ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Ξεκινά κλινικές δοκιμές η Βρετανία - Ελπίδες να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη

Δημοσίευση 21 Απριλίου 2020, 22:00 / Ανανεώθηκε 21 Απριλίου 2020, 22:00
Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Ξεκινά κλινικές δοκιμές η Βρετανία - Ελπίδες να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη
Facebook Twitter Whatsapp

Θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθώς η Βρετανία ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για την ταχύτατη και ασφαλέστερη ανάπτυξη εμβολίου. Είμαστε η χώρα που έχει χρηματοδοτήσει περισσότερο από κάθε άλλη την έρευνα για το εμβόλιο» είπε ο Χάνκοκ. 

Πριν λίγες ημέρες η Σάρα Γκίλμπερτ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε δηλώσει ότι με την κατάλληλη χρηματοδότηση το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ίσως και τον Σεπτέμβριο.

Η ειδική στην παρασκευή εμβολίων Βρετανίδα ερευνήτρια παραδέχθηκε ότι κανένας δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος πως θα προκύψει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του Covid-19, αλλά σημείωσε πως η προοπτική είναι καλή με βάση τα μέχρι τώρα εργαστηριακά αποτελέσματα.

«Αισιόδοξος» για την παρασκευή εμβολίου δήλωσε και ο εκ των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Wellcome Trust σερ Τζέρεμι Φάραρ, αν και πρόσθεσε ότι η επιτυχία των σχετικών ερευνών δεν είναι δεδομένη.

70 εμβόλια στην κούρσα

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης 70 εμβόλια παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τρια εξ αυτών έχουν το προβάδισμα καθώς έχουν ήδη κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. 

Αυτό που έχει προχωρήσει περισσότερο στην κλινική διαδικασία είναι ένα πειραματικό εμβόλιο από την CanSino Biologics (εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ) και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου. Βρίσκεται στη φάση 2. Τα άλλα δύο εμβόλια που δοκιμάζονται σε ανθρώπους αναπτύσσονται ξεχωριστά από τις αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες Moderna και Inovio σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΠΟΥ

Η φαρμακοβιομηχανία ευελπιστεί να συμπιέσει δραστικά την χρονική διάρκεια που απαιτείται για να φτάσει ένα εμβόλιο στην αγορά- συνήθως 10 έως και 15 έτη- και να έχει ένα εμβόλιο έτοιμο την επόμενη χρονιά. 

Μικρές και μεγάλες εταιρείες έχουν μπει στην κούρσα. Φαρμακευτικοί κολοσσοί όπως οι Pfizer και Sanofi έχουν επίσης υποψήφια εμβόλια σε προκλινική φάση. 

Υπενθυμίζεται ότι η CanSino τον περασμένο μήνα έλαβε έγκριση από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές για να αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους. Η Moderna- η οποία δεν έχει διαθέσει ποτέ στην αγορά προϊόν- έλαβε ρυθμιστική έγκριση να προχωρήσει ταχύτατα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάρτιο. Η Inovio άρχισε τις δικές της δοκιμές την περασμένη εβδομάδα. 

Ισότιμη πρόσβαση στα «μελλοντικά εμβόλια» ζητούν οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ

Οι 193 χώρες μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν συναινετικά την Δευτέρα του Πάσχα απόφαση που ζητεί να εξασφαλιστεί «δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση» στα «μελλοντικά εμβόλια» εναντίον της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, υπογραμμίζοντας τον «κρίσιμο ηγετικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», που αμφισβητείται έντονα τελευταία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το κείμενο, που επικεντρώνεται στην αντίδραση στην παγκόσμια πανδημία, υποβλήθηκε προς συζήτηση και ψήφιση από το Μεξικό και εξασφάλισε την αποδοχή των ΗΠΑ· ζητεί να «ενισχυθεί η διεθνής επιστημονική συνεργασία για να καταπολεμηθεί η (ασθένεια) COVID-19 και να αυξηθεί ο συντονισμός», συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού τομέα.

Η έκκληση να μπορούν όλες οι χώρες να αποκτήσουν μέσα αποτροπής καταγράφεται καθώς πολλές φαρμακευτικές βιομηχανίες και εργαστήρια έρευνας έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν εμβόλιο. Τα σκευάσματα του είδους, απολύτως κρίσιμα για την εξουδετέρωση της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, αποτελούν τεράστιο διακύβευμα και από οικονομική σκοπιά.

Η απόφαση καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να εξασφαλίσει ότι τα μέσα που θα διατεθούν θα «εξασφαλίσουν πρόσβαση και διανομή κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, ισότιμο, αποτελεσματικό» σε «εργαλεία πρόληψης, εργαστηριακά τεστ», καθώς και στα «φάρμακα και στα μελλοντικά εμβόλια» εναντίον της COVID-19. Στόχος πρέπει να είναι «να καταστούν διαθέσιμα σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες» επιμένει το κείμενο, το δεύτερο αφιερωμένο στην πανδημία που προκαλεί ο SARS-CoV-2 που εγκρίνεται από τη ΓΣ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr