current views are: 11

16 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση04:04

Ο Ερντογάν εγκλωβίστηκε στη Λιβύη: Οργή της Γαλλίας, φέρνει στο ΝΑΤΟ τις τουρκικές προκλήσεις – Το ρωσικό μήνυμα

Ηχηρές παρεμβάσεις από τη Γαλλία κατά του Ερντογάν. Η Ρωσία βάζει την Άγκυρα στον «πάγο» για το ζήτημα της Λιβύης. Ενεργός ο ρόλος της ελληνικής διπλωματίας.

Δημοσίευση 04:04’

Ηχηρές παρεμβάσεις από τη Γαλλία κατά του Ερντογάν. Η Ρωσία βάζει την Άγκυρα στον «πάγο» για το ζήτημα της Λιβύης. Ενεργός ο ρόλος της ελληνικής διπλωματίας.

Σε έναν δυσεπίλυτο γρίφο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπεται η κατάσταση στη Λιβύη, καθώς οι τουρκικές επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μπορεί να έχουν φέρει σε θέση ισχύος τον Σάρατζ, αλλά έχουν εξοργίσει δύο ιδιαίτερα ισχυρούς παίχτες στην περιοχή. Η Γαλλία και η Ρωσία, δείχνουν τα δόντια τους στον Ερντογάν, με το μεν Παρίσι να διαμηνύει πως θα φέρει το ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, τη μεν Μόσχα να παγώνει τις διαπραγματεύσεις για πολιτική συμφωνία που θα άρει το αδιέξοδο στον εμφύλιο της Λιβύης.

Ηχηρή παρέμβαση από το Ελιζέ

Η Γαλλία, χώρα με παραδοσιακά συμφέροντα στη Λιβύη, από την εποχή του Καντάφι, βλέπει πως οι επεμβάσεις της Άγκυρας, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν πλήρως την χώρα και να την μετατρέψουν σε «μαύρη» τρύπα τζιχαντιστών. Όπως δηλαδή έγινε και στη Συρία, με τη διαφορά όμως ότι η Λιβύη βρίσκεται στην «πίσω αυλή», της Γαλλίας και το Παρίσι έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να καταστεί το πάλαι ποτέ ακμάζων κράτος της Βόρειας Αφρικής σε ένα failed state.

Έτσι, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ρόλο της Άγκυρας στη χώρα, καλώντας ταυτόχρονα τη γείτονα να σταματήσει την απαράδεκτη στάση της, διαμηνύοντας πως το Παρίσι θα φέρει στο ΝΑΤΟ τη στάση της τουρκίας.

«Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση τελματώνει. Αυτή η ολοένα και πιο επιθετική στάση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν συνομιλίες αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Οι σχέσεις Άγκυρας – Παρισιού είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων, από τη Συρία έως τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι η στήριξη της Γαλλίας προς το Χάφταρ τον έχει «πραγματικά αναστατώσει».

Τα σχόλια γίνονται καθώς η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, εδραιώνει την παρουσία της στην βορειοαφρικανική χώρα βοηθώντας την ΚΕΕ να αποκρούσει μια επίθεση στην λιβυκή πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ρωσία.

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία

Η ηχηρή παρέμβαση από το Ελιζέ, ερχόταν την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Υβ Λε Ντριάν έστελναν σκληρό μήνυμα προς την Άγκυρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι κ.κ. Δένδιας και Λε Ντριάν, ως προς την κατάσταση στη Λιβύη, συμφώνησαν «ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας». Κατά τις ίδιες πηγές, ο έλληνας υπουργός «επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Και βέβαια για τη σταθερή στήριξη της φίλης και συμμάχου Γαλλίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα».

Όπως έχει γράψει το Newpost, η ελληνική διπλωματία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο και δεν αντιμετωπίζει παθητικά τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων που επιχειρούν στρατιωτικοποιήση  των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα αλλά προχωρά σε κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν στη διεθνή σκηνή και να αναβαθμίσουν την επιρροή της Ελλάδας. Και αυτές ακριβώς οι παρεμβάσεις, είναι αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών της Αθήνας.

Το τελευταίο διάστημα, οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έχουν ενταθεί, καθώς  αναθερμάνθηκαν οι επαφές Αθήνας – Καΐρου,  στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου εστάλη μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές. Άλλωστε στο Κάιρο μεταβαίνει στις 18 Ιουνίου ο κ. Δένδιας μαζί με την τεχνική ομάδα του υπουργείου προκειμένου, όπως δήλωσε, «μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο».

