ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: Θετικά νέα από την Κίνα για το εμβόλιο – Θα κυκλοφορήσει στο τέλος του χρόνου

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2020, 17:59
Κορωνοϊός: Θετικά νέα από την Κίνα για το εμβόλιο – Θα κυκλοφορήσει στο τέλος του χρόνου
Photo: ΑΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Θετικά είναι τα νέα από την Κίνα, αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Πιθανόν να είναι έτοιμο να διατεθεί στην αγορά ακόμη και από το τέλος του χρόνου

Ένα εμβόλιο κινεζικής παραγωγής πιθανόν να είναι έτοιμο να διατεθεί στην αγορά ακόμη και από το τέλος του χρόνου, ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η επιτροπή εποπτείας και διοίκησης περιουσιακών στοιχείων του κρατικού συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (Central SASAC).

Σε κλινικές δοκιμές συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, οι οποίοι εμβολιάστηκαν με εμβόλια που παρασκεύασαν το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν και το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου.

Ένα εμβόλιο πιθανόν να είναι έτοιμο για να διατεθεί στην αγορά ίσως και μέχρι το τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του 2021, σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση στην κινεζική πλατφόρμα WeChat.

Εμβόλια του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν και του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου έχουν εισέλθει στην Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών.

Και οι δύο οργανισμοί συνδέονται με τον κρατικό φαρμακευτικό όμιλο Sinopharm, τον οποίο επιβλέπει η SASAC.

Η γραμμή παραγωγής του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου θα έχει ετήσια ικανότητα παρασκευής από 100 ως 120 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με την ανάρτηση.

Η Κίνα έχει πέντε εμβόλια κατά του κορωνοϊού στο στάδιο των κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν ήταν σήμερα διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Πώς θα παραχθούν αποτελεσματικά εμβόλια

Το τελικό αποτέλεσμα της ανοσολογικής απόκρισης έναντι οποιασδήποτε λοίμωξης από ιό, όπως και αυτής από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, αφορά στην παραγωγή ειδικών αντισωμάτων τα οποία παράγονται από τα Β λεμφοκύτταρα (χυμική ανοσοαπόκριση). Παράλληλα όμως παράγονται και κλώνοι ειδικών Τ λεμφοκυττάρων που διακρίνονται σε βοηθητικά (ή CD4+) και σε κυτταροτοξικά (ή CD8+) (κυτταρομεσολαβούμενη ανοσοαπόκριση).

Τόσο τα ειδικά αντισώματα όσο και τα ειδικά Τ λεμφοκύτταρα αναγνωρίζουν ορισμένες πρωτεΐνες του ιού (αντιγόνα), προσδένονται σε αυτές και είτε απενεργοποιούν τον ίδιο τον ιό (εξουδετερωτικά αντισώματα) ή σκοτώνουν τα κύτταρα που είναι μολυσμένα από ιό. Μέχρι τώρα, το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στις πρωτεΐνες του κορωνοϊού που προκαλούν και ενισχύουν την παραγωγή αντισωμάτων, μια που τα αντισώματα ανιχνεύονται και ποσοτικοποιούνται εύκολα στο αίμα χρησιμοποιώντας κλασικές τεχνικές (πχ. ΕLISA, CLIA). Αντίθετα, η ανίχνευση και η ποσοτικοποίηση των ειδικών Τ λεμφοκυττάρων έναντι του ιού απαιτεί δυσκολότερες, ακριβότερες και χρονοβόρες μεθόδους, και συνήθως γίνεται μετά από απομόνωση των λεμφοκυττάρων από το περιφερικό αίμα και τη διέγερσή τους στο εργαστήριο με αντιγόνα του ιού.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr