ΔΙΕΘΝΗ

Διαμαρτυρία Βερολίνου σε Άγκυρα για τους πυροβολισμούς κατά στελεχών της Frontex στον Έβρο

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2020, 21:58
Διαμαρτυρία Βερολίνου σε Άγκυρα για τους πυροβολισμούς κατά στελεχών της Frontex στον Έβρο
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Έντονη διαμαρτυρία του Γερμανικού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό κατά στελεχών της Frontex. Τι είχε συμβεί στα τέλη Απριλίου.

Την διαμαρτυρία του Βερολίνου προς την Άγκυρα εξέφρασε πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, για το περιστατικό που σημειώθηκε τον Απρίλιο στον Έβρο, όταν Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση περιπόλου της Frontex, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Γερμανοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, «η γερμανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για το περιστατικό, ενώ η ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε το γεγονός στον πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο και ζήτησε διευκρινίσεις».

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς, η κυβέρνηση, επισημαίνει το περιοδικό, δήλωσε ότι «δεν μπορεί μεν να διαπιστωθεί εάν πυροβόλησαν στοχευμένα προς την κατεύθυνση των στελεχών της Frontex, ωστόσο το Βερολίνο εξέφρασε στην Τουρκία ανησυχία για το περιστατικό».

Η κυρία Μίχαλιτς δήλωσε πάντως προς το Spiegel ότι θα επιθυμούσε ακόμη πιο αυστηρούς τόνους: «Πρέπει να καταστεί αρκετά σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και πρέπει να απορριφθεί αυστηρά», επισήμανε.

Η Frontex εν τω μεταξύ, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας της, ενώ τα στελέχη της έχουν λάβει εντολή να φορούν πιο συχνά αλεξίσφαιρα γιλέκα κατά τις περιπολίες τους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel από άνδρες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, υπήρξαν έκτοτε τουλάχιστον τέσσερα ακόμη παρόμοια περιστατικά. Σε μία περίπτωση, Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν από σκάφος στον αέρα προκειμένου να εκφοβίσουν την απέναντι πλευρά, αναφέρεται.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι η Frontex θέλει να συνεχίσει την αποστολή της στην Ελλάδα τουλάχιστον έως τις 6 Ιουνίου, πιθανόν και μετά, ενώ καταλήγει επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Europol, στο οποίο εκφράζεται η ανησυχία ότι θα υπάρξουν «περαιτέρω προσπάθειες (της τουρκικής κυβέρνησης) να οδηγήσουν πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα».

Τι είχε συμβεί

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το περιστατικό είχε συμβεί στα τέλη Απριλίου κοντά στο Τυχερό του Έβρου, όταν ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε εναντίον Γερμανών στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Όπως αναφέρει το Spiegel περιγράφοντας το περιστατικό, γερμανοί συνοριοφύλακες είδαν έναν τούρκο στρατιώτη να σημαδεύει με αυτόματο όπλο προς την ελληνική πλευρά και να πυροβολεί. Μετά ο τούρκος στρατιώτης ύψωσε το μεσαίο του δάχτυλο και πήγε προς τη σκηνή του. Άλλοι στρατιώτες από την τουρκική πλευρά φώναζαν: «Ελάτε, ελάτε». Λίγη ώρα αργότερα, ακόμη έξι στρατιώτες εμφανίστηκαν να σημαδεύουν τα όπλα τους προς την ελληνική πλευρά.