ΔΙΕΘΝΗ

Τουρισμό χωρίς εξαιρέσεις εξετάζει η Κομισιόν - Πώς θα ανοίξουν τα σύνορα

Δημοσίευση 12 Μαΐου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 12 Μαΐου 2020, 23:19
Τουρισμό χωρίς εξαιρέσεις εξετάζει η Κομισιόν - Πώς θα ανοίξουν τα σύνορα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Συστάσεις της Κομισιόν για την στήριξη του τουρισμού. το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να γίνει με «συντονισμένη» μέθοδο

Το σχέδιό τους για τη διάσωση της θερινής περιόδου και του τουρισμού που πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού ετοιμάζονται να παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αντίγραφο εγγράφου που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να γίνει με «συντονισμένη» μέθοδο.

Αυτές είναι απλές συστάσεις της Κομισιόν για την στήριξη του τουρισμού, δεδομένου ότι εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν να άρουν αυτούς τους ελέγχους και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τις δικές τις προτάσεις αναφορικά με τον τουρισμό στις Βρυξέλλες.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν ότι όταν οι χώρες βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν λάβει τα ίδια προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Αν, για παράδειγμα, η Αυστρία ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία προκειμένου να ευνοηθεί ο τουρισμός, πρέπει να πράξει το ίδιο και με την Τσεχία αν αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συγκρίσιμη με τη Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι εντείνονται οι συζητήσεις για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας πως είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσεις αυτή η συζήτηση, πολλώ δε μάλλον αναφορικά με τον τουρισμό από το εξωτερικό.

Όπως είπε, παρόλο που δεν φαντάζει πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, βασικοί κανόνες ήδη συζητούνται αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Επεσήμανε δε πως δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, «αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες διεργασίες και κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως ο τουρισμός θα γίνεται μόνο με συγκεκριμένους κανόνες και ανέφερε πως η επιτροπή επιστημόνων αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες και κράτη βρίσκονται σε διαβούλευση για το ζήτημα.

Αποκατάσταση της Σένγκεν για τον τουρισμό

Αυτό το θέμα της αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης εντός του χώρου Σένγκεν είναι ζωτικής σημασίας για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 12% της απασχόλησης. Ελλάδα, Αυστρία και Κροατία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που αποπνέουν εμπιστοσύνη, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, για ένα ταξίδι αυτό το καλοκαίρι.

Στις συστάσεις της η Επιτροπή εξετάζει επίσης το ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής χρημάτων για ακυρώσεις σε ταξίδια και κρατήσεις διαμονής. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει επιστροφή χρημάτων, αλλά πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες προτιμούν να προσφέρουν πίστωση στους πελάτες τους.

«Οι μεταφορείς και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να ακολουθούν μια κοινή προσέγγιση, προσφέροντας στους επιβάτες και τους ταξιδιώτες μια ελκυστική επιλογή μεταξύ της επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ή της αποδοχής κουπονιών», υποδεικνύει το έγγραφο.

«Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιβάτες και οι ταξιδιώτες να δεχτούν κουπόνια αντί για επιστροφή χρημάτων, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τυχόν αφερεγγυότητα του εκδότη και να είναι επιστρεπτέα μετά από ένα έτος το μέγιστο», προσθέτει η Επιτροπή.