ΔΙΕΘΝΗ

Νέο μέτωπο με την Κύπρο ανοίγει η Τουρκία: Την κατηγορεί για «ισλαμοφοβική ρητορική»

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουνίου 2020, 07:19
Νέο μέτωπο με την Κύπρο ανοίγει η Τουρκία: Την κατηγορεί για «ισλαμοφοβική ρητορική»
Facebook Twitter Whatsapp

Η Τουρκία επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους σε όλα τα επίπεδα και με αφορμή ένα μεμονωμένο περιστατικό προσπαθεί να πολιτικοποιήσει την κατάσταση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανακοίνωση για την επίθεση με μολότοφ σε τζαμί στη Λεμεσό εξέδωσε η Τουρκία, η οποία επιχειρεί να αναγάγει σε πολιτικό το ζήτημα και το εμπλέξει στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται σχετικά με το Κυπριακό.

Η Άγκυρα κάνει λόγο για «ισλαμοφοβική ρητορική» από πλευράς Κύπρου και «ενέργειες που δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες επίτευξης διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος». Παράλληλα, τονίζει ότι τέτοιες επιθέσεις αποτελουν κοινή απειλή για όλη την ανθρωπότητα και ζητά από την Κύπρο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ελευθερίας λατρείας και των ιερών τόπων λατρείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Καταδικάζουμε τη φρικτή επίθεση που πραγματοποιήθηκε με κοκτέιλ μολότοφ εναντίον του τζαμιού Köprülü Hacı İbrahim Ağa στη Λεμεσό, Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου.

Συντασσόμαστε με τις δηλώσεις των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σχετικά με την επίθεση.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με την ευθύνη της προστασίας της ελευθερίας λατρείας και της ιερότητας των τόπων λατρείας και πρέπει να βρει τους δράστες.

Είναι προφανές ότι η ισλαμοφοβική ρητορική και οι ενέργειες δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες επίτευξης διευθέτησης του Κυπριακού. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο τους μουσουλμάνους αλλά και ότι αποτελούν κοινή απειλή για όλη την ανθρωπότητα».