ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική ημέρα στην Κίνα: Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2020, 10:16
Ιστορική ημέρα στην Κίνα: Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού
Facebook Twitter Whatsapp

Η Κίνα δεν κατέγραψε σήμερα κανένα νέο κρούσμα του νέου κορωνοϊού. Ειναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από τότε που η χώρα ξεκίνησε να δημοσιεύει στοιχεία για την επιδημία τον Ιανουάριο.

Η Κίνα δεν κατέγραψε σήμερα κανένα νέο κρούσμα του νέου κορωνοϊού, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα ξεκίνησε να δημοσιεύει στοιχεία για την επιδημία τον Ιανουάριο.

Η ασθένεια εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, αλλά η μετάδοση της έχει σταματήσει ουσιαστικά στη χώρα. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για σχεδόν 83.000 περιπτώσεις μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 4.634 θανατηφόρων.

Η πανδημία έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη, μολύνοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, και προκαλώντας το θάνατο σε περίπου 330.000.

«Πετύχαμε μια σημαντική στρατηγική επιτυχία στην απάντησή μας στην Covid-19», δήλωσε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Μπροστά από 3.000 βουλευτές που φορούσαν μάσκες, ο Λι ωστόσο τόνισε «τη γιγάντια αποστολή» που παραμένει να εκπληρωθεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν τον κόσμο για την πανδημία αποκρύπτοντας το μέγεθος αυτής.

Το Πεκίνο αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες, ισχυριζόμενο ότι κοινοποιούσε τις πληροφορίες για την επιδημία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες χώρες εγκαίρως.

Θα ενισχυθεί το σύστημα ελέγχου νοσημάτων στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης μετά τον κορωνοϊό

Η Κίνα θα ενισχύσει τα κέντρα ελέγχου νοσημάτων που διαθέτει και θα βελτιώσει την ανάπτυξη πόρων προκειμένου να επιλύσει ελλείψεις στο σύστημα υγείας της που έφερε στο φως η επιδημία του νέου κορωνοϊού, ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, η κρατική υπηρεσία σχεδιασμού. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης ανέφερε πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον «πόλεμο του λαού» εναντίον του κορωνοϊού, ο οποίος όμως «αποκάλυψε επίσης έναν μεγάλο αριθμό ελλείψεων και συστηματικών προβλημάτων στην πρόληψη και τον έλεγχο μεγάλων επιδημιών».

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (ΚΕΝ) σε εθνικό και τοπικό επίπεδο θα εστιάσουν στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να εντοπίζουν επιδημίες και θα τους ανατεθεί η κατάρτιση σχεδίων ταχείας απόκρισης για την αντιμετώπισή τους, ανέφερε η επιτροπή. Η υπηρεσία υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει τα εργαστήρια βιοασφάλειας που διαχειρίζονται τα ΚΕΝ και να κατασκευάσει εργαστήρια σε περισσότερες πόλεις. Θα παρέχει επίσης καλύτερα εξοπλισμένα νοσοκομεία σε αγροτικές περιοχές.

Όπως ανέφερε, θα «προσαρμόσει» την ανάπτυξη υφιστάμενων ιατρικών πόρων -- ωστόσο δεν έκανε λόγο για επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Έχει μολύνει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει περισσότερους από 330.000.

Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πανδημία έχει αποδοθεί στην αργή απόκριση των αρχών στην Ουχάν. Μια μελέτη εκτίμησε πως οι μολύνσεις θα μπορούσαν να ήταν κατά 95% λιγότερες αν οι αρχές είχαν επιβάλει μέτρα περιορισμού στην πόλη τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Ο υψηλόβαθμος σύμβουλος της κυβέρνησης Ζονγκ Νάνσαν, ειδικός στους κορωνοϊούς, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον Φεβρουάριο πως τα ΚΕΝ της Κίνας πρέπει να αποκτήσουν ανεξάρτητες εξουσίες προκειμένου να κηρύττουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να έχουν το πάνω χέρι στην κινητοποίηση της απόκρισης σε επιδημίες.

Ακόμη και πριν από αυτή την επιδημία, ειδικοί και νομοθέτες καλούσαν την κεντρική κυβέρνηση να δώσει στις περιφέρειες περισσότερη εξουσία και πόρους ώστε να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε υγειονομικές κρίσεις. Ο Κάι Βέιπινγκ, ένας ειδικός στον HIV από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρότεινε το περασμένο έτος οι τοπικές αρχές να αποκτήσουν εξουσίες προκειμένου να μπορούν να εκδίδουν προειδοποιήσεις για επιδημίες και να αναλαμβάνουν ανεξάρτητα δράση.