ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 23 Απριλίου – Επί τάπητος τα ταμείο ανάκαμψης

Δημοσίευση 10 Απριλίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2020, 15:51
Κορωνοϊός: Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 23 Απριλίου – Επί τάπητος τα ταμείο ανάκαμψης
Facebook Twitter Whatsapp

Έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 23 Απριλίου συγκάλεσε ο Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για τα μέτρα ανάκαμψης των οικονομιών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε σήμερα ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για τις 23 Απριλίου, με αντικείμενο την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Είναι ώρα θα θέσουμε τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε σε ανακοίνωση, μετά τη συμφωνία του επιτεύχθηκε από τους Ευρωπαίους υπουργούς για μια κοινή απάντηση στην κρίση, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη».

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του ταμείου ανάκαμψης στη δημιουργία του οποίου συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης.

Ως προς το ζήτημα του ταμείου ανάκαμψης, τα συμπεράσματα του Eurogroup αναφέρουν τα εξής: «Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε επίσης να εργαστούμε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης για να προετοιμάσουμε και να στηρίξουμε την ανάκαμψη, παρέχοντας χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε προγράμματα που αποσκοπούν στην εκκίνηση της οικονομίας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και στη διασφάλιση της αλληλεγγύης της ΕΕ με τα πλέον πληγείσα κράτη μέλη . Ένα τέτοιο ταμείο θα είναι προσωρινό, στοχοθετημένο και ανάλογο με το έκτακτο κόστος της τρέχουσας κρίσης και θα συμβάλλει στην κατανομή των ποσών με την πάροδο του χρόνου μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης. Υπό την καθοδήγηση των ηγετών, οι συζητήσεις σχετικά με τις νομικές και πρακτικές πτυχές ενός τέτοιου ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης του με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τις πηγές χρηματοδότησής του και τα καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα, σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ, θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια απόφαση».