ΔΙΕΘΝΗ

Πώς ο Guardian έβγαλε στη σέντρα ΠΟΥ και ιατρικά περιοδικά – Η έρευνα για τη χλωροκίνη και η αμφιλεγόμενη εταιρεία

Δημοσίευση 4 Ιουνίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 4 Ιουνίου 2020, 07:24
Πώς ο Guardian έβγαλε στη σέντρα ΠΟΥ και ιατρικά περιοδικά – Η έρευνα για τη χλωροκίνη και η αμφιλεγόμενη εταιρεία
Facebook Twitter Whatsapp

Ξαναρχίζουν οι έρευνες για τη χλωροκίνη μετά την αποκάλυψη του Guardian και τον σάλο που προκλήθηκε. Ερωτήματα και προβληματισμός για τις δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά αλλά και για τη στάση του ΠΟΥ.

Προ μερικών ημερών το γύρο του κόσμου έκανε μια ιατρική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο γνωστό ιατρικό περιοδικό The Lancet –το οποίο εμπιστεύονται επιστήμονες απ όλο τον κόσμο- αναφορικά με την χλωροκίνη, ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονταν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Επρόκειτο για ένα αμφιλεγόμενο φάρμακο ευθύς εξαρχής, καθώς μέχρι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι το λαμβάνει για να προστατευτεί από τον κορωνοϊό. Τότε, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet έκανε λόγο για αυξημένο κίνδυνο θανάτων ασθενών με κορωνοϊό, που λάμβαναν το φάρμακο. Άμεσα σήμανε παγκόσμιος συναγερμός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή των κλινικών ερευνών, ενώ και στη Γαλλία δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία δήλωσαν πως τάσσονται κατά της χορήγησης του επίμαχου φαρμάκου.

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για αυτήν, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.

Η αποκάλυψη του Guardian που εξέθεσε τα ιατρικά περιοδικά και τον ΠΟΥ

Λίγες ημέρες μετά, η βρετανική εφημερίδα Guardian προχώρησε σε μια αποκαλυπτική έρευνα που εξέθεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και περιοδικά όπως το Lancet το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία στο είδος του. Όπως ανέφερε λοιπόν ο Guardian πίσω από την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet και που ώθησε τον ΠΟΥ στις δραστικές αυτές αποφάσεις, βρίσκονταν μια μικρή εταιρεία από τις ΗΠΑ η Surgisphere, που έχει αποτύχει στο να εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα ή την μεθοδολογία που ακολούθησε.

Για να καταλάβει κανείς το ποιον της εταιρείας, αρκεί μόνο να αναφερθεί, ότι στους υπαλλήλους της φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο για περιεχόμενο που απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως, διαμορφώνουν τη βάση επιστημονικών άρθρων που έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική για τις θεραπείες της COVID-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Και τώρα… τρέχουμε

Όπως ήταν φυσικό, άμεσα προκλήθηκε σάλος και ερωτήματα αναφορικά με τα κριτήρια με τα οποία δημοσιεύονται ιατρικές έρευνες σε τόσο έγκριτα περιοδικά όπως το The Lancet, αλλά και προβληματισμός για το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η τελευταία ίσως άμυνα της ανθρωπότητας απέναντι σε απειλές όπως ο κορωνοϊός, υιοθετεί τέτοια στοιχεία άκριτα και χωρίς κανένα φιλτράρισμα.

Αργά την Τρίτη, αφότου ήρθε σε επικοινωνία με τον Guardian, το περιοδικό «Lancet» κοινοποίησε μία «έκφραση ανησυχίας» σχετικά με τη μελέτη που δημοσίευσε. Παρόμοια αναγγελία έκανε και το «New England Journal of Medicine».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του, ανακοίνωσε άρον – άρον την επανέναρξη των κλινικών ερευνών [επρόκειτο να ληφθεί απόφαση στα μέσα Ιουνίου], αναγνωρίζοντας εμμέσως το λάθος του. «Τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν έχουμε δει διαφορές στη θνησιμότητα», τόνισε σήμερα η επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του Οργανισμού, Σουμίγια Σουαμινάταν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Γενεύη.

Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. 

Η Εκτελεστική Ομάδα των Δοκιμών Αλληλεγγύης, η οποία εκπροσωπεί τις συμμετέχουσες χώρες, «έλαβε αυτή τη σύσταση και ενέκρινε τη συνέχιση όλων των διαστάσεων των δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης», είπε.

«Η Εκτελεστική Ομάδα θα επικοινωνήσει με τους κύριους ερευνητές που είναι υπεύθυνοι για τη δοκιμή σχετικά με την επανάληψη της διάστασης της δοκιμής υδροξυχλωροκίνης», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις