγουρα είχε ένα σοβαρό κρούσμα, ενώ περνάει ακόμη δύσκολα, αλλά φαίνεται ότι τα πηγαίνει καλύτερα. Αυτό είναι καλό» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει στην εντατική όπου «συνεχίζει να κάνει σταθερή πρόοδο».

Νωρίτερα, χθες το απόγευμα, ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ είχε πει ότι η κατάσταση της υγείας του 55χρονου κ. Τζόνσον «βελτιώνεται» και ότι κάθεται στο κρεβάτι του και συζητά με το ιατρικό προσωπικό που τον παρακολουθεί.

Ανησυχία για το «κενό εξουσίας»

Εν τω μεταξύ, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, παραμένει η ανησυχία στη Βρετανία για οποιοδήποτε κενό εξουσίας. Ενδεικτική η ερώτηση δημοσιογράφου του BBC για το ποιος έχει πλέον υπό την ευθύνη του τους πυρηνικούς κωδικούς του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει, με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου να λέει: «Δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφάλειας».

Την ανησυχία επιτείνουν εκτιμήσεις ειδικών ότι ο Τζόνσον μπορεί να χρειαστεί έως και ένα μήνα για να ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του όταν εξέλθει από την εντατική, επικαλούμενοι αντίστοιχες εμπειρίες ανθρώπων που πέρασαν μέσα από τη «φωτιά» του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Guardian ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον Τζόνσον δεν έχει εξουσία να λάβει σημαντικές αποφάσεις χωρίς την συγκατάθεση του βρετανικού κοινοβουλίου καθώς πλησιάζει η στιγμή - την επόμενη εβδομάδα - που θα πρέπει να επανεξεταστεί το αυστηρό πλαίσιο μέτρων που είναι σε ισχύ για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.