ΔΙΕΘΝΗ

Ένταλμα σύλληψης από το Ιράν κατά του Τραμπ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2020, 15:33
Ένταλμα σύλληψης από το Ιράν κατά του Τραμπ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί
Facebook Twitter Whatsapp

Ένταλμα σύλληψης κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε το Ιράν, ζητώντας από την Interpol να συνδράμει στη σύλληψη του Αμερικανού προέδρου.

Με ανακοίνωσή του το Ιράν έκανε γνωστό πως ο Ντόναλντ Τραμπ καταζητείται για την δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί τον περασμένο Ιανουάριο, ζητώντας παράλληλα από την Ιντερπόλ να συνδράμει στην προσπάθεια σύλληψής του!

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης, Ali Alqasimehr, έχει ήδη παραδώσει το ένταλμα σύλληψης του Τραμπ στην Ιντερπόλ, η οποία από την πλευρά της δεν έχει προβεί στην παραμικρή ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι Ιρανοί ζητούν τη σύλληψη του Αμερικανού προέδρου ως υπαίτιο της δολοφονίας του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη.

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης στην απόφασή του δεν αναφέρει κανέναν άλλον εκτός του Τραμπ ως υπαίτιο της δολοφονίας, ωστόσο σημειώνει πως το Ιράν θα συνεχίσει να ζητά την σύλληψη του Τραμπ ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν Ιρανός στρατιωτικός ηγέτης, υποστράτηγος και διοικητής των ειδικών δυνάμεων αλ-Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης για ειδικές επιχειρήσεις εκτός του Ιράν.  Η δολοφονία του από αεροπορική επιδρομή μη-επανδρωμένων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με εντολή Τραμπ, όπως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παραδεχτεί τότε, είχε πυροδοτήσει έναν μεγάλο κύκλο έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, με την Τεχεράνη να απειλεί ακόμη και με πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο σύλληψης, η (μάλλον συμβολική) κίνηση του Ιράν υπογραμμίζει την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στη χώρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη στιγμή που ο Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις.