ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός -Τουρκία: Ο Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Σοϊλού

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2020, 22:00 / Ανανεώθηκε 13 Απριλίου 2020, 01:32
Κορωνοϊός -Τουρκία: Ο Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Σοϊλού
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Σουλεϊμάν Σοϊλού, μετά τις εικόνες χάους σε πόλεις της χώρας εξαιτίας της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού.
Ο Σοϊλού παραιτήθηκε το βράδυ της Κυριακής, ζητώντας συγνώμη για τις εικόνες ντροπής, ζητώντας μάλιστα «συγχώρεση» που τα μέτρα του δεν «άγγιξαν» τους Τούρκους πολίτες. Στελέχη της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως η παραίτησή του ήρθε ως «σωσίβιο» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δέχεται μεγάλη πίεση με τον κορωνοϊό να θερίζει την χώρα.
«Ας με συγχωρέσουν το έθνος μου, το οποίο ουδέποτε ήθελα να βλάψω και ο πρόεδρός μας, στον οποίο θα παραμείνω πιστός για όλη μου τη ζωή. Αποχωρώ από το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών που είχα την τιμή να υπηρετώ», ανέφερε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στην ανακοίνωσή του.
«Καμία τέτοια εικόνα δεν θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί σε μια υπόθεση για την οποία ήμουν υπεύθυνος μετά την εμπειρία που έχω βιώσει. Ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όσο ήταν δυνατόν. Ήταν ένα βήμα που έγινε με καλή θέληση για να σταματήσει η μόλυνση κατά το Σαββατοκύριακο όσο ήταν δυνατόν να γίνει. Οι πολίτες μου που δεν ήθελα να βλάψω και ο πρόεδρος στον οποίο θα είμαι πιστός ως το τέλος της ζωής μου, ας με συγχωρήσουν. Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών», συνέχισε.
 
Το «όχι» του Ερντογάν στην παραίτηση Σοϊλού
 
Οπως αναφέρει το Anadolu, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Σοϊλού έκανε γνωστή την παραίτησή του στον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε μαζί του και του απάντησε πως η παραίτησή του δεν γίνεται δεκτή, καθώς δεν θεωρεί πως επιβάλλεται. Την άρνηση της παραίτησής του από τον Ερντογάν, έκανε γνωστή η Προεδρεία με ανακοίνωσή της. Ο Σοϊλού είναι στην κυβέρνηση από το 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Θεώρησε αποτυχία το γεγονός ότι τα μέτρα που πήρε όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά είχαν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και γι' αυτό αποφάσισε να παραιτηθεί, κάτι που ωστόσο απέρριψε ο Ερντογάν.
«Ο αξιότιμος κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με το επιτυχές έργο του έχει κερδίσει την εκτίμηση του λαού μας. Με το επιτυχές έργο του εδώ και ένα μήνα δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας. Θα συνεχίσει να εκτελεί το έργο του», τόνισε χαρακτηριστικά η προεδρεία.