current views are: 15

23 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση04:05

Η Λιβύη στα πρόθυρα ανάφλεξης: Η αλαζονική απάντηση της Τουρκίας στην Αίγυπτο και η οργισμένη παρέμβαση Μακρόν

Κινητικότητα στο ζήτημα της Λιβύης. Παρέμβαση ΗΠΑ για αποκλιμάκωση και στήριξη της πρωτοβουλίας της Αιγύπτου. «Ναι» σε αποκλιμάκωση λέει και η Βρετανία. Αλαζονική απάντηση Τουρκίας στις προειδοποιήσεις του Σίσι για στρατιωτική εμπλοκή της Αιγύπτου. Οργισμένη παρέμβαση του Μακρόν.

Δημοσίευση 04:05’

Κινητικότητα στο ζήτημα της Λιβύης. Παρέμβαση ΗΠΑ για αποκλιμάκωση και στήριξη της πρωτοβουλίας της Αιγύπτου. «Ναι» σε αποκλιμάκωση λέει και η Βρετανία. Αλαζονική απάντηση Τουρκίας στις προειδοποιήσεις του Σίσι για στρατιωτική εμπλοκή της Αιγύπτου. Οργισμένη παρέμβαση του Μακρόν.

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Λιβύη μετά την εντολή του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που οι δυνάμεις Σάρατζ επιτεθούν. Η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανάφλεξης, την ώρα που η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις της και διαμηνύει με αλαζονεία ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου δεν έχει «τα κότσια ή τη δύναμη» να παρέμβει στρατιωτικά. Ως εξόχως σημαντική κρίνεται και η παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καταφέρθηκε με πολύ σκληρά λόγια κατά της Άγκυρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν την κατάπαυση του πυρός.

Προκαλεί με αλαζονικό τρόπο η Άγκυρα

Την Κυριακή, ο Αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε ξεκάθαρα για «κόκκινες γραμμές» στη Λιβύη και κάλεσε τον στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Η Αίγυπτος, μετά την πρόταση για ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, προειδοποίησε πως ενδεχόμενη απόπειρα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη Λιβύη να επιτεθούν στη Σύρτη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα πυροδοτήσει άμεσα αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση.

Μετά την εντολή του αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα, η απάντηση της Άγκυρας δεν άργησε να έρθει. Ο Γιασίν Ακτάι, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η απευθείας επέμβαση της Αιγύπτου δεν θα υποστηριχθεί από την Αλγερία, μια ακόμη από τους γείτονες της Λιβύης και θα θέσει την Αίγυπτο εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. «Ο Σίσι δεν έχει τη δύναμη ή τα κότσια να το επιχειρήσει αυτό», είπε. Παράλληλα, Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ισχυρίστηκε πως «οι δηλώσεις του Σίσι δεν έχουν καμία βάση», ενώ επεσήμανε πως «η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα σταματήσουν την αποφασιστικότητά τους».

Παρέμβαση Μακρόν

Η συμπεριφορά της Άγκυρας στην περιοχή όμως προκάλεσε και την οργισμένη παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος επέκρινε την Άγκυρα για τη στήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης λέγοντας ότι η Τουρκία παίζει επικίνδυνα παιγνίδια στη Λιβύη, τα οποία αντίκεινται σε όλα όσα έχουν διεθνώς συμφωνηθεί. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Παρέμβαση από ΗΠΑ και Βρετανία

Ο Μακρόν σημείωσε ότι συνομίλησε νωρίτερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ επίσης με θέμα την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με το Reuters. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη, προτρέποντας τα αντιμαχόμενα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να στηρίξουν την αιγυπτιακή διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά στη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη – από όλες τις πλευρές. Προτρέπουμε τα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, της Πρωτοβουλίας του Καΐρου και της διαδικασίας του Βερολίνου» ανέφερε τη Δευτέρα στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου (NSC). Σημειώνεται ότι χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, είχε επαναλάβει τη στήριξη του στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. 

Θέση υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στη Λιβύη με μήνυμα που αφορά και την Τουρκία έλαβε με γραπτή δήλωση στο ΚΥΠΕ το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ημέρες μετά από τη συζήτηση του θέματος μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Όλα τα μέρη στη σύρραξη της Λιβύης πρέπει να αποκλιμακώσουν (την ένταση), να δεσμευθούν σε κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν στον καθοδηγούμενο από τα Ηνωμένα Έθνη πολιτικό διάλογο», δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office.

Πρόσθεσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο επιδίδει αυτό το μήνυμα στην Τουρκία και σε όλους τους άλλους εξωτερικούς παράγοντες των οποίων η δραστηριότητα συνεχίζει να πυροδοτεί τη σύρραξη». Η βρετανική κυβέρνηση έχει στο παρελθόν εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση στη Λιβύη, και κυρίως για τη ρωσική εμπλοκή προς υποστήριξη του στρατάρχη Χαφτάρ. Το Λονδίνο τάσσεται υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέντ αλ Σάρατζ.

Κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο σχολίασε στο ΚΥΠΕ πως είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι η σύρραξη στη Λιβύη «έχει μετατραπεί σε πόλεμο τρίτων δι’ αντιπροσώπων, με μια σειρά χωρών να παρέχουν έξωθεν στρατιωτική υποστήριξη σε αμφότερες τις πλευρές».

Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση παροτρύνει όλους τους διεθνείς εταίρους που εμπλέκονται στη Λιβύη να επιδείξουν πραγματική δέσμευση στην πολιτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη και στις συμφωνίες που έγιναν στη διάσκεψη του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.


σχετικα αρθρα