Και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η τουρκική προκλητικότητα

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναλύσει με λεπτομέρεια στους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO  εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κατά τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών Εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, χάριν προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Επιπρόσθετα ο κ. Δένδιας, κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί επ’ουδενί την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ανέφερε: «Ανησυχούμε για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική συνεργασία. Υπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, είναι σε γνώση μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλ σημείωσε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών των HΠΑ λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στη Μεσόγειο αλλά κυρίως σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη», ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει. Η Ελλάδα και η Κύπρος εκφράζουν παράπονα ότι υπάρχουν γεωτρήσεις πολύ κοντά στις ακτογραμμές τους».

Στον «πάγο» βάζει τον Ερντογάν και η Ρωσία

Ακόμη μια εξέλιξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και η ακύρωση της επίσκεψης Σ.Λαβρόφ και Σ.Σοϊγκού στην Τουρκία. Η επίσκεψη την οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσουν την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα, αναβλήθηκε, όπως ανακοίνωσαν η Άγκυρα και η Μόσχα. Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές ανάμεσα στους διπλωμάτες των δύο χωρών και να πραγματοποιηθούν «συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Ωστόσο υπάρχει έντονο παρασκήνιο και η διαφωνία εντοπίζεται στους ρόλους που προορίζεται πλέον να παίξουν ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Σαράτζ και ο επικεφαλής της Βουλής Σαλέχ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Al Jazeera, η διαφωνία που προέκυψε λίγο πριν την προαναγγελθείσα συνάντηση των Ρώσων υπουργών Λαβρόφ, Σοϊγού με τους Τούρκους ομολόγους τους στην Άγκυρα- Τσαβούσογλου,-Ακάρ- ήταν να αναλάβει ο Αγκίλα Σαλέχ νέος ηγέτης του πολιτικού συμβιβασμού που προωθεί η Μόσχα. Η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει πρωταγωνιστής Φαγέζ αλ Σαράτζ και όχι να αντικατασταθεί αλλά απλώς να αναβαθμιστεί ο Σαλέχ. 

Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες και οι πληροφορίες περί τοποθέτησης της νυν εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα. Εάν επιβεβαιωθούν οι εν λόγω πληροφορίες, θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις, που είχαν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια.

Θέλει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη ο Ερντογάν

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν την ώρα που  η Τουρκία και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης συζητούν πιθανή χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων της χώρας της βόρειας Αφρικής.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για πιθανή χρήση από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις της ναυτικής βάσης της Μισράτα και της αεροπορικής βάσης της Αλ-Οουατίγια, η οποία ανακατελήφθη πρόσφατα από τις δυνάμεις της υποστηριζόμενης από την Άγκυρα κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης οδήγησαν σε υποχώρηση τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις τελευταίες εβδομάδες και ανακατέλαβαν σειρά θέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να επεκτείνει στην συνεργασία της με την Λιβύη με νέες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών όταν θα τελειώσει η σύρραξη. «Η χρήση της Αλ-Ουατίγια από την Τουρκία… βρίσκεται στην ατζέντα», δήλωσε η μη κατονομαζόμενη πηγή. «Είναι επίσης πιθανόν ότι η ναυτική βάση της Μισράτα θα χρησιμοποιείται από την Τουρκία».

O Eρντογάν φαίνεται ότι από τώρα σπεύδει να ‘’κεφαλαιοποιήσει” τη στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση της Τρίπολης με την ξεκάθαρη στρατιωτική εμπλοκή των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο και τις επιχειρήσεις στις οποίες προχωρά εναντίον του LNA και του Στρατάρχη Χάφταρ.

Η παρουσία ήδη οκτώ μεγάλων Μονάδων του Τουρκικού στόλου στις ακτές της Λιβύης , οι συνεχείς πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών με όπλα και εφόδια προς την Τρίπολη αλλά και φορτηγών πλοίων καταδεικνύουν ότι η Τουρκία «πήγε για να μείνει» εκεί αναφέρουν στην Αθήνα αλλά και στο ΝΑΤΟ στρατιωτικές πηγές.

Όπως έγραψε το Newpost, το πρόσφατο επεισόδιο ανοιχτά της Βεγγάζης όταν τρεις Τουρκικές φρεγάτες έστησαν «τείχος» αποτρέποντας τον έλεγχο του φορτηγού πλοίου «CIRKIN» από το ελικόπτερο της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» η οποία ενεργούσε στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» είναι ενδεικτικό ότι η Άγκυρα λειτουργεί πλέον ανεξέλεγκτα στην περιοχή.


σχετικα αρθρα