ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκική πρόκληση για την Αγιά Σοφιά: Η Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2020, 13:14
Τουρκική πρόκληση για την Αγιά Σοφιά: Η Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ
Facebook Twitter Whatsapp

Προκλητικά απαντά στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών η Άγκυρα καλώντας τη χώρα μας να «απαλλαγεί από τα ιστορικά της κομπλεξ» αναφερόμενη στην ανάγνωση του Κορανιου στην Αγιά Σοφιά. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με μία προκλητική δήλωση απαντά ο εκπρόσωπος του Τουρκικου ΥΠΕΞ στην Αθήνα για την ελληνική ανακοίνωση αναφορικά με το γεγονός πως στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς στο μνημείο αναγνώστηκε το Κοράνι. Ειδικότερα,  την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα καταδίκασε χθες την «φιέστα», που στήθηκε χθες στην Αγία Σοφία, με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης. 

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας», γράφει το υπουργείο.

Στη συνέχεια, κατηγορεί την Αθήνα ότι επιχειρεί να «σωπάσει» το κάλεσμα για προσευχή στη δυτική Θράκη με την δικαιολογία της COVID-19. «Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», προσθέτει.
Τέλος, κατηγορεί την Ελλάδα για «ιστορικά κόμπλεξ» ενώ σημειώνει πως η Αγία Σοφία παραμένει σημαντική για την Τουρκία

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται.Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αθήνα: «Προσβολή στη διεθνή κοινότητα»

Σε αυστηρό τόνο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απάντησε στην κίνηση των Τούρκων να αναγνώσουν το Κοράνι εντός του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του σόου που έστησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

«Η σημερινή (σ.σ.χθεσινή) ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Και συνεχίζει: «Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος». 

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού  μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.


 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις