ΔΙΕΘΝΗ

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης

Δημοσίευση 31 Μαΐου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2020, 19:51
Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης
Facebook Twitter Whatsapp

Εκτός ελέγχου για ακόμα μία φορά ο Ερντογάν. Απάντησε στις αντιδράσεις τις ελληνικής κυβέρνησης για την προσευχή στην Αγιά Σοφιά. Εξέφρασε το αίτημα του για τζαμί στην Αθήνα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε νέο παραλήρημα προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την προσευχή στην Αγιά Σοφιά το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της κιτς φιέστας που έστησε για την άλωση της Πόλης.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στα εγκαίνια νοσοκομείου και απάντησε στις αντιδράσεις τις ελληνικής κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε το αίτημα του για τζαμί στην Αθήνα.

«O Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Η Αγιά Σοφιά αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες», είπε ο Ερντογάν.

«Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το σύστημα υγείας μας προσέλκυσε την προσοχή εν μέσω κορωνοϊού»

Στην ομιλία του ο Ερντογάν σημείωσε, «Η Τουρκία είναι μια χώρα που προσέλκυσε την προσοχή κατά την διαδικασία της επιδημίας με την υποδομή υγείας και το σύστημα γενικής ασφάλειας υγείας που διαθέτει» και πρόσθεσε, «πιστεύω πως τα νοσοκομεία επειγόντων περιστατικών που θέσαμε σε υπηρεσία σε λιγότερο από 2 μήνες κατά την περίοδο της επιδημίας είναι ένα μοντέλο παράδειγμα προς μίμηση».

«Εμείς καταφέραμε να ξεπεράσουμε αναγείροντας μόνιμα νοσοκομεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το πρόβλημα το οποίο πολλές χώρες στον κόσμο προσπάθησαν να λύσουν κατασκευάζοντας προσωρινά υπαίθρια και προκατασκευασμένα νοσοκομεία» ανέφερε ο Ερντογάν.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Δεν ανοίγει ως τζαμί η Αγιά Σοφιά

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας εξήρε τη σημασία της «κατάκτησης» της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα απλό γεγονός και ότι δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην Αγιά Σοφιά.

«Η κατάκτηση (της Πόλης) δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Ο περιορισμός του μόνο στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, οδηγεί στο να παραβλέπουμε τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό. "Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;". Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», σημείωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, παρέπεμψε στην απάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, πριν από τις δημοτικές εκλογές πέρυσι.

«Σε μια συνάντηση νομίζω ότι ήρθε στην ημερήσια διάταξη, ο πρόεδρός μας είχε πει: "ας γεμίσουν πρώτα το Μπλε Ταζμί και μετά θα εξετάσουμε και τα θέμα της Αγιάς Σοφιάς"», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «τη στιγμή που μπήκε στην Κωνσταντινούπολη ο Μωάμεθ ο Πορθητής, η Αγιά Σοφιά ήταν ένα κτήριο έτοιμο να γκρεμιστεί και να ξεχαστεί, αλλά αυτό που κράτησε όρθια την Αγιά Σοφιά και έκανε την Κωνσταντινούπολη μία παγκόσμια πόλη ήταν το πνεύμα κατάκτησης του 1453».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr