current views are: 11

31 Μαΐου 2020
Δημοσίευση07:01

«Φλέγονται» οι ΗΠΑ για το θάνατο Φλόιντ: Τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες συνεργάτες του Reuters – Τραμπ: Δεν θα επιτρέψω την αναρχία

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στη Μινεάπολις. Ο Τραμπ στέλνει μήνυμα ότι δεν θα δείξει ανοχή στην αναρχία.

Δημοσίευση 07:01’

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στη Μινεάπολις. Ο Τραμπ στέλνει μήνυμα ότι δεν θα δείξει ανοχή στην αναρχία.

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολις χθες Σάββατο το βράδυ, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική πόλη μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολις. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο- Σέζαρ Τσάβες, ένας αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του, την ώρα που η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

“Ένας αστυνομικός τον οποίο τραβώ με την κάμερα στρέφεται προς το μέρος μου και με σημαδεύει με το όπλο του που ρίχνει πλαστικές σφαίρες”, δήλωσε ο Τσάβες.

Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Τσάβες όσο και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο .

Στο βίντεο που τράβηξε ο Τσάβες την ώρα που έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Σιούαρντ φωνάζει “με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα”.

Αργότερα φαίνεται ο Σιούαρντ να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες για ένα βαθύ τραύμα κάτω από το αριστερό του μάτι. Και οι δύο άνδρες φέρουν τραύματα στα χέρια τους, ενώ ο Τσάβες έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.

Οι δύο άνδρες ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν δημοσιογράφοι: Ο Τσάβες κρατούσε κάμερα και φορούσε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα στον λαιμό, ενώ ο Σιούαρντ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με τη λέξη “Press” πάνω του.

Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων που καταγράφουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Φλόιντ.

Ένας μαύρος δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη ζωντανά στον αέρα την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις στη Μινεάπολις την Παρασκευή.

Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι μία δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου φώναξε “με πυροβολούν” την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

Η Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημέρων έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίες που αφορούν δημοσιογράφους, οι οποίες ποικίλουν από απειλές ως επιθέσεις.

Τραμπ: Δεν θα επιτρέψω την αναρχία

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε με δηλώσεις του μετά την εκτόξευση του επανδρωμένου πυραύλου της SpaceX ότι «δεν θα επιτρέψω την αναρχία» ενώ παράλληλα επαίνεσε την Εθνοφρουρά για την παρέμβασή της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι αν οι διαδηλωτές, που την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί στην Λαφαγιέρ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, παραβίαζαν τον φράκτη, θα τους είχαν υποδεχθεί «τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει δει ποτέ».

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε την Εθνοφρουρα για την παρέμβασή της παρατηρώντας ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει δύο ημέρες νωρίτερα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και η Ατλάντα είναι ανάμεσα στις πόλεις των ΗΠΑ όπου ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, για να αποτραπεί το ξέσπασμα επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως συνέβη σε πολλά αστικά κέντρα απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας.

Παρόμοια μέτρα επιβάλλονται στην πολιτεία Κεντάκι και ιδιαίτερα στη Λούιβιλ, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συγκλονίζονται από κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη (Μινεσότα, βόρεια) κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς. Ο θάνατος του Φλόιντ μετατράπηκε σε σύμβολο της αστυνομικής βαρβαρότητας έναντι αυτής της κοινότητας.

Για πρώτη φορά εθνοφρουρά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στη Μινεάπολις, την πόλη στην οποία έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ κινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι πλήρεις δυνάμεις της Εθνοφρουράς με τον κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη (…) Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει» δήλωσε ο Γουόλτς προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις..

Όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ κατηγόρησε επίσης «ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα».

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις στις οποίες σημειώθηκαν επεισόδια τις τελευταίες ημέρες, όπως η Ατλάντα, το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφια, το Ντένβερ, το Σινσινάτι, το Πόρτλαντ, το Όρεγκον, το Κεντάκι και η Λούισβιλ.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σάββατο στο Ντάλας, το Σικάγο, το Σιάτλ, τη Σολτ Λέικ Σίτι και το Κλίβελαντ.


σχετικα αρθρα