ΔΙΕΘΝΗ

Θύμα του κορωνοϊού και η κυπριακή ΑΟΖ – Η Exxon μεταθέτει γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10

Δημοσίευση 13 Απριλίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 13 Απριλίου 2020, 17:34
Θύμα του κορωνοϊού και η κυπριακή ΑΟΖ – Η Exxon μεταθέτει γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10
Facebook Twitter Whatsapp

Η Exxon αναβάλλει τις προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Ιούλιο δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ λόγω κορωνοϊού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακόμα και την… κυπριακή ΑΟΖ χτύπησε η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να ανατραπούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης της Κύπρου για το 2020, τουλάχιστον αναφορικά με το οικόπεδο 10.

Η επιστολή της Exxon

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου αναφέρει πως η ExxonMobil ενημέρωσε μέσω επιστολής την Κύπρο ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Ιούλιο δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μεταθέτοντας τους σχεδιασμούς της για τον ερχόμενο χρόνο και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται η εταιρεία για την απόφασή της αυτή είναι η έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και οι δυσκολίες οι οποίες προκαλεί στη διεκπεραίωση των εργασιών της εταιρείας. Παράλληλα, όμως, με τα μέτρα προστασίας που έχουν να λάβουν οι εταιρείες και τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν, η κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει και την κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Μία συνέπεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την πανδημία με οικονομικές προεκτάσεις καθιστώντας αναγκαία τη μείωση των δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τις εν λόγω πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι ο αμερικανικός κολοσσός διατηρεί στο πρόγραμμά του τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά την κρίση και σε αντίθεση με την αναστολή και ακύρωση του προγραμματισμού της για γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές. «Πράγματι μας έχει ενημερώσει η εταιρεία. Είναι αφενός κάτι το οποίο θα φέρει κάποια καθυστέρηση στους σχεδιασμούς μας, διότι τα αποτελέσματα αυτών των γεωτρήσεων είναι καθοριστικά ως προς την εμπορική αξιοποίηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στο ερευνητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

Η στάση της TOTAL – ENI

Όσον αφορά στις TOTAL–ENI οι οποίες κατέχουν και τα περισσότερα αδειοδοτημένα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχουν ενημέρωσει επίσημα σχετικά εάν προτίθενται να προβούν σε αναπροσαρμογή του προγράμματός τους. Σίγουρα υπάρχει ήδη μία καθυστέρηση καθώς το τρυπάνι της εταιρείας βρίσκεται ακόμα στον Λίβανο, αντιμετωπίζοντας αρκετές δυσκολίες στις μετακινήσεις του προσωπικού και των απαραίτητων υλικών. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται ότι θα βρίσκεται εντός του μήνα όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία. «Συζητούμε το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση», ανέφερε ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Όσον αφορά γενικότερα το ενεργειακό πρόγραμμα, ο Υπουργός σημείωσε ότι προσδοκούσαμε το αποτέλεσμα των ερευνητικών γεωτρήσεων, αλλά και την επιβεβαίωση των ποσοτήτων της ανακάλυψης «Γλαύκος», σημειώνοντας ότι αυτό αναμένεται να καθυστερήσει.