current views are: 13

28 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση18:02

Η γαλλορωσική προσέγγιση κόντρα στην τουρκική επεκτατικότητα στη Λιβύη και η παρέμβαση των ΗΠΑ για κατάπαυση

Διπλωματική κινητικότητα και πιέσεις στις αντιμαχόμενες πλευρές να αρχίσουν την ειρηνευτική διαδικασία. Πούτιν – Μακρόν καλούν σε κατάπαυση του πυρός.

Δημοσίευση 18:02’

Διπλωματική κινητικότητα και πιέσεις στις αντιμαχόμενες πλευρές να αρχίσουν την ειρηνευτική διαδικασία. Πούτιν – Μακρόν καλούν σε κατάπαυση του πυρός.

Διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο μέτωπο του λιβυκού εμφυλίου, καθώς πληθαίνουν οι πιέσεις προς τα αντιμαχόμενα μέρη για κατάπαυση του πυρός, παρά τους όρους που βάζει η κυβέρνηση του Σάρατζ στον Χάφταρ για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μετά την παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Γαλλία επιχειρεί προσέγγιση με τη Ρωσία, ώστε να μπει ένα τέλος στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας που φιλοδοξεί να καταστήσει τη βορειοαφρικανική χώρα προτεκτοράτο της.

Πούτιν – Μακρόν καλούν σε κατάπαυση του πυρός

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε μακροσκελή τηλεδιάσκεψη με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και κατά τη συνομιλία κυριάρχησε το θέμα της Λιβύης. «Ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τη Ρωσία σε έναν αριθμό θεμάτων», σύμφωνα με αξιωματούχο του Ελιζέ ο οποίος επικαλέστηκε στη συνέχεια συγκεκριμένα τη Λιβύη όπου, όπως ανέφερε, η Γαλλία και η Ρωσία μοιράζονται ένα «κοινό συμφέρον που είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης και η επανένωση των θεσμών της».

Ο Μακρόν εξέφρασε «όλες τις ανησυχίες που του προκαλεί η ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας» υπέρ της μιας πλευράς των εμπολέμων, της κυβέρνησης του Φάγιεζ αλ-Σάρατζ (GNA), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, «και επίσης αναφέρθηκε στις ξένες παρεμβάσεις στον (στρατάρχη Χαλίφα) Χάφταρ (την άλλη πλευρά των εμπολέμων) και τη δύναμη Βάγκνερ», μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων, προσκείμενων στον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντος του προέδρου.

Ο Βλαντίμιρ »Πούτιν απάντησε ότι θα εργαστούμε μαζί για την εκεχειρία στη βάση της παρούσας στρατιωτικής κατάστασης», σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, ενώ οι δυνάμεις της GNA είχαν πρόσφατα σημαντικές νίκες σε βάρος αυτών του στρατάρχη Χάφταρ. Οι δύο άνδρες κάλεσαν σε εκεχειρία στη Λιβύη και επιστροφή στο διάλογο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που το βράδυ της Πέμπτης, Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο, με κοινή αν ανακοίνωσή τους, ζήτησαν να ανασταλούν οι εχθροπραξίες «αμέσως και χωρίς όρους» και να πάρουν τέλος «όλες οι επεμβάσεις» ξένων παραγόντων στη Λιβύη.

«Μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη και κλιμάκωσης στην περιφέρεια, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απευθύνουν έκκληση σε όλα τα λιβυκά μέρη να πάψουν αμέσως και άνευ όρων τις μάχες και να αναστείλουν την εξελισσόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας», αναφέρεται στο κοινό δελτίο Τύπου των κυβερνήσεων των τριών κρατών μελών της ΕΕ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει η εμπλοκή ξένων δυνάμεων

Πέραν του μετώπου Ρωσίας – Γαλλίας, δύο χωρών που στην παρούσα φάση βλέπουν τα συμφέροντά τους στη Λιβύη να ταυτίζονται, και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε αντίστοιχη παρέμβαση, μετά από αρκετό καιρό απραξίας στο λιβυκό μέτωπο.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, τονίστηκε η ανάγκη τόσο να προχωρήσει άμεσα η κατάπαυση και οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, όσο και η ανάγκη να σταματήσει η εμπλοκή ξένων δυνάμεων στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου, ενώ τονίζεται πως θα πραγματοποιηθεί παρόμοια τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του LNA, της δύναμης δηλαδή που ηγείται ο στρατηγός Χάφταρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Στις 24 Ιουνίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την αποστράτευση των πολιτοφυλακών. Το τέλος της πολιορκίας της Τρίπολης δημιούργησε μια νέα ευκαιρία και επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πολιτοφυλακές, στα δυτικά και στα ανατολικά της Λιβύης. Ως μέρος της συνεχιζόμενης εμπλοκής των ΗΠΑ με όλες τις πλευρές, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα συγκαλέσει παρόμοια συνομιλία με εκπροσώπους του LNA.

Τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν ότι όλοι οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να απολαμβάνουν την προστασία ικανών και υπεύθυνων δυνάμεων ασφαλείας, απαλλαγμένων από τους κινδύνους που θέτουν οι πολιτοφυλακές, οι ένοπλες ομάδες και οι ξένοι μαχητές. Η αντιπροσωπεία του υπουργείου Εσωτερικών [της κυβέρνησης του Σάρατζ] ενημέρωσε την πλευρά των ΗΠΑ σχετικά με τις προσπάθειές της για την προώθηση της ασφάλειας και ένα πρόγραμμα για τον αφοπλισμό, την αποστράτευση και την επανένταξη (DDR), καθώς και τις συνεχιζόμενες εργασίες για την εξουδετέρωση των εκρηκτικών πυρομαχικών στην περιοχή της Τρίπολης. Οι αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν ότι οι ένοπλες ομάδες που επιχειρούν να διαταράξουν την πολιτική διαδικασία ή να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις το πράττουν με σημαντικό κίνδυνο διεθνών κυρώσεων.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία τόνισε την αντίθεση σε όλες τις ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη και συζήτησε την ανάγκη της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επιστροφή στη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για την ασφάλεια και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν από τον Ανώτερο Διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Στρατηγό Μιγκέλ Κορέα, από τον αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Henry Wooster και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Στρατηγικής, Δέσμευσης και Προγραμμάτων της Αφρικής των ΗΠΑ Στρατηγό Στίβεν ντε Μιλιάνο, μαζί με τον Πρέσβη στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ.

Οι όροι που βάζει ο Σάρατζ

Πάντως, η κυβέρνηση του Σάρατζ, προφανώς με την παρότρυνση της Άγκυρας, ζητεί οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ να αποχωρήσουν από την παράκτια πόλη της Σύρτης και την περιοχή της Τζούφρα ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή συνομιλιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μήνυμά του με έμμεσο αποδέκτη την Τουρκία το περασμένο Σάββατο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε ξεκάθαρα για «κόκκινες γραμμές» στη Λιβύη και κάλεσε τον στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Η Αίγυπτος, μετά την πρόταση για ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, προειδοποίησε πως ενδεχόμενη απόπειρα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη Λιβύη να επιτεθούν στη Σύρτη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα πυροδοτήσει άμεσα αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση.


σχετικα αρθρα