ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιμάμογλου «αδειάζει» Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία έχει άλλα προβλήματα

Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουνίου 2020, 14:41
Ο Ιμάμογλου «αδειάζει» Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία έχει άλλα προβλήματα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης εμφανίστηκε κατηγορηματικός για το θέμα με τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί αδειάζοντας – επί της ουσίας – τον Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θέση για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πήρε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου τονίζοντας πως «Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί, έχει άλλα προβλήματα».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο κανάλι FOX TV στην Τουρκία ο Εκρέμ Ιμάμογλου υποστήριξε ότι η Αγία Σοφία αποτελεί κληρονομιά της Τουρκίας μετά την άλωση της Πόλης, αλλά παράλληλα είναι και μια κληρονομιά 1.500 ετών για ολόκληρο τον κόσμο.

«Για όνομα του Θεού, αυτό είναι το θέμα μας; Το τζαμί της Αγίας Σοφίας αποτελεί κληρονομιά μας από την κατάκτησης της Πόλης. Κι αν πάμε ακόμη παραπέρα; Είναι μία παρακαταθήκη 1.500 χρόνων. Ένα ιστορικό μνημείο. Μια περιουσία που ανήκει σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα κολοσσιαίο έργο. Ένα έργο σύμβολο».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εκτιμά ότι ο τουρισμός της χώρας έχει φτάσει στον πάτο, όπως είπε χαρακτηριστικά, και χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι λόγω του κορωνοϊού και αναρωτιέται για τη σκοπιμότητα μίας τέτοιας συζήτησης για την Αγία Σοφία στην Τουρκία αυτή την περίοδο.

«Ο τουρισμός έχει μειωθεί κατά 97%. Στην Κωνσταντινούπολη όλα τα ξενοδοχεία είναι κλειστά. Ο τουρισμός έχει πιάσει πάτο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ποιος ο λόγος να ανοίγει μία τέτοια συζήτηση;

Αυτό είναι το θέμα μας τώρα;», δήλωσε ο δήμαρχος της Πόλης, εξηγώντας ότι είναι πολύ σαφής στην άποψή του, παρά την κριτική που δέχεται από χθες που μίλησε στο φόρουμ των Δελφών για «εθνική μειοδοσία».

«Αυτό που είπα είναι πολύ σαφές. Χθες στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών που οργανώνεται επί χρόνια στην Αθήνα, ένα σημαντικό οικονομικό φόρουμ, προσκλήθηκα από το δήμαρχο της Αθήνας και συμμετείχα μέσω τηλεδιάσκεψης. Υπέβαλαν ερωτήσεις κυρίως για την πανδημία και τις πόλεις και στο ενδιάμεσο ο συντονιστής της συζήτησης με ρώτησε (για την Αγία Σοφία) και είπα αυτό: «Η ατζέντα της Τουρκίας δεν έχει ανάγκη αυτό το θέμα Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Έχουμε άλλα ζητήματα», κατέληξε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr