ΔΙΕΘΝΗ

Φήμες ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2020, 17:41
Φήμες ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος
Facebook Twitter Whatsapp

Σενάρια ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να εξαγγείλει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες.

«Ήρθε ο καρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», δήλωσε ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ερσιν Τσελίκ, διευθυντή ειδήσεων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 που είναι Παρασκευή 29η Μαίου.

Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται ως ημέρα "Κατάκτησης" (Φέτιχ) για τους Μουσουλμάνους Τούρκους. Ο Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα κάνει την πρωινή μουσουλμανική προσευχή, το ναμάζι, στην πλατεία του Σουλταναχμέτ, μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του τζαμιού Σουλταναχμέτ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να ανοίξει τα μουσουλμανικά τεμένη την Παρασκευή 29η Μαϊου, ημερομηνία που συμπίπτει με την αποφράδα ημέρα της Άλωσης της Πόλης. Η επιλογή της ημερομηνίας έχει πυροδοτήσει σενάρια ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.

Πανηγύρια στο Σαράι του Ερντογάν

Πανηγύρια στήθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη για την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτησε το πλήθος στα σκάφη που πέρασαν τον Βόσπορο και παριστάνουν κι αυτά πως πάνε να αλώσουν την Πόλη!

Σημειώνεται πως το βράδυ στις 21:00 αναμένεται να ξεκινήσει το τηλεοπτικό σόου που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι και τις προσευχές όπως ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν.

Προκλήσεις για την «επέτειο» της Άλωσης

Ακραίες προκλήσεις ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς, εκμεταλλευόμενος τη συμπλήρωση των 567 χρόνων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ετοιμάζει ολόκληρη φιέστα.

Ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης με αφορμή τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κοροναϊού, γνωστοποίησε την ανάγνωση προσευχής την Παρασκευή στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) έστησε ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγιάς Σοφιάς και το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαϊου του 1453.

Πάντως στην περιοχή αυτή δεν θα υπάρχει κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊού, ωστόσο όλη η Τουρκία θα παρακολουθήσει το τηλεοπτικό σόου με τα τείχη της Πόλης να πέφτουν με φόντο την Αγία Σοφία. Παρ’ ότι σχεδόν κάθε χρόνο γίνονταν εορτασμοί στην Τουρκία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τα τελευταία χρόνια τα θεάματα γιγαντώθηκαν και πήραν τη μορφή «φιέστας» με γενίτσαρους, ηχητικά και με τρισδιάστατες εικόνες. Θερμό καλοκαίρι προμηνύουν οι κινήσεις της Άγκυρας αλλά και το γεγονός πως η πολιτική ελίτ της γείτονος φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να προχωρά σε εμπρηστικές δηλώσεις δυναμιτίζοντας το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